Zlepšovať sa!

27.09.2019 09:44

Slovanistky vstúpia v nedeľu do svojho štvrtého účinkovania v 1.lige žien. Po ročnej prestávke vo farbách svojho rodného klubu Slovan. O tom, s akými cieľmi, sme sa porozprávali s niekoľkými hráčkami ešte pred prvým ostrým zápasom sezóny.

Tešia sa vôbec na ligu? Hovorí Sabina Udvardyová #13, brankárka: "Som veľmi rada, že hoc je náš kolektív rozlietaný kade - tade, dokázali sme sa udržať pokope a spoločnými silami oživili modro-biele farby. Sezóna 2017 - 2018, v ktorej sme dlho hrali o prvé priečky je pre mňa silnou motiváciou." Jej slová v podstate potvrdili jej spoluhráčky, sestry Uhrinové: "Bude to moja premiéra za Slovan, pretože minuloročnú sezónu sme hrali za Nemšovú." vraví staršia Rebeka #11. "Ja osobne sa teším hlavne na to, že budeme opäť hrať za Slovan. Teším sa na vzájomnú spoluprácu a na náš super kolektív." dopĺňa ju mladšia Denisa #7.

Ako sa zvykne v Slovane zdôrazňovať, florbalová sezóna končí 30.júna a začína 1.júla. Dievčatá si tak, až na pár výnimiek počas maturít a dovoleniek, od 10.marca neoddýchli a pravidelne 2-3-4 krát do týždňa trénovali. Postupne sa popri tréningoch zúčastnili väčších či menších turnajov, v rámci ktorých sa vyprofiloval káder, s ktorým v nedeľu vstúpia do súťaže.

Prečítaj si tiež:
Striebro z Veľkonočného turnaja 2019
Na Green Cupe 2019 v omladenej zostave
Vicemajsterky Slovenska!
Letná "pauza"
August Slovanistiek

Samotné hráčky sa však na pripravenosť tímu do sezóny pozerajú kriticky. Kristína Čintalanová #55 "Pripravenosť hráčok je rôzna. Tie staršie sa poniektoré viac flákali, naopak pribudli mladšie, ktoré trénujú a majú veľký potenciál." Rebeka Uhrinová, #11 "Nepáči sa mi dochádzka niektorých dievčat na tréningy, čo sa ale v budúcnosti môže zlepšiť. Je potrebné aby trénovali, pretože kondička je pre nás veľmi dôležitá. Nemôžme zabúdať, že budeme na ihrisku viac, ako minulú sezónu." A kapitánka Erika Janoštiaková, #12 "Ak idem súdiť podľa seba, tak sme na tom katastrofálne. Myslím si, že budeme mať problém vydržať to tempo." Vzápätí však v sebe, tak ako jej spoluhráčky, ukáža optimistu "Dochádzka na tréningy je striedavá, ale my sme bojovníčky a verím, že dáme zo seba všetko!"

V porovnaní s tímom spred dvoch sezón, keď naše florbalistky obsadili 7.priečku spomedzi 10.účastníkov, v ňom už nefigurujú Aďa Csériová (žije v Brne), Domča Vaslíková (vojenčí v Nitre), Anča Kureková (tancuje v Jesenskom) či Ivka Vetráková a Elisabeth Hanusková, ktoré o florbal žiaľ stratili záujem. Ten v podstate z dôvodu pracovného a študijného vyťaženia vyprchal aj u Mišky Antalovej (už žije v Prahe). V kádri nie je ani Vanessa Schvarcová, ktorá však na florbal nezanevrela, len odišla pôsobiť do Bratislavy. Po minulosezónnom úspešno - neúspešnom účinkovaní vo Florpéde Bratislava, kde ju ubíjalo neúspešné pôsobenie klubu v súťaži, no náladu jej zlepšilo účinkovanie v dorasteneckej repre Slovenska, bude v novej sezóne brániť skórovať súperkám do siete ambiciózneho nováčika Snipers Bratislava.


Na archívnom selfíčku štyri ExSlovanistky Vanča, Domča, Soňka a Aďa

K motivácii hrať florbal sa pekne vyjadrila kapitánka tímu Erika Janoštiaková, #12: "Hrám lebo ma potrebujete. Veď bezo mňa by to nešlo! Ale vážne, neviem prečo hrám florbal a prečo ma baví, lebo keď sa mi nedarí, tak strašne nerváčim. A to som pred tým nemala vo zvyku, aj keď mi to nikto z vás neverí. Možno je to práve kvôli tomu, že mi to nejde tak, ako by som si predstavovala, takže si stále musím niečo dokazovať. Sme klub, kde sa cítim dobre a veľa sa smejeme a to je tiež motivujúce. Na začiatku bol pre mňa florbal len kondičnou prípravou pre futbal. Potom som videla, ako to hrajú Švédky a odpadla som. Vtedy som sa zamilovala do tejto hry. Ony boli také zohraté, každá nahrávka bola na florbalku svojej spoluhráčky a tá tam proste bola a na to bolo úžasné sa pozerať. To ma motivovalo, aby som bola ja tá, ktorá tú hru spraví peknou, ktorá bude mať prehľad, ktorá si na ihrisku všimne všetky tie možnosti na rozohrávku a založenie útoku."
 

Po toľkých stratách - na koho v súčasnom tíme nedajú spoluhráčky dopustiť? Erika Janoštiaková, #12 "Na všetky nedám dopustiť, každá sme nejaká a je mi ľúto, že nás nie je viac. Myslím ale, že tím vieme dať dokopy a vtedy je zábava. Tomu pomáha, že veľa z nás sa prispôsobí bacharke Čintalanovej a mne. Ale tak, musia byť aj dievčatá ako my dve :D." Bacharka Kristínka #55 dodáva "Na Eriku a Lucku. Eriku hlavne preto, že je tiež retardovaný baran ako ja :D potom lebo je jedna z mála ľudí v klube, ktorí nás posúvajú vpred a pomáhajú, keď sa dá. Na Lucku, lebo tiež pomáha klubu a bez jej pomoci by sme sezóny nedokázali finančne zvládať. Zohnala nám sponzorov dokonca aj v čase, keď už za nás nehrala. Ešte preto, že mám rada priamych ľudí, ktorí hovoria o veciach tak ako to cítia. Je pravda, že občas to už preženie, ale aj tak je to vlastnosť, ktorú si na nej cením." Mladá Denisa Uhrinová #7 má ďalšiu obľúbenkyňu "Nedám dopustiť na Niku Mikušovú. Je veľmi šikovná a keď bude naďalej trénovať a venovať sa florbalu ako doteraz, tak z nej bude super hráčka."


Niki Mikušová a Viky Molnárová sú najmladšími hráčkami základnej zostavy

A čo na ihrisku? Erika #12 "V hre je určite Kika tá najväčšia osobnosť u nás, je proste šikovná a keď sa jej darí, tak je to paráda. Nemám rada, keď je na ihrisku veľa zbytočného sebectva - to platí hlavne pre Denisu a Kiku. Neznášam, keď sa polka tímu snaží a ostatné to majú len ako povinnú jazdu, lebo potom je tá hra strašná." S kým sa im na ihrisku najlepšie spolupracuje? Rebeka #11 vraví, že "s dievčatami, ktoré už majú toho čosi odohraté. Ale naše nové spoluhráčky sa učia veľmi rýchlo a to sa mi páči." Kristínka #55 stále čaká na sľúbené štyri Švédky k nej do útoku "Bohužiaľ v tíme nie je žiadna hráčka, s ktorou by som bola stopercentne zohratá. Hrať raz s niekým takým je mojim snom. Prežívam obdobia, počas ktorých si lepšie rozumiem vždy s inými hráčkami. Keď už mám niekoho vybrať, tak to budú najviac Lucka a Denisa." Denisa #7 to potvrdí "Najlepšie sa mi spolupracuje s Kikou. Keď chceme, tak si vieme aj pekne nahrať a dať zopár gólov. Musíme si ešte nacvičiť našu špeci výmenu florbaliek za hry :D"

Kto káder Slovanistiek rozšíril? Už v minulej sezóne tím posilnila Rebeka Uhrinová, ktorá sa vďaka intenzívnemu trénovaniu mesiac čo mesiac zlepšovala. Novými hráčkami s minimom zápasových skúseností sú 16 ročná Viktória Vargová a dve 14 ročné dievčatá Nikoleta Mikušová a Viktória Molnárová. Všetky tri sú z tréningovej skupiny vo Fiľakove, ktorú Slovan otvoril na ZŠ Farská Lúka v decembri minulého roka. Cieľom týchto nových hráčok bude naučiť sa hrať florbal tak, aby boli už v ďalšej sezóne radené medzi opory celého tímu. Všetci dúfame, že z tréningovej skupiny vo Fiľakove sa podarí počas sezóny vytiahnuť ešte 2-3 nové hráčky získavať skúsenosti v 1.lige žien a hlavne získať zápal pre florbal. Potenciál tie hráčky majú veľký, musia však samé chcieť. Doma, držiac sa mamkynej sukne, sa ešte z nikoho majster nestal...


Viky Vargová a Niki Mikušová

Hotovými posilami tímu sú Sabina Udvardyová a Lucia Staššáková. Sabina do bránky zakľakla po ročnej študijnej pauze "Vraví sa, že ľudia sú znechutení a unavení možno nie preto, že veľa robia, ale preto, že robia málo takých činností, ktoré v nich zapálujú oheň. Florbal je jednoducho to čo chcem a to čo ma robí šťastnou." povedala nám k svojmu návratu. Prečo florbal za Slovan? "Chcela by som hlavne poďakovať Domči Vaslíkovej, že mi ponúkla možnosť byť hráčkou prvej ligy žien a vôbec dostať sa do Slovanu. Nestalo by sa to tiež ani bez Vanči Schvarcovej, ktorej som tiež vďačná za moje úplné začiatky a prvé florbalové zážitky. Myslím, že vo veľkej miere na mňa zapôsobil Jesenný turnaj v roku 2016, ktorý organizoval klub a kde sme získali 2. miesto. O tom turnaji vyšiel jeden článok a keď som si všimla moje meno medzi top hráčkami, považovala som to za uznanie. Nikdy pred tým som nechytala ani jeden zápas. Vedela som, že som na správnom mieste, čo potvrdil môj úplný prvý zápas v lige, kde mi Jožko zveril do rúk celých 60 minút pri víťazstve 9:6 proti Trenčínu." Lucka #28 Staššáková je jednou z prvých florbalistiek v Rimavskej Sobote vôbec. Jej kariéra začala ešte v Miniflorbalovej lige, pokračovala v extralige za 1.FbK Banská Bystrica, rok odohrala za Slovan a ďalšie dva pôsobila v Cassovii Košice. Ale v Slovane bola stále, ako už Kristínka #55 spomenula vyššie.


Lucia Staššáková #28

Keď sme pri dievčatách, aké majú osobné ciele? Rebeka #11 ich vidí


v bránke!

Len z opačného uhla pohľadu "Chcela by som aj nejaký ten gól streliť. Dám si za cieľ aspoň tých 5 gólov za sezónu. Buďme optimistickí :D" Brankárka Sabina Udvardyová #13 je konkrétnejšia "Samozrejme som si stanovila zopár malých cieľov pred tým najvädčším florbalovým, ktorý chcem dosiahnúť. Zlepšiť by som chcela rýchlosť, obratnosť a samozrejme koordináciu. Ak nejde o život, tak nejde o nič - musím sa tým začať riadiť a neprenášať hromadiaci sa stres do hry, pretože mi to zhorší výsledky a to rozhodne nechcem. Taký naj naj cieľ v tejto sezóne je aspoň raz vychytať povestnú nulu. Spomínaný najvädčší cieľ je chytať v Extralige za Slovanistky." Tým smerom sa odvíjajú aj sny Denisky #7 "mojim cieľom je vyhrať 1.ligu. Bolo by to super!" Erika #12 si pri tejto otázke spomenula na svoj prvý a jediný životný vzor: "Však ja chcem byť stále ako Anna Wijk, ale neviem kedy sa tak konečne zobudím." Potom sa zamyslí "Reálne, keď v každom zápase prihrám na góly alebo založím gólové akcie a možno aj dám pár gólov, to by bolo pre mňa super. Plus ako kapitánka chcem motivovať spoluhráčky, aby zabojovali keď to treba."
 


Kapitánka Erika chce spoluhráčky motivovať

Ako vidieť, tím žien vstupuje do sezóny veľmi odhodlaný. Máme v tíme veľa skúseností, pritom ho v podstate tvorí množstvo mladých dobrých hráčok. Dievčatá naučilo pôsobenie v drese NTS Nemšová víťaziť. Na druhej strane, v súťaži nie sú vyslovene slabé súperky, všetky počas posledných dvoch sezón budovali kvalitné tímy. V novom ročníku sa hrá o jediné barážové miesto, keď víťaz 1.ligy - ak ním nebude béčko Hurikánu, alebo, čo je reálne, Kysuckého Nového Mesta - odohrá barážovú sériu o Extraligu s najhoršie umiestneným tímom Extraligy, ktorý nepostúpil do semifinále (minulú sezónu by to bola Nitra s Janegovou, Pintérovou či Krajčovou, teda veľká kvalita). Extraliga sa znížením počtu tímov snaží o vyššiu kvalitu súťaže, 1.liga by sa mala začať hrávať v základnej časti v dvoch regionálnych skupinách Západ - Východ...

Tímové ciele stanovili dievčatá samé: Denisa #7 "Myslím si, že hlavný cieľ je zlepšovať sa a získavať nové skúsenosti. Tiež si myslím, že to chceme vyhrať. A dúfam, že si to nemyslím len ja." Kika #55 ju doplnila "Ja by som chcela, aby sme sa umiestnili v prvej polovici tabuľky, čo sa určite bude dať, keď budeme k zápasom a tréningom pristupovať zodpovedne. Ďalej chcem aby sme v Slovane vydržali všetky hráčky a aby sa tie mladšie vedeli začleniť aj čo sa týka hry, aj kolektívu." Pripája sa kapitánka Erika #12 "Určite, aby sme hrali našu hru a nevzdávali sa, keď to nebude ružové, alebo sa nám nebude dariť." A zaklincovala to "A vlastne, čo je to za otázku? Cieľ je jednoznačne vyhrať, už keď sme sa na toto dali, tak hádam nie, aby sme boli posledné. Ja nič iné ako prvé miesto na konci sezóny nechcem a nemienim akceptovať. A je mi jedno čo si o tom všetci myslíte :D"

V súťaži na baby čaká 8 súperiek. Tešia sa Slovanistky na niekoho? Alebo sa niektorých súperiek obávajú? Deniska #7, hoc len 16 ročná patrí medzi naše najskúsenejšie hráčky a vraví "Najviac sa asi obávam Kysuckého Nového Mesta, keďže majú hráčky, ktoré to s florbalkou vedia. Najviac sa teším na Snipers Bratislava, ktoré sú nováčikom v 1.lige. Zaujíma ma, že ako budú hrať." Brankárka Sabina #13 ju dopĺňa názorom "Rešpekt jednoznačne vyvolávajú vo mne tímy Banskej Bystrice a Prešova, samozrejme aj dve Béčkové tímy. Teším sa na všetky zápasy." Kapitánka Erika #12 berie súperky s nadhľadom: "Ja sa nikoho nebojím a na nikoho sa neteším. Ja sa teším na ligu, lebo už chcem hrať, už potrebujem ten stres pred zápasom. Dobre viete, že ja mám problém s pamäťou a aj keby som mala 12 odohraných sezón, tak nebudem poznať nikoho okrem nás a Nemšovej." A Kristínka #55? "Najviac sa teším na Snipers Bratislava. Sú to dievčatá, ktoré si o sebe myslia príliš veľa. Dať gól takémuto súperovi je úžasné. Obávam sa Čadce, lebo sú tam vysoké aj široké dievčatá, ktoré sa neboja ísť do tela. Erika by vedela rozprávať :D"

My sa však tešíme hlavne na naše Slovanistky. Tím žien je tu preto, aby sme z dievčat vychovali športovkyne - ambiciózne, sebavedomé mladé ženy, ktoré sa v živote nestratia. Ani prehry, pokiaľ sa z nich bude dať poučiť do budúcna, nás mrzieť nemusia. Dôležité je, že je v tíme zábava a kamarátstvo.

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode