Tuhá zima pre našich mužov...

28.01.2017 14:18


... alebo návrat k decembru a januáru z pohľadu A-tímu Slovana.

Týmto článkom sa snažíme splatiť dlh voči A-tímu, ktorému sme sa dlhšie nevenovali. A malo to svoje dôvody.

Nuž čo je nové? V prvom rade sa opäť raz potvrdil amaterizmus vedenia súťaže. Keď si zodpovední nie sú schopní prečítať postupové kritériá z najvyššej reginálnej súťaže do celoštátnej prvej ligy, inak to nazvať nemožno. Je to zlé. Veľmi zlé. Nielen pre tímy, ktoré hrajú o postup (reálne Zvolen a Turany), ale hlavne pre kredit súťaže ako takej. Dospelí ľudia tu cestujú 200 km pomaly každý víkend, stojí to nemálo peňazí a všetku námahu hráčov a ich realizačných tímov zabíja obyčajná neschopnosť a zadubenosť (na postupové kritériá do 1.ligy sme totiž ako klub upozorňovali od konca novembra, vedenie súťaže s tým prišlo ako s "prekvapivou novinkou, ktorá ich zaskočila" na konci januára...).

Pre vysvetlenie neznalým problému, alebo o čo ide: tento rok sa prvý krát hrá baráž o 1.ligu medzi 9. a 10. tímom prvej ligy a víťazmi regiónov. Baráž začína v polovici marca, regionálna M2 by preto mala byť ukončená začiatkom marca. Rozpis M2 Stred  je spravený do 2.apríla ...

Čo sa týka nášho tímu a našich ambícií - budujeme nový tím pod vedením nového trénera. Tím má byť postavený na mladých hráčoch, ktorých si Slovan vychoval a postupne ich zapracováva do mužskej kategórie. V zimných mesiacoch sa pre A-tím základným problémom (opäť raz) stala neschopnosť hráčov dostáť svojho slova. Zhrnuté a podčiarknuté: pre pracovné a školské povinnosti i ťažké tréningové podmienky, dochádzka na tréningy od novembra klesla na minimum a výsledky zápasov - ktorým sa budeme venovať ďalej - tomu začali zodpovedať.

Aby sme však neboli len negatívni, práve v tomto období sa začal kryštalizovať skutočný nový základ tímu postavený na hráčoch, ktorí si za svojim slovom stáli ako Paťo Hronec, Lukáš Nôta, Filip Franko a stálica Mišo Radnóti. Tento základ bude treba rozvíjať, nie rozbíjať - a k tomu viď úprimné slovo na záver.

Ale predtým poďme k výsledkom.

10.decembra odohral Slovan v Turanoch zápas s výborným Zvolenom. Bez Radnótiho a so spomínanou slabou trénovanosťou sa 8 statočných hráčov v poli postavilo trom útokom rozbehnutého súpera. Zázrak sa nekonal.

FBC Slovan Rimavská Sobota - 1.FBC Zvolen 6:16 (0:6, 1:7, 5:3)
Góly Slovana: Nôta 2, Farkaš 2, Totkovič, Hronec
Zostava Slovana: brankár Szabó, hráči v poli Franko, Nôta, Hronec, Farkaš, Rapčan, Nádor, Bíro a kapitán Totkovič

O týždeň nato Slovan v Detve remizoval so súperom z východu Slovenska 5:5, keď ešte 35 sekúnd pred koncom prehrával o dva góly! K obratu prispel obrovskou mierou Krisztián Nádor. Legenda nielen Maďarska, ale už aj Slovana! Práve on vo veku 44 rokov dal do záveru najviac energie a umu.

FBC Slovan Rimavská Sobota - FBC Red Wings Košice 5:5 (1:1, 1:4, 3:0)
Góly Slovana: Franko 2, Nádor 2, Farkaš
Zostava Slovana: brankár Szabó, hráči v poli Franko, Útis, Hronec, Rapčan, Farkaš, Bodor, Nádor, Bíro a kapitán Alušík

Pred Silvestrom vyrazilo Áčko spolu s tímom žien na turnaj do Érdu. Tam nadviazalo na obrat s Košicami, keď na turnaji v štyroch zápasoch nenašlo premožiteľa a len horšie skóre v základnej skupine mu zabránilo bojovať aj o celkové prvenstvo. V tíme sa však znova začala tvoriť pozitívna nálada, čo bolo najdôležitejšie. Slovan si pripísal víťazstvo na Bölscke SE a remízu s ARESom Budapest. Ako furt, na postup do boja o víťazstvo mu chýbal jediný gól... V skupine o 4. - 6.miesto najskôr znova dotiahol do remízy stratený zápas s výberom Maďarska do 19 rokov, aby potom porazil Neuman FSE po najlepšom výkone na turnaji (a s už len s jediným hráčom na striedanie) 2:0.

7.januára cestoval Slovan do Badína, kde si v prvom zápase odvetnej časti súťaže pomeral sily s FbK RAptORs. V zostave s dvoma náhradníkmi náhradníkov odohral veľmi dobre takticky zvládnutý zápas štýlom zvaným Juventus. Ako sa stalo zvykom (Red Wings Košice a dva zápasy v Maďarsku), v zápase bielo - modrí naháňali náskok súpera a dokázali ho dorovnať. Vrásočku na duši narovnalo aspoň okrúhle skóre 8:8, čo je - verme - znamením množstva šťastia v roku 2017!

FBC Slovan Rimavská Sobota - FbK RAptORs 8:8 (2:1, 3:5, 3:2)
Góly Slovana: Nádor 2, Radnóti 2, Hronec 2, Farkaš, Franko
Zostava Slovana: brankár Szabó, hráči v poli Franko, Hronec, Benda, Farkaš, Radnóti, Nádor a kapitán Alušík

21.januára mali muži Slovana za svojho súpera jedného z top 3 tímov súťaže z Turian. Vrátane Silvestrovského pohára však Slovanisti neprehrali v šiestich súťažných zápasoch v rade, tím po kratšej či dlhšej absencii posilnili Totkovič a mladý Lukáš Nôta, nuž sa aj do toho súboja pustili optimisticky. Pozornou defenzívou a rýchlymi protiútokmi dve tretiny deptali silného súpera. V nich ťažili z rozumu Kristiána Nádora a Lukáša Nôtu, rýchlosti Andreja Bodora a skúseností kapitána Miša Radnótiho. Keď po 40 minútach svietil na tabuli stav 9:4 pre Slovan, mohli byť jeho hráči pozitívni, keďže práve tretie tretiny boli v poslednej šnúre zápasov bez prehry našou silnou stránkou... No tentoraz to neplatilo. Súper strelil do troch minút tri góly. Následný time-out jeho útočnú aktivitu pribrzdil. Séria ďalších troch gólov ho v 50.minúte dostala prvý krát v zápase do vedenia 10:9. Slovanisti dokázali ešte raz vyrovnať, avšak šírka a sila kádra súpera sa prejavila. Na záverečný tlak rimavskosoboťanom nezostalo dosť síl a svojmu súperovi podľahli 11:13.

FbK Turany - FBC Slovan Rimavská Sobota 13:11 (2:5, 2:4, 9:2!)
Góly Slovana: Radnóti 4, Nôta 2, Bodor 2, Franko, Nádor, Hronec
Zostava Slovana: brankár Gergely Szabó, hráči v poli Filip Franko, Lukáš Nôta, Patrik Hronec, Andrej Bodor, Richard Totkovič, Denis Farkaš, Krisztián Nádor a kapitán Michal Radnóti.

Na záver príhovor do duše pre tých, ktorým je určený od najstaršieho z najstarších ;-)

Som v Slovane od jeho začiatkov. No tak zlú atmosféru, ako panovala medzi hráčmi v zápase s Košicami som ešte nezažil. To nebol tím, to bolo partia individualít urazená navzájom a nepripúšťajúca si akúkoľvek vinu na tomto stave. Že sme v tejto atmosfére dokázali do poslednej minúty nastúpiť s odhodlanými hráčmi: Filipom Frankom, Paťom Hroncom, Lukym Útisom, Paľkom Rapčanom, Denisom Farkašom a ich zjednotiteľom a vodcom Kristiánom Nádorom a zápas, v ktorom sa nám v koncovke absolútne nedarilo, napokon vyrovnať, bol zázrak. Niečo neobyčajné. Niečo, čo je verím tomu znamením obratu.

Ten potvrdila Budapešť. Povzbudzovaní babami, bez mnohých obrancov sme sa prinavrátili k zomknutému štýlu boja na protiútoky, ktorý sme produkovali v našich začiatkoch. A zistili sme, že kvalitatívne sme šli hore, dokážeme aj s týmto antiflorbalom vyhrávať. Dobrá nálada pokračovala v zápase s Raptors. Bez lavičky sme od prvej minúty išli za víťazstvom - spoza vlastnej bránky. Inak sa nedalo. Že víťazstvo neprišlo? Jebal pes... remíza tiež dobrá. Napokon v papierovo najsilnejšej zostave v posledných dvoch mesiacoch prišla prehra od dva góly s Turanmi, ktoré predtým dali dole Žilinu. Prehra nepridá na pohode, ale nie je tragédiou.

Prečo?

Slovan buduje tím odznova. Ale vôbec nie od nuly. Pozri si tento odkaz, je z našej úvodnej sezóny v 2.lige. Vtedy sa tiež budoval nový tím, no bez základov, ktoré dnes máme a výsledky boli oproti dnešným na ... (ďalší vulgarizmus nechcem použiť, ale je ti snáď jasné, čo myslím). A čo tým chcem dnešným hráčom povedať - my sme sa vtedy z tých debaklov nestresovali ani z desatiny tak, ako vy, všetko vynikajúci hráči, dnes z tesných prehier. Každý zápas bol plný smiechu. Verím, že to najhoršie, tú zimu medzi nami, máme za sebou. Ťažké podmienky nás musia spájať proti súperom, nie rozdeľovať navzájom. Všetci v Slovane od najmenšieho prípravkára po mňa sme drbnutí, ale nech to privádza do rozpakov súperov, nie nás. Máte pred sebou skvelú budúcnosť, treba na sebe poctivo pracovať, chodiť na zápasy a - žiaľ stále - platiť si členské, aby bolo za čo hrať.

A keď sa nepodarí vyhrať? Akoby povedal klasik "nie je dôležité zvíťaziť, hlavné je nebyť gay!"

 

Hádanka na záver
Nájdi rozdiel:

 
(Rozdiel neni, stále je to Slovan...)

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode