Snívame dokonca o medaile!

06.12.2019 18:26

Od soboty 7.decembra až do nedele 15.decembra hostí švajčiarske mesto Neuchatel špičkové florbalistky na 12. Majstrovstvách sveta. Pred ich štartom prinášame o nich všetky dôležité informácie.

Po dvoch rokoch sa v našich prognózach môžme len opakovať - táto kategória má jediného favorita. Pri pohľade na výsledky z posledných rokov uhádnite koho...:

2011: MS žien vo Švajčiarsku: 1.Švédsko 2.Fínsko 3.Česká republika (perlička - Švédky neprehrali ani zápas a dohrali turnaj so skóre 102:5...)
2012: MS do 19 rokov: 1.Fínsko 2.Švajčiarsko 3. Švédsko (chyba v Matrixe...)
2013: MS žien na Morave: 1. Švédsko, 2. Fínsko 3. Švajčiarsko
2014: MS do 19 rokov: 1.Švédsko 2. Fínsko 3. Česká republika
2015: MS žien vo Fínsku: 1.Švédsko 2. Fínsko 3. Švajčiarsko
2016: MS do 19 rokov: 1.Švédsko 2. Fínsko 3. Švajčiarsko
2017: MS žien na Slovensku: 1.Švédsko 2.Fínsko 3.Švajčiarsko
2018: MS do 19 rokov: 1.Švédsko 2.Fínsko 3. Česká republika

Na seniorských MS ťahajú Švédky sériu šiestich zlatých medailí v rade (v juniorkách "len" troch...). Švédky majú 11 x toľko registrovaných dospelých florbalistiek, než Slovensko, pričom tieto florbalistky sa majú odmalička od koho učiť, aby napokon vyšperkovali svoje umenie v najlepšej lige na svete - vo švédskej superlige.


Švédky

Na MS prichádzajú s kádrom, v ktorom je každá hráčka pojmom - Johanna Hultgren, Sofia Joelsson (inak 154 cm "vysoká" - len pre povzbudenie niektorých Slovanistiek), Moa Tschöp, Cornelia Fjellstedt, Alice Granstedt, Sara Steen, Amanda Delgado Johansson, Amanda Hill, nechýba najlepšia hráčka posledných 11.MS žien v Bratislave Emelie Wibron a napokon už asi oficiálne najlepšia hráčka histórie vôbec Anna Wijk.


#5 Anna Wijk

Pozícia Švédok je pre slabé povahy nezávideniahodná, pretože v podstate môžu na MS len sklamať. Švédky však na instagrame hádžu krásne úsmevy - týždeň pred MS trávili na sústredení na Kanárskych ostrovoch, kde v princípe ani florbal netrénovali, len sa stmeľovali a užívali si slniečo a more - keď to proste vieš hrať, nemáš čo riešiť... A práve proti týmito protihráčkam vstúpia do bojov na svojich piatych MS naše Slovenky!


Švédky si vedia na ihrisku vždy vynútiť dôvod na úsmev...

Slovenský ženský florbal dosiahol na poslednom šampionáte historický úspech - 5.miesto ich konečne vystrelilo v rebríčku IFF do prvej osmičky (niečo, čo sa našim mužom dlhodobo nedarí ), čo znamená ťažké zápasy už v základnej skupine. To naše dievčatá v podstate aj chceli, odkedy sa v roku 2011 prvý krát kvalifikovali na Majstrovstvá sveta.

Pätorku veteránok, ktoré nechýbali na jedinom vrcholnom podujatí - Lucia Košturiaková, Alžbeta Ďuríková, Katka Klapitová, Viktória Bobotová a Michaela Šponiarová, opustila kapitánka Košturiaková - vydala sa a po domácich úspešných MS skončila florbalovú kariéru (aj keď na kvalifikáciu do Trenčína vo februári si ešte odskočila) i Viktória Bobotová, ktorá ukončila reprezentačnú kariéru a hráva už len Extraligu za Tvrdošín. Tréner Jedlička v príprave na tieto MS okrem nich spoliehal ďalej na brankárku Krištofovú, Vítkovické útočníčky Šidlovú a Troškovú a sestry Hudákové hrajúce v Ostrave. Toto je kostra reprezentácie Slovenska. Do kádra tentokrát tréner zaradil aj tri hráčky, ktoré ešte nedosiahli osemnásť: našu známu Denisu Papiernikovú, nedávno spoluhráčku mnohých Slovanistiek v drese NTS Nemšová, Sáru Adamcovú, ktorú pravidelne stretávame na turnajoch v Košiciach a mladú žilinčanku Lindu Pudišovú.


#10 Denisa Ferenčíková a #48 Michaela Šponiarová - opory reprezentácie


Nominácia Slovenska

#číslo meno priezvisko post klub vek počet účastí na Majstrovstvách sveta, reprezentačné zápasy v rámci MS, alebo kvalifikácie na MS

2 Alžbeta Ďuríková obrankyňa (SC Classic - Fínsko) 24 rokov 4xMS, 38 zápasov 9+20
3 Denisa Papierniková útočníčka (NTS Nemšová) 16 rokov nováčik
10 Denisa Ferenčíková útočníčka (1.SC Vítkovice) 28 rokov 3xMS, 43 zápasov 37+33
12 Katarína Klapitová obrankyňa (Piranha Chur - Švajčiarsko) 25 rokov 4xMS, 43 zápasov 13+17
14 Barbora Gáborová útočníčka (Pruské) 18 rokov nováčik
15 Lenka Lenčešová obrankyňa (Pruské) 18 rokov nováčik na MS, 3 zápasy 1+1
18 Karolína Krištofová brankárka (Židenice) 23 rokov 2xMS 19 zápasov
22 Andrea Šidlová útočníčka (1.SC Vítkovice) 23 rokov 2xMS, 14 zápasov 2+1
24 Linda Pudišová útočníčka (Kysucké Nové Mesto) 16 rokov nováčik
26 Jana Trošková útočníčka (1.SC Vítkovice) 25 rokov 3xMS, 28 zápasov 4+4
30 Paulína Hudáková útočníčka (FBC Ostrava) 21 rokov 2xMS 22 zápasov 29+29
39 Sára Adamcová obrankyňa (Spišská Nová Ves) 17 rokov nováčik
48 Michaela Šponiarová útočníčka (SC Classic - Fínsko) 25 rokov 4xMS 43 zápasov 38+27
71 Kristína Belicová (Chodov) 19 rokov nováčik na MS, 3 1+0
73 Viktória Grossová obrankyňa (FBC Ostrava) 21 rokov 1xMS 10 zápasov 3+5
75 Klaudia Robová obrankyňa (Sabinov) 20 rokov 1xMS 10 zápasov 0+2
81 Klára Grossová útočníčka (Spišská Nová Ves) 20 rokov nováčik na MS, 3 zápasy 1+0
88 Kristína Hudáková útočníčka (FBC Ostrava) 21 rokov 2xMS 22 zápasov 7+13
91 Jana Dupčáková brankárka (FBC Ostrava) 28 rokov nováčik na MS, 3 zápasy

Oporou tímu je dlhodobo "Fínka", hráčka SC Classic Tampere Michaela Šponiarová, ktorej sestra Zuzana teraz pre zranenie na MS necestuje. Pred MS povedala:

"Musíme sa sústrediť postupne na každý najbližší zápas a uvidíme, čo nám to prinesie. Na úvod máme ťažké súperky. Na Lotyšky sme sa asi už dotiahli, no nesmieme ich podceniť. S Češkami to bude prestížny zápas, majú tiež dosť nabitý tím. Dúfam, že si zo Švajčiarska prinesieme predčasný vianočný darček. Medaila by ním isto bola. Musíme však zostať koncentrované od úvodu až do konca."


#48 Michaela Šponiarová


Denisa Ferenčíková poskytla Pravde dlhší rozhovor, z ktorého vyberáme:

Florbal sa zatiaľ nemôže merať s veľkými športami. Potrebujeme väčšiu podporu, záujem i hviezdy svetového formátu. Odkedy som však začala, urobili sme obrovský progres.
Kde ho najviac vidieť?
V sebavedomí.
Tréner Petry Vlhovej, Talian Livio Magoni, tvrdí, že Slovákom táto vlastnosť veľmi chýba, súhlasíte?
Určite. Niekedy mám pocit, že ak je človek zdravo sebavedomý, ostatní si o ňom myslia, že je namyslený. Na ihrisku však takúto vlastnosť nutne potrebujete. Švédky či Fínky sú rovnaké ako my, ale ich sebadôvera v to, že sú lepšie, im dáva výhodu. V týchto krajinách sa sebavedomiu venujú viac. Prejaví sa v ľudskej i športovej stránke. Rozdiel je cítiť.
Premiérovo ste však v elitnej osmičke a začnete zostra…
Stretnutie so Švédkami bude najmä pre mladšie dievčatá vysoká škola florbalu. S Lotyšskom by sme si mali zápas postrážiť a vyhrať ho. Najdôležitejší bude súboj proti Česku.
Ste schopné v susedskom derby uspieť?
V jednom či dvoch zápasoch z desiatich. Želala by som si, aby sme túto štatistiku potvrdili na MS.
Akou veľkou vzpruhou je osemzápasová víťazná šnúra, s ktorou ste prišli do Neuchatelu?
Víťazstvami sa získava sebavedomie, čiže vlastnosť, ktorá nám chýba. Dá sa teda povedať, že sme na nej popracovali. Presviedčali sme sa o tom, že môžeme vyhrávať a dominovať celý zápas. Čakajú nás však náročné skúšky. Možno budeme zaostávať v kvalite, ale ten rozdiel sa dá zmazať bojovnosťou a nasadením.
Pred MS 2017 ste si brali dovolenku, aby ste mohli ísť na majstrovstvá sveta. Platí to aj teraz?
Áno, vzala som si osem dní voľna.
Ako to vzali v práci, že si beriete dovolenku kvôli majstrovstvám sveta?
Žiadne veľké haló, rešpektujú to. Každý si môže dovolenku naplánovať ako chce. Ja idem v rámci nej na MS. A stihla som nakúpiť aj nejaké darčeky, lebo sa vrátime zhruba týždeň pred Vianocami a to už nebude veľmi čas.

Michal Jedlička, tréner: "Chceme ísť vyššie, ako skončiť na 5.mieste. Semifinále by bolo krásne, vždy sa rátajú len medaily. Ak skončíme horšie ako na 5.priečke, nebude to dobré. Na úvod máme ťažké súperky. Väčšia časť nášho tímu nevie, do čoho ide. Dievčatá uvidia, ako sa hrá florbal. Skúsime však v úvode zatlačiť a uvidíme. Nad Lotyškami by sme chceli vyhrať, ale dôležitejší potom bude duel proti Češkám. Tie hrajú výborne, dosahujú aj dobré výsledky s Fínkami či Švédkami. Je to však šport"

MS vo florbale majú svoj už zaužívaný systém so 16 účastníkmi rozdelenými do štyroch štvročlenných skupín, ktoré ale nie sú rovnocenné. Aby sa predišlo zbytočným debaklom, top 8 tímov podľa dlhodobého rebríčka IFF je nasadených do skupín A a B, zvyšné tímy sú v skupinách C a D. Pred štvrťfinále play off sa hrá kvalifikačný osemfinálový zápas medzi najlepšími tímami zo skupín C a D a najhoršie umiestnenými tímami zo skupín A a B.

Zloženie skupín (v zátvorke je aktuálna pozícia v rebríčku IFF)
Skupina A: Fínsko (2), Švajčiarsko (3), Poľsko (7) a Nemecko (8)
Skupina B: Švédsko (1), Česká republika (4), SLOVENSKO (6), Lotyšsko (5)
Skupina C: Dánsko (10), Nórsko (9), Estónsko (16), Japonsko (14)
Skupina D: Austrália (12), USA (11), Tahjsko (19), Singapúr (15)

Slovenky si teda stanovili pred MS smelý cieľ - minimálne obhájiť 5.miesto, t.j. pokúsiť sa na úkor Českej republiky predrať do semifinále! V skupine hrajú okrem suverénnych Švédok ešte s Lotyškami, s ktorými neprehrali od roku 2015 a aj keď sú zápasy s nimi zvyčajne vyrovnané, naše si predsa len na Lotyšky trúfajú. Rozhodujúcim by tak bol súboj s Češkami, s ktorými sa v prípade ideálnej konštelácie hviezd vyhrať dá. Znamenalo by to priamy postup do štvrťfinále a v ňom prijateľného súpera - papierovo Poľky. A cez tie sa do semifinále dostať rozhodne môžu. Nesnívajme ale a sledujme Slovenky zápas od zápasu (všetky zápasy bude vysielať RTVS):

Zápasy v základných skupinách
sobota 7.12. 18:15 SLOVENSKO - Švédsko
pondelok 9.12. 13:30 SLOVENSKO - Lotyšsko
utorok 10.12. 16:30 SLOVENSKO - Česká republika

Celý rozpis šampionátu

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode