Predstavujeme dorastenky po prvom kole Stredoslovenskej ligy

04.11.2015 18:18

FBC Slovan sa snaží o rovnomerný rozvoj florbalu v našom meste - medzi mládežou aj dospelými, medzi chlapcami aj dievčatami. Práve v rámci rozvoja dievčenského florbalu od začiatkov Miniflorbalovej ligy žiakov organizovanej pre základné školy vypisujeme kategórie žiačok a vďaka priaznivej odozve samotných dievčat na školách sa nám darí tieto kategórie v rámci MFLŽ obsadzovať. Neustálym vyzývaním dievčat na štart v rámci družstiev MFL sa nám v minulej sezóne podarilo prilákať prvých päť odvážlivkýň. Logickým krokom nášho úsilia bolo vytvorenie tréningových podmienok pre dievčatá bez rozdielu veku v rámci tréningového plánu FBC Slovan od jari tohto roka.
Aby ich trénovanie bavilo, vstúpil v ročníku 2015/2016 Slovan prvý krát do súťaží s dievčenským družstvom - s  dorastenkami, ročníkmi narodenia 1999 - 2002. Dievčatá poctivo trénujú a majú za sebou aj štart na turnaji v Ostrave, kde výkonmi milo prekvapili všetkých, ktorí Slovan sledujú. V novej sezóne si založili aj vlastné družstvo v MFL, kde nastupujú ako Blue Wings a tak si aj široká sobotská florbalová verejnosť všimla postupné zlepšovanie sa jednotlivých hráčok, či družstva ako takého.
Kým MFL je súťaž, ktorú môžu brať ako kvalitný tréning (tak ako ju kedysi v jej druhom ročníku brali muži FBC Slovan), v riadnej súťaži veľkého florbalu vstupujú "najkrajší Slovanisti" na totálne neznámu pôdu, nuž je ťažké pred ne stavať nejaké ciele. Dôležité bude, aby naďalej poctivo trénovali i pristupovali k zápasom, aby ich florbal bavil. Nech sa tešia z každého gólu tak, ako to iba oni vedia :-).

Slovo pre trénera Miša Radnótiho

"Je pred nami prvá sezóna, určite to nebude ľahké, čoho sme si ja, aj dievčatá vedomí. Veď ja sám viem, cez čo všetko si musel A-tím preskákať, kým sa dostal tam, kde je dnes. Myslím si, že ženský florbal má veľkú perspektívu, no práve tieto dievčatá toho budú musieť spraviť strašne veľa, prejsť si všetkým aj cez škrípajúce zuby. Ak to dokážu a nevzdajú sa, myslím, že im v budúcnosti poďakuje nie jedna florbalistka. A ako by som charakterizoval tento tím? Rýchly a útočný - tak, ako je to už pri Slovanistoch zvykom."

Dorastenky majú za sebou aj prvé ligové zápasy na veľkom ihrisku. Minulý piatok v Osemnástke privítali výbery Banskej Bystrice a Tvrdošína, všetko to extraligových družstiev medzi ženami...

Slovan - Banská Bystrica 5:3
Dievčence nezapreli modro - bielu krv, po minúte a pol (hrá sa hrubý čas, čiže bez stopovania) vyhrávali 3:0... Potom to už bol vyrovnaný zápas, no keďže dorastenky zatiaľ nemajú stálu brankárku, museli sa mať v obrane stále na pozore. Napokon dievčatá prvé víťazstvo hneď v ligovej premiére potvrdili gólom pri power-play súperiek.

Slovan - Tvrdošín 2:6
Stredoslovenský ženský líder prišiel len s ôsmimi hráčkami, zväčša vo veku starších žiačok, ale mal zápasové skúsenosti a Kristínu Belicovú - ktorá schopnosťami prevyšovala všetky ostatné hráčky na ihrisku a podľa nášho názoru aj väčšinou prizerajúcich sa florbalistov :). Vzdávať sa však dievčatá nevzdávali a keď neuštedrili súperovi gól, tak aspoň "Murheadovskej" medicíny...

Slovo trénera o prvých zápasoch: V prvom zápase dievčatá vyleteli na súperky, čo som od nich aj očakával, hra ich bavila a to ma tešilo. Trocha škoda, že nám chýbala jedna hráčka, mohli sme mať dve kompletné formácie, no zvládli sme to aj tak. Pochváliť treba obranu - Natáliu, Dominiku a Ivanu, ktoré si poctivo odvádzali svoju prácu.

Musím pochváliť aj Vanessu, ktorá zobrala na seba prilbu a obetovala sa za družstvo. To je prístup, ktorý chcem od hráčok vidieť. V druhom zápase nám celkom nevyšla taktika, lebo hrať osobnú obranu zatial naše hráčky nevedia, no všetko chce svôj čas. Súperky hrali zo zabezpečenej obrany a to nám vždy robí problém. Slovanistky sa snažili, no trocha im aj dochádzali sily. Samé museli vidieť, že na kondičke ešte potrebujú popracovať.

Na tím a jeho ciele, či prvé pocity sme sa opýtali kapitánky družstva, Kristíny Čintalanovej

Aké pocity mali dorastenky pred prvými ligovými zápasmi?
Na náš prvý zápas sme dosť netrpezlivo čakali. Tešili sme sa naň, no mali sme strach zo súperiek. Nevedeli sme, čo od nich môžeme čakať.

Ako sa spätne pozeráš na prvé zápasy?
Treba nám ešte veľa herných vecí doladiť. Nepáči sa mi, že zo začiatku hráme dobre a potom prestávame hrať, akoby sme nedokázali bojovať do konca. Super bolo to, že sme konečne vyzerali ako jeden tím, držali sme spolu. Zápasy sme mohli odohrať aj lepšie, v tíme ale vládne spokojnosť. Tešíme sa z nášho prvého vyhratého zápasu :)

Aké ciele si dávate do vašej prvej súťažnej sezóny?
Prvá sezóna bude slúžiť na zbieranie skúseností, ktorých máme zatiaľ len málo. Úroveň ostatných tímov nás ale tak trocha prekvapila, čakali sme kvalitnejšie súperky. Veríme si viac ako predtým. Horšie ako 2. miesto neberieme!

Ako by si do tímu prilákala ďalšie hráčky? Aké typy hráčok vám najviac chýbajú?
Florbal v Rimavskej Sobote je podľa mňa divácky veľmi obľúbený, a to aj medzi dievčatami. Tie, ktoré sa nechcú len pozerať a chcú si vyskúšať aké je to držať hokejku v ruke a postaviť sa s ňou na ihrisko rady privítame. V tíme máme šikovné hráčky na každom poste, chýba nám len brankárka. Najväčšiu radosť by nám spravilo, keby si do bránky kľakne niekto, na koho by sa dalo spoľahnúť. Dievčatá, ktoré máte záujem pripojiť sa, či už ako hráčky, alebo brankárky, prídte sa pozrieť na náš tréning alebo zápas :)

Na čo sa v ligových zápasoch najviac tešíte?
Tešíme sa na každý zápas, každé víťazstvo a na to, že sa lepšie spoznáme.

Čoho sa obávate?
Najviac sa obávame toho, že sa počas sezóny nenájde žiadna brankárka, ktorá by sa pravidelne zúčastňovala tréningov a zápasov. Myslím, že problém bude väčšine z nás robiť skoré ranné vstávanie na zápasy u súperiek.

Máte nejaký tímový pokrik?
Nie, zatiaľ nič nemáme. Chceli sme sa dohodnúť už na prvých zápasoch. Samozrejme veľkým prekvapením bolo, že sa nám to nepodarilo...V dohľadnej dobe, ale niečo určite vymyslíme :)

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode