12. MS žien Neuchatel 2019

20.12.2019 18:04

12. Majstrovstvá sveta žien vo Švajčiarsku sú za nami a po týždni predýchavania špičkového florbalu nadišiel čas obhliadnuť sa za nimi pár vetami a fotkami.


Domáce hráčky dokázali divákov poblázniť

Švédsko
V Slovane sme sa nikdy netajili obdivom k švédskej ženskej reprezentácii. Lebo sú najlepšie na svete a dokazujú to už 13 rokov nepretržite. Švédky, tak ako sa čakalo získali siedmy titul za sebou v rade, celkovo deviaty, a ukazujú všetkým cestu - veľký výber hráčok, silná domáca liga (pozri All star šampionátu: zo šiestich hráčok bolo päť zo švédskej SSL...), množstvo osobností v nich od ktorých sa mladé hráčky učia. Za Švédsko na Majstrovstvách sveta debutovali obe brankárky, pričom Hill aj Durling majú už 25 rokov a minulú sezónu stáli zoči - voči vo finále SSL! Najmladšie dve debutantky Moa Gustaffson a Lisa Carlson majú 20 rokov, hrajú v top kluboch v prvých dvoch formáciách a posledné dve debutantky Myra Aggestal (21 rokov) a Klara Molin (22 rokov) sú už pojmom v celej súťaži. Neskúšajme to ani porovnávať s vekom a skúsenosťami debutujúcich Sloveniek...


Tú je hneď niekoľko Švédok, ktoré hrali na MS prvý krát - Carlsson vľavo, Hill s trofejou, Durling vpravo a dole snajperka budúcnosti Moa Gustafsson

Z pohľadu Švédok sú Majstrovstvá sveta o jednom víkende. Ich cesta za siedmym titulom? Dievčatá sa stretli, odišli na týždeň na Kanárske ostravy do tepla a najmä preč z tmavého Švédska do pozitívnej atmosféry, potom sa doma pobalili a šup do Švajčiarska. Tam strávili väčšinu času na hoteli v Bieli mimo Neuchatelu, aby neboli rušené a pritom dali pár tréningov, alebo "tréningových zápasov" (najvyrovnanenjší s Českom 10:2...) po večeroch počúvajúc trénerkyne pokyny a pozerajúc napríklad kolegyne na MS v hádzanej. Potom sa na víkend presunuli do hotela pri hale, v ktorej ich čakali jediné ozajstné zápasy o titul - Fínky dali 5:4. Keď sa nedarilo prvej formácii, tak dávali góly ďalšie dve. Vo finále si poradili s domácim obecenstvom nabudenými Švajčiarkami napriek tomu, že im neuznali regulárny gól, súperova brankárka podala životný výkon a vyrovnanie prišlo osem sekúnd pred koncom. Švédsko - to je iný level.

Anna Wijk
V novembri pokorila v domácej SSL rekord v počte získanch bodov - 28 ročná centerka elitného útoku KAIS Mory dosiahla 886.bod svojim 331.gólom a stala sa najviac bodujúcou hráčkou v histórii celej súťaže. Prekonala tak legendu Emelie Lindström, ktorá v rokoch 2003-2015 dosiahla 885 bodov. Obdivuhodné na tom je, že rekordné zápisy si Anna pripisuje vďaka asistenciám. Vo florbale získať asistencie pritom znamená priamu prihrávku na gól, t.j. celkový počet asistencií je menší, ako gólov...


Šiesty titul Majsterky sveta v rade získava...

Vo Švajčiarsku sa najskôr stala najviac bodujúcou hráčkou histórie švédskej ženskej reprezentácie, keď sa svojim 182. bodom proti Lotyšskám dostala opäť pred Emelie Lindström, ktorej 181 bodov sa považovalo ešte nedávno za nedosiahnuteľných. Potom sa stala aj najviac bodujúcou hráčkou histórie Majstrovstiev sveta, keď po 36 zápasoch má na konte 88 bodov (23+65), dosiahla najvyšší počet asistencií na jednom turnaji Majstrovstiev sveta v histórii (20) a zápisy do listiny rekordov ukončila ziskom šiesteho zlata v rade, čo sa jej tiež podarilo ako prvej hráčke na svete vôbec... Tichý génius s bielou florbalkou. Na ihrisku je radosť pozerať na to, čo dokáže. Podľa nás určite najlepšia hráčka svetovej histórie, ktorá to však prežíva so švédskym pokojom.

Švajčiarsko
Reprezentácia bola perfektne pripravená na domáci šampionát. Vo veľmi peknom zápase porazili Fínky, čím sa vyhli na ceste do finále Švédkam. Zdobil ich kolektívny výkon podoprený dobrou obranou a vynikajúcou Larou Heini, 25 ročnou brankárkou pôsobiacou vo Švédskom Pixbe Wallestam IBK.


Švajčiarska brankárska škola vychováva najlepších brankárov a brankárky sveta - tentoraz ňou oficiálne je Lara Heini

V semifinále na ne čakali Češky a domáce určite nepredpokladali tak dobrý výkon súperiek. Češky viedli v polovici zápasu 5:0. Domáce bojovali, ale akurát čo stihli bolo znížiť na 2:6 8 minút pred koncom. Hrali sa posledné dve minúty a... to musíte proste vidieť, to sa nedá opísať (teda, ak rozumiete švajčiarskej nemčine, tak to opísané máte :D)


Ten pocit, keď vyrovnáš vo finále MS 8 sekúnd pred koncom... Aj taká skúsená hráčka, akou je už nalepšia strelkyňa histórie MS Corin Ruttimann prežívala emočné bomby B-)

"Wunder in Neuenburg" sa im podaril skoro ešte raz vo finále proti na ihrisku dominujúcim Švédkam, keď vyrovnali 8 sekúnd pred koncom. Švédky však majú Wijk a Hultgren. Striebro je veľký úspech. Najväčšie osobnosti Švajčiariek: Ruttimann má 27, Marti 28, Suter 29 a Wiki 30 rokov - už ale dosiahli hraničný vek pre vrcholovú florbalistku a tak sa im úspech bude ťažko napodobňovať o dva roky vo švédskej Uppsale.

Zaujali
Poľky neutrpeli žiadnu hanebnú prehru, ak za ňu nepovažujeme úvodných 3:14 od Fínok. Káder tvoria mladé baby: Bucezk má 17, brankárka Bernacka 18, Zuzanna Kryvak 19. Juniorky Poľska sa naposledy na úkor našich dievčat udržali v A kategórii MS a vyzrá to, že práve naše severné susedky budú v najbližšom období našim hlavným kvalitatívne vyrovnaným súperom. Možno by stálo za to skúsiť dostať do slovenskej Extraligy ich popredný ženský klub MMKS Podhale Nowy Targ. Či sa cestuje do Tvrdošína, či o kus ďalej... A Extraligu by to skvalitnilo.
Nórky naďalej ustupujú z pozícií, ale v ich drese hviezdila Rikke Ingebrigtsli Hansen, 166cm vysoká útočníčka Pixba Wallenstan IBK zo švédskej SSL. Dosiahla 16 bodov, čo je vzhľadom na Nórske výsledky naparádu.
Singapúr je pravidelný účastník MS a tento rok ukázali jeho hráčky po rokoch úpadku progres - vyhrali mimoeurópsku základnú skupinu bez straty bodu, v osemfinále sa bili s Nemkami plece pri pleci o postup, ktorý im ušiel až víťazným gólom Nemiek 59 sekúnd pred koncom.


Oona Kauppi so svojou sestre Veerou ťahali Fínky vpred. Stačilo to len na bronz. Jej snaha však bola ocenená "zlatou teniskou" pre MVP šampionátu


Slovenský ženský florbal
Máme ho radi a sme hrdí, že sme jeho malinkou súčasťou. V posledných rokoch sa hovorí o raste slovenského ženského florbalu. Na domácich MS, po ktorých zväz temer zbankrotoval a museli nás z problémov ťahať Česi, od ktorých sme si vybrali bezúročnú pôžičku na splatenie dlžôb, sa podarilo dostať ženský florbal medzi úspešne ponímané športy. To sa prejavilo získaním generálneho partnera pre Extraligu, ako aj vysielaním živých prenosov zo zápasov našej najvyššej súťaže na huste.tv. Pripravuje sa reorganizácia najvyššej súťaže so znížením počtu účastníkov na osem a zvýšením kvality tímov.

Reprezentácia, ktorá sa o toto zaslúžila, bola postavená pred úlohu urobiť vo Švajčiarsku dobrý výsledok. Tréner Michal Jedlička ten dobrý výsledok pomenoval priamo - dostať sa do semifinále. Čo iné mal robiť? Povedať, že ideme hrať o 5.miesto? Niektoré hráčky síce dvíhali v predšampionátových rozhovoroch varovný prst, že pri neúčasti zranených hráčok a nie optimálnej forme niektorých opôr to bude náročné, no Slovenkám sme držali palce.


Tréner Jedlička nie je z tých najpokojnejších a tím na to občas doplácal...

Vytriezvenie zo sna prišlo rýchlo, v prvom zápase nás prevalcoval švédsky stroj. Už ten zápas ukázal, že len pri aktívnej hre a len prvého útoku sa na to bude dať pozerať. Stále však chýba kvalita do ďalších dvoch útokov. V základnej skupine sme napriek tomu hrali ortodoxne na tri formácie, čo sa prejavilo ďalším debaklom od Češiek. Za deväť dní totiž na dievčatá čakalo sedem zápasov a staviť všetko na jednu kartu proti Češkám sa tréner neodvážil. Až vo štvrťfinále proti Fínkam prišiel čas na hru "na jeden" útok... A tento zápas aj vďaka famóznemu úvodu s dvoma gólmi vyšiel našim dievčatám najlepšie. Výsledkom bolo vyrovnaných 50 minút zápasu a napokon aj prijateľná prehra o dva góly. V zápasoch o umiestnenie už Slovenky voči Poľkám nedokázali obhájiť piate miesto. Vo svetovom rebríčku sa však vďaka ústupu Lotyšiek posunuli za prvú štvorku.


Paulína Hudáková opäť ťahala Slovensko. Po troch rokoch v Ostrave by sa podľa jej slov mohla v kariére posunúť ďalej. Do Fínska? Do Švédska? Uvidíme...

Majstrovstvá sveta z pohľadu našich hráčok dobre zhodnotil samotný tréner : „Šieste miesto na turnaji je asi v poriadku. Nie je to žiadna tragédia. Tou sú veci okolo – naše výkony a ako sme tu hrali. S Nemkami, ktoré sotva chodili, sme sa 40 minút trápili, ostatné tímy im nastrieľali dvadsať gólov. S Dánskom sme viedli 4:1, dotiahlo sa na jednogólový rozdiel, rovnako aj Lotyšsko, s Českom a Švédskom to bola úplná hanba. Jediný dobrý zápas sme predviedli proti Fínsku, kde sme sa vyžmýkali, boli sme aktívni v útoku a mali sme šance. Musím sa nad tým zamyslieť a zanalyzovať si, či to má ešte zmysel a slovenský florbal sa má kam posunúť. Pretože za tie dva roky sme sa dostali nižšie ako sme boli. Každý tréner chce vyhrávať a bojovať o najvyššie umiestnenia a medaily. Uvidíme, či tam ešte nájdem nejaké svetlo na konci tunela, že by sa to mohlo ešte podariť.“  


Karolína Krištofová v bránke zaujala okrem výkonov veselým vystupovaním počas zápasov. To sa nám páči :)

Tím držia nad vodou hráčky v ideálnom veku: brankárka Krištofová, hráčky prvej formácie Ďuríková, sestry Hudákové, Šponiarová a Ferenčíková, príjemne prekvapila Šidlová i Belicová. Ak však jedna - dve z nich o dva roky nebudú k dispozícii, nie je vôbec isté, či bude za ne náhrada... Vyzerá to na ďalšie omladenie tímu a ústup z vydobytej pozície pod silnou štvorkou. Pritom už teraz bolo tých mladých hráčokv tíme priveľa.


Kristína Belicová si svojho času zahrala aj v Osemnástke :p

Staršie hráčky chýbajú. Na repre dlhodobo "kašlú" - či im nevyhovuje systém zrazov, alebo ich nedokážu tréneri motivovať, alebo je tu systémová chyba - veď pracujúce hráčky musia na rezprezentáciu vlastnej krajiny čerpať riadnu dovolenku (!) - z našej pozície ťažko posúdiť. Pravdepodobne z každého niečo. Je to škoda, lebo porovnaním pätorky účastníčok Majstrovstiev sveta Adamcová, Pudišová - Grossová, Chupeková, Papierniková s pätorkou v zložení napríklad Gáliková, Buková - Izraelová, Zajacová, Hrehušová by reprezentácia získala sedem(!) rokov skúsenosti. Nehaníme mladé hráčky, sú určite naša budúcnosť. No javí sa to tak, že sú tam len pre nezáujem tých starších. Preto chýba kvalita ďalším dvom útokom, rozdiel siedmych rokov skúseností u jedinej formácie nie je máličko. Keď na vrcholné podujatia nasadzujeme hráčky priskoro, tie potom logicky robia chyby, ktoré ostatné hráčky zrážajú k zemi.


Denisa Ferenčíková so svojou produktivitou určite spokojná nebola. Bude ešte reprezentovať?

Rastú na Slovensku nové talenty? Rastú. No zväčša vďaka tomu, že hrávajú s chlapcami, pretože súťaže pre dievčatá sa hrajú nasilu kopírujúc model súťaží pre chlapcov. Vo veku, keď majú dievčatá hrať čo najviac zápasov sa naviac prijímajú opatrenia, ktoré napríklad zamedzujú ostaršovanie mladších žiačok, obmedzujú striedavé hosťovania, vekovo obmedzujú možnosti pre štart v súťaži dospelých. Chýba seriózna súťaž pre dievčatá vo veku 12-17 rokov. Príklad Lenka Červená - tento talent dva roky nemôže hrať so spoluhráčkami s ktorými bežne trénuje. Lebo predpisy. Chýbajú nám tiež trénerky - okrem pani Uramovej v Bystrici, ktorá pôsobí pri chlapcoch, nie je v dvoch najvyšších súťažiach jediná. Náš vzor - Švédky - pritom k titulu doviedli trénerky Asa Karlosson, Karolina Widar, obe bývalé úspešné reprezentantky. 

V slovenskom ženskom florbale vidieť perspektívu, no na medailu bude okrem práce v kluboch potrebné vykonať mnoho systémovej práce na odstránení niektorých problémov. Získať medailu potom nebude nereálne, len ťažké. A naše reprezentantky už ukázali, že ťažké veci sú pre ne výzvou.

Späť


Poradie 12.Majstrovstiev sveta
1. Švédsko

2. Švajčiarsko
3. Fínsko
4. Česko
5. Poľsko
6. Slovensko
7. Nemecko
8. Lotyšsko
9. Nórsko
10. Dánsko
11. Austrália
12. Singapúr
13. Japonsko
14. Estónsko
15. Thajsko
16. USA

Najužitočnejšia hráčka turnaja (neoficiálne najlepšia hráčka sveta): Oona Kauppi (Fínsko) - útočníčka, ľaváčka, 22 rokov, hrá švédsku ligu za IKSU Umea. Na MS zaznamenala 21 bodov za 15 gólov a 6 asistencií.


Oona Kauppi

All star šampionátu: brankárka Lara Heini (25, Švajčiarsko, Pixbo Wallenstam IBK (SWE)) - obrana My Kippilä (23, Fínsko, KAIS Mora (SWE)) a Flurina Marti (28, Švajčiarsko, Piranha Chur) - center Anna Wijk (28, Švédsko, KAIS Mora) - ľavé krídlo Denisa Ratajová (24, Česko, Pixbo Wallenstam IBK (SWE)) - pravé krídlo Emelie Wibron (27, Švédsko, IKSU Umea)

Najviac bodujúce hráčky MS:
1. Anna Wijk (SWE) 24 4+20
2. Paulína Hudáková (SVK) 22 9+13
3. Oona Kauppi (FIN) 21 15+6
4. Veera Kauppi (FIN) 19 9+10
5. Denisa Ratajová (CZE) 17 8+9

Najviac bodujúce Slovenky:
1. Paulína Hudáková 22 9+13
2. Michaela Šponiarová 13 8+5
3. Denisa Ferenčíková 8 6+2
4. Kristína Hudáková 7 5+2
5. Alžbeta Ďuríková 4 2+2

Najbližšie zaujímavé reprezentačné podujatia:

  • 13. MS žien sa uskutočnia na začiatku decembra 2021 vo švédskej Uppsale
  • Ešte predtým sa tam predstavia juniorky. Slovenky budú mať za úlohu vrátiť sa do A kategórie, k čomu vedie cesta cez porážku exotických tímov Kanady, USA a Nového Zélandu a potom pravdepodobne Lotyšiek v zápase o postup / zostup.
  • No a ešte predtým vycestujeme do Popradu na kvalifikáciu na 13.Majstrovstá sveta mužov
  • Tie sa uskutočnia od 4. do 12.decembra v Helsinkách.
     

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode