11 rokov za nami... A čo pred nami?

23.04.2021 14:18

Slovanisti, Slovanistky a ostatní florbalisti z Rimavskej Soboty a okolia!

V stredu 28.apríla bude 11.výročie založenia florbalového klubu v Rimavskej Sobote. Pre nás, ktorí sme s klubom prežili nejakú časť nášho života sme ešte minulý rok pripravili vtipný článok k okrúhlemu výročiu, v ktorom sme vymenovali desať vecí, bez ktorých by Slovan nebol Slovanom.

Čo sa však odvtedy udialo? Posledný rok akoby ani nebol. Po dlhších prípravách sa v septembri podarilo v spolupráci s CVČ Relax rozbehnúť novú tréningovú skupinu pre deti od 7 do 12 rokov, no od októbra sme museli tréningy prerušiť. Prišla jeseň, potom dlhá "covidová" zima. Pri osamelom cvičení v tmavej studenej Osemnástke bolo habadej času premýšľať o tom, čo ďalej.


Robiť florbal v Rimavskej Sobote neraz prináša takýto pocit...

Dnes dokážu astrofyzici predpovedať množstvo udalostí vo vzdialených galaxiách, ale nik neodkáže predpovedať čo vymyslí slovenský hygienik pod dohľadom slovenského politika. Opatrenia proti pandémii sa menia spôsobom, že je náročné dlhodobo plánovať. Školy, cez ktoré sme chceli počas sezóny dostávť florbal znova do povedomia, boli zatvorené a keď sa aj otvárajú, bez telocviku a možnosti súťažiť na turnajoch. Vďaka tomu mám ako vedúci klubu na každý prst desať výhovoriek, prečo sa nedá toto a nepodarilo ono. Ale...

Jedno je jasné:
všetci (raz) umrieme, len Slovan musí stále žiť.
Sme optimistickí mladí ľudia, berme preto pandémiu ako možnosť naštartovať nové projekty. Aj také, ktoré by sme pred rokom - dvoma považovali za bláznivé, aj také, na ktoré by popri normálnej sezóne nebol čas.


A zvažovali sme teda všeličo... ale toto mi zatiaľ neprešlo :(

Na letné obdobie hneď po uvoľnení obmedzení športovať tak máme pripravené tri projekty – jeden pre deti, jeden pre florbalistov a florbalistky a jeden pre neflorbalovú verejnosť, ktorá dúfajme po pandémii pocíti chuť hýbať sa.

F ako florbal pre deti

Sme propagátormi myšlienky, že športovanie detí nie je možné v dnešnej dobe  brať ako jeden z koníčkov. Prirodzený pohyb detí v kolektíve vonku po škole je temer nevídaný - a príčin to má mnoho. Šport detí sa tak stáva nutnosťou, aby sa mladému človiečikovi zdravo vyvinulo telo a mal správne nastavenú hlavu. V rámci tohoto moderného myšlienkovéo smeru - šport detí ako nutnosť - sa snažíme rodičom vysvetliť, že až 90% detí môže športovať. Venovať sa pohybovej aktivite môžu bez cieľa venovať sa športu ako svojej hlavnej záujmovej činnosti v dospelosti. Naviac, ako ukazujú aj naše skúsenosti sa skutočnosť, že je dieťa talentované na florbal, prejaví až v priebehu puberty; v Slovane sme vychovali parádnych hráčov a hráčky z detí, ktoré sa na prvom tréningu netrafili do lopty ani len nohou, nepoznali kotúľ a predtým, ako sme ich naučili hrať florbal sme ich najprv učili vôbec behať.

Deťom ponúkneme možnosť vyskúšať si florbal a dostať sa do partie ďalších detí, ktoré sú vedené k zdravému životnému štýlu, disciplíne a neustálemu sebazdokonaľovaniu sa. S tréningami začneme hneď ako to bude možné bez obmedzení na počet detí na plochu, čiže treba sledovať tento odkaz.

Tréningová skupina Florbal pre deti nie je žiadny krúžok, trénujeme celý rok, t.j. aj v júli a v auguste, 3x týždenne po 1 a štvrť hodiny. Vyznávame zásadu 50/50, t.j. v skupine sú rovnomerne zastúpené dievčatá aj chlapci. Vekové obmedzenie tréningovej skupiny je od 7 do 11 rokov (do 13 u dievčat), avšak v prípade povolenia od trénera je možnosť trénovať aj mimo toto vekové rozpätie.

FF ako florbal fitness

Všetci, ktorí sme florbal hrali vieme, že je to úžasný, rýchly a zábavný kolektívny šport. Preto chceme dať možnosť tým, ktorí florbal nikdy nehrali, avšak na druhej strane majú chuť hýbať sa po mesiacoch domasedenia, skúsiť to.

Športuchtiví ľudia bežne utekajú do fitnescentier, alebo začnú s pohybom na cyklotrase na Kurinec - často osamotene a bez dohľadu trénera. Slovan im počas leta ponúka Osemnástku, kde sa budú môcť venovať pohybu v kolektíve pod vedením trénera 3x týždenne po jednej hodine v podvečerných hodinách. Nie je to naša orginálna myšlienka, ide o projekt robehnutý vo Švédsku, ktorý obsahuje cvičenia doplnené o hru. Vďaka tomu sa každý hýbe, koľko mu vlastné telo dovolí. Vidíme to ako ideálnu trénignovú skupinu pre ženy aj mužov od 15 do 50 rokov (ale striktne to neobmedzujeme), pre pohodových ľudí do partie, ktorí sa chcú po večeroch troška zničiť. Ale zas nie natoľko, aby im nechutila potréningová kofola.

FFF ako florbal for fun

Množstvo našich hráčok a hráčov, ktorí s florbalom z rôznych dôvodov sekli, nám pri stretnutí hovorí, ako by si radi aspoň občas zahrali. My im dáme v Osemnástke počas letnej sezóny 2x týždenne možnosť si hodinku intenzívne zahrať či už s brankármi, či bez nich na štýl floorball flex.

Tajným prianím je dať dokopy toľko odvážlivcov, aby posledný rok, ktorý bude naša "generácia 2003" ešte doma a nie na vysokej škole, sme si od jesene chodili zahrať 2.ligu, hoc aj ako mixovaný tím s dievčatami, či staršími pupkatými Slovanistami. To však už bude záležať na záujme hráčov, ich finančných možnostiach a fakte, či nejaká sezóna na jeseň vôbec bude...


Napokon predsa len robiť florbal v Rimavskej Sobote je zväčša zábava - ako tu s najlepšími Slovanistami uplynulého desaťročia Mišom a Kikou

Ku každému projektu budú bližšie informácie na našej stránke, alebo na fb či instagrame hneď, ako bude aktuálne ich spustenie spolu s kontaktmi, kam sa ozvať. Zdieľajte tieto informácie so svojimi známymi, prípadne ak máte vlastné nápady, alebo náhlu nutkavú chuť pomáhať, nikoho neodstrčíme, stačí sa ozvať.

Slovan, žije!

Jožo Alušík
Vedúci klubu
FBC Slovan Rimavská Sobota
0908 548 510
FB: FBC Slovan Rimavská Sobota
MSG: Slovan Rimavská Sobota

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode