Významné výročie pre florbal

07.11.2021 10:10

Takto 7.novembra, avšak pred 40 rokmi, bolo chladné sobotné polooblačné dopoludnie. Do mestského hotela v 12-tisícovom mestečku Sala vo Švédsku mierili kroky desiatok účastníkov, ktorí sa zišli s cieľom založiť prvý florbalový zväz na svete. O desiatej hodine privítal 36 účastníkov zhromaždenia domáci Crister Gustafsson.

Tento príbeh však začal trocha skôr. V roku 1967 dostal Carl-Åke Ahlkvist od brata z Holandska zvláštne plastové hokejky. Súčasťou balenia bola aj lopta s množstvom otvorov. Ahlkvist v tom čase trénoval hádzanársky tím a zobral tieto hokejky na tréning. Svojich hráčov s nimi nechal v rámci rozcvičky hrať hokej. Prvýkrát hrali päť minút, ďalší tréning už štvrťhodinu a napokon hrali hráči na tréningu radšej tento palubovkový hokej, než samotnú hádzanú... Keď pán Ahlkvist videl, ako hra všetkých baví, dostal podnikateľský nápad a objednal z Kanady, odkiaľ hokejky pochádzali, ďalších 100 kusov. Základné vybavenie nakupovalo čoraz viac škôl, centier voľného času, športových krúžkov aj športových klubov, ktoré túto hru využívali ako rozcvičku pred ich pravidelnými tréningami. Nová hra nemala žiaden ustálený názov. Niekde jej hovorili "land bandy" inde "soft bandy" či "inne bandy". Hrávalo sa na malé bránky, počet hráčov na ihrisku či pravidlá hry sa líšili, podľa toho kde a kto ju hrával. Avšak postupne hru hrali deti aj dospelí v každej väčšej či menšej obci.

Crister Gustafsson patril medzi tých hráčov, ktorým nestačila len takáto zábava, ale chceli vážne súťažiť, mať vlastné kluby a jednotné pravidlá. 21.septembra 1979 sa podieľal na založení Sala Innebandy Klub - prvého florbalového klubu na svete. Chýr o založení klubu sa rýchlo rozšíril v okolí a do Saly chodili partie ďalších nadšencov "innebandy" zahrať si priateľské zápasy. O rok neskôr sa vo Västräs uskutočnili prvé národné majstrovstvá v "innebandy". Pre koordináciu pravidiel a vznikajúcich klubov bola založená Švédska florbalová spoločnosť (SIBS). Aby však mohli florbalové športové kluby získavať podporu na činnosť od miestnej samosprávy, bolo potrebné spraviť ďalší krok - získať členstvo vo Švédskej športovej konfederácii. A k tomu bolo najprv potrebné založiť strešnú organizáciu pre kluby - Švédsky florbalový zväz (SIFB).

Takto 7.novembra, avšak pred 40 rokmi, bol na konci stretnutia deletátov z 15 florbalových klubov založený prvý florbalový zväz na svete. Formálne bol začlenený ako sekcia pod Švédsky zväz pozemného hokeja, aby mohli kluby získavať podporu na činnosť. Kluby sa do nového zväzu hrnuli a v roku 1984 ich bolo vyše 100. Aby bol florbal uznaný ako samostatný šport, musel sa dostať na medzinárodnú úroveň. To si na svoje plecia vzal vtedajší predseda zväzu András Czitrom. Pomohol v roku 1985 založiť florbalovú asociáciu vo Fínsku, vďaka čomu mohli v tom istom roku proti sebe nastúpiť reprezentácie Švédska a Fínska a odohrať prvý skutočný medzištátny zápas, v ktorom triumfovalo Švédsko 13:1. "Innebandy" tak splnil poslednú podmienku Švédskej športovej konfederácie, ktorá SIFB medzi seba prijala ako 58.člena. Stalo sa tak prvý krát v histórii, čo bol nový šport do konfederácie prijatý na prvý pokus. Členstvom v konfederácii a teda definitívnym uznaním florbalu ako samostatného športu, nabral jeho rozvoj vyššie tempo. Rozbehli sa celoštátne ligové zápasy a počet hráčov a klubov prudko rástol. Už v roku 1990 počet klubov prekročil hranicu 1 000 a počet licencovaných hráčov presiahol 25 000. A keď sa v roku 1996, 15 rokov po založení zväzu, hralo v hale Globen prvé finále Majstrovstiev sveta, prišlo naň vyše 15000 divákov...

Viac o histórii florbalu

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode