Vianočný rozhovor na želanie

23.12.2016 18:18

Počas novembra sme dali čitateľom stránky na výber niekoľko osobností, z ktorých si mohli sami vybrať tú, ktorú máme počas Adventu osloviť so žiadosťou o rozhovor. Z uvedeného výberu dostal najviac hlasov Riško Vaškúti, nadšený miniflorbalista, ktorý do povedomia všetkých v našom okolí vstúpil ako úplne najmladší a najnadšenejší funkcionár v krátkej histórii tohto športu. Vďaka nemu si našlo množstvo mladých ľudí cestu k Miniflorbalovej lige a asi aj preto získal toľkú dôveru čitateľov stránky.

Prekvapilo Ťa, že si Ťa naši čitatelia vybrali z pomedzi všetkých možných adeptov na rozhovor?
Ahojte, skorej ako začneme Vám všetkým ďakujem za zvolenie v ankete. Samozrejme že ma to kus prekvapilo, vzhľadom nato, že som už rozhovor poskytol nie raz, ale dvakrát. Ale v ankete chýbal "F6 alias Fiki", takže som nemal takú konkurenciu. Ja osobne som hlasoval za Vanessu.
Poďme k téme Vianoc. Ktoré svoje prvé Vianoce si pamätáš a prečo?
Ťažká otázka na moju pamäť. V podstate v tom nijaký rozdiel nie je, všetky Vianoce sú podobné. Šalát, stromček, koledy a samozrejme to najdôležitejšie -  RODINA!
Čo pre Teba znamenajú tieto sviatky?
Nie som nejaký fanúšik Vianoc, skôr to beriem ako dôvod byť s príbuznými. Zvyknú prísť krstní rodičia z Bratislavy, ale aj krstní rodičia z Talianska. Takže môžem byť s tými, ktorých normálne nevídam. Tiež to pre mňa znamená možnosť byť doma a nemusieť isť do školy. Všade dobre len nie v škole...
Tvoje najobľúbenejšie sviatočné jedlá?
Čo sa týka jedla som rozmaznaný. Nejem napríklad hríby, alebo olivy, alebo brokolicu. Ale na sviatky sa premôžem a hríby v kapustnici zjem. Takže zemiakový šalát s rezňami - nemám rád ryby - u mňa vyhráva. Alebo mamina zvykne upiecť stehno z diviačika, alebo mangalice na Silvestra. Mňam... Takisto nechýbajú koláče. A keď je veľmi zle, teta Silvia to istí a idem ku nej vinšovať.
Patríš počas Vianočných sviatkov k pažravcom, či si držíš líniu?
Ono to nevyzerá, ale ja si doprajem počas celého roka. Takže na sviatky nebudem robiť žiadne výnimky.

Spájajú sa Ti nejak Vianočné sviatky s florbalom?
Ani nie. Skorej s hokejom, vzhľadom na to, že cez sviatky chodia Majstrovstvá sveta v hokeji do 20 rokov. Tak trávim večer kukaním hokeja väčšinou na ČT4. Cez sviatky by som chcel isť na zimák si zakorčulovať, ak sa to dá tak nazvať, lebo korčulovať skorej neviem. Hokejista zo mňa nebude :D
Pripomeň všetkým svoju florbalovú kariéru.
Začal som v 7.triede na základnej, prvý krát som mal v ruke florbalku na školskom turnaji, na ktorom sme ako trieda skončili na 5.mieste. Potom som hrával v škole. V 9.ročníku sme sa ako trieda umiestnili dokonca na 2.mieste a ja som k nemu prispel dvoma gólmi a asi desiatimi asistenciami. Na strednej to je bieda. Na turnajoch v rámci školy som ako žoldnier, nikdy som ešte nehral za vlastnú triedu. Nápad hrať MFL mi prebehol hlavou v 9.ročníku základnej školy, keď ešte v lige boli tri tímy (Kružno, Slovan a FNT)... Tak som si založil vlastný tím, ako to dopadlo si múžete naštudovať v archíve. Ja sa k tomu už vracať nechcem. S odstupom času ľutujem nejaké rozhodnutia, ale určite nie štart v MFL... Moje florbalové úspechy? však som dal hetrik iba raz za život :D A áno, budem to rozprávať vnúčatám. Okrem toho medzi moje úspechy patrí aj gól proti Titánom v prípravnom zápase minulý mesiac :D ale aj štart za ních ako brankár na turnaji v Brezove. Nemali inú možnosť, ak by sa dakto čudoval. Ale ja som rád, že som tam mohol byť a na ten turnaj sppomínam najradšej zo všetkých turnajov na ktorých som bol...

S kým sa Ti v Dream Teame najlepšie hrá?
Najlepšie sa mi hrá asi s Fikim, lebo zdvihne hlavu a prihrá vám. Však pri mojom už spomínanom hetriku mal dve asistencie. Chýba mi aj Jano Koniar, lebo aj s ním sa mi dobre hralo a bola aj sranda.
Tvoj necenzurovaný názor na zrušenie MFL?
Skorej ako začnem sa ospravedľňujem. Takže v tomto zabudnime na šport, je to biznis... To, že sa má dať žiadosť - a jedno s druhým - si napchajte tam. Je to biznis a ten na Slovensku funguje jednoducho: nepýtajú sa nás, čo chceme, ale my sa pýtame čo chcú oni. Takže treba obálku, alebo dobré hrdlo (starší pochopia, ale nič pre deti). Z toho vyplýva, že klub je chudobný a nikto to druhé...

Chyba je na všetkých troch stranách podľa mňa. Organizátor, Slovan, mohol spraviť viac a určite keď nedostal Západ, nemal sa zababušiť do svetríka a hrať si v zime. Veď v meste je dosť hál a v zime je všetko vykurované, lepšie ako T18-ka. Keď Titáni mohli v piatok večer hrať na kopci, tak MFL by nemohla? A čo ostatné telocvične? OA? Gympel? Modrá? Proste hľadám alternatívu na prežitie a nie prežívanie. Preto Ligu nezlomných beriem ako formu protestu.

Druhá strana je mesto, to si ide svoje. Šimko má svoju crew a spolu si púšťajú svoje songy, obrazne povedané... Ale mesto si musí uvedomiť, že keď bude rokovať o rozpočte, tak treba pri športoch zohľadniť: úspechy, fanúšikov, reklamu, športovcov a záujem o šport. Takže poďme na to. Futbal žerie najviac to je jasné a čo z toho? Bude v 3.lige čoskoro. Fanúšikov asi má, ja na futbal nechodím... Reklama? Tak v meste sa im smejú, že sú krivonohí. Mimo mesta to nie je lepšie. Záujem rodičov a detí asi je, veď kto by nechcel hrať za Real Madrid alebo Barcu keď bude dospelý. Hokej, ten mi nevadí. Volejbal. Úspechy? Veľa som ich nepočul. Fanúšikovia, chlapi, buďme úprimní, volejbal kukáme kvôli ženským zadkom. A kto nie, tak nech kráča radšej pred nami. Záujem o šport? Neviem ako vy, ale ja som videl na tréningoch štyri tety a dve mladé kočky - to je v porovnaní s 200 hráčmi MFL asi rozdiel. Florbal je mladý šport, tak úspechy len prichádzajú, ale asi sú už väčšie, ako má volejbal. Fanúšikov má dosť v každom veku a bez rozdielu pohlavia. Reklamu robí pozitívnu po celom Slovensku - okrem Likavky. Záujem o šport je v meste chválitebný. Takže z toho mi vyplýva, že asi by mali kompetentní prehodnotiť financovanie.

Tretia strana sú fanúšikovia. Tam patrím aj ja, takže si vynadám aj sebe. Prirovnám to k domčeku z kariet, na ktorého spodku sú fanúšikovia, ktorí ten domček držia a môžu ho podržať, ale aj zrútiť. Fanúšikovia mali viac pomôcť Slovanu, vrátane mňa. A všetci máme na rukách krv MFL... Už som asi nahneval dosť ľudí, tak poďme radšej na ďalšiu otázku.

Obnoví sa podľa Teba MFL ešte vôbec niekedy?
Nech mesto pomôže s kúrením v T-18 a každý bude šťastný...

Tvoje florbalové ciele do roku 2017?
Z chuti si zahrať. Veď nie je dôležité zvíťaziť, hlavné nie je byť gay.

Kde bude Riško Vaškúti na Vianoce 2017?
V budúcom roku chce zmaturovať a dúfať, že ho zoberú na Výšku :D Zmení sa v tom, že ak sa ocitne na Výške, asi ho v MFL už neuvidíte. Ale srdcom bude stále myslieť na MFL. Na koniec šťastné sviatky Vám všetkým prajem zo srdca :)

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode