V piatok začínajú Majstrovstvá sveta v Helsinkách!

01.12.2021 12:12

Po troch rokoch nadišiel konečne čas na svetový mužský florbal! Po Prahe v roku 2018 dostalo tú česť hostiť v poradí 13. Majstrovstvá sveta mužov fínske hlavné mesto Helsinki. Zápasy v skupinách, osemfinále a štvrťfinále sa odohrajú v tamojšom "Ľadovom paláci"  otvorenom ešte pre MS v hokeji v roku 1965 so štvrotisícovým hľadiskom. Časť zápasov sa odohrá v tréningovej hale B, mimo iného všetky zápasy Slovákov v základnej skupine. Na semifinále a finále sa diváci presťahujú do najväčšej a najznámejšej helsinskej arény Hartwall, v ktorej sídli účastník KHL Jokerit Helsinky a v ktorej slovenskí hokejisti získali bronz aj striebro na MS v roku 2003 a 2012. Hala bude mať na florbal kapacitu cez 13000 divákov.


Hartwall aréna počas Superfinále fínskej najvyššej súťaže

Do Fínska prichádzajú Majstrovstvá sveta v tom najvhodnejšom čase. Fíni sú dvakrát po sebe Majstrami sveta, fínska florbalová asociácia s partnermi tvrdo pracuje na tom dostať najvyššiu súťaž na pozíciu najhodnotnejšiej ligy na svete. A pritom sú nešťastní, keďže v 5,5 miliónovej krajine s florbalovou členskou základňou na úrovni 51 000 hráčov sa posledné tri roky rast počtu členov zastavil... Preto chcú domáci prostredníctvom Majstrovstiev sveta získať tri "koruny" - maximálnu pozornosť verejnosti pre florbal, obnovenie rastu členskej základne medzi deťmi a - samozrejme - tretí titul Majstra sveta za sebou.

K tomu poslednému ich povedie tréner Petteri Nykky, ktorý je veľmi zaujímavou osobnosťou. Profesionálne sa venuje fínskej repre v golfe. Na lavičke Fínska je od roku 2004(!), doby v ktorej Fíni nesiahali Švédom ani po päty, tím tvorili samí amatéri, často neatletickí, hokejoví, ťažkopádni so snahou hrať hlavne dobrú defenzívu. Postupne rok po roku priniesol Petteri do tímu úplne nový pohľad na tvorbu reprezentačného tímu, v ktorom pri rozhodovaní a manažovaní tímu majú dôležité úlohy samotní hráči. Tých presvedčil, že florbal nie je žiadna jadrová fyzika, má jednoduché zákonitosti a že na to, aby sa vyhrávalo je najprv potrebné mať fyzickú pripravenosť špičkového profesionálneho atléta a ľahké šikovné ruky. Sám spomína na diskusiu s hráčmi pred jedným z priateľských zápasov proti Švédom:

"No, tréner, aký taktický systém budeme hrať?"
"3-2-4"
"???"
"Sedíme tu všetci na hotelovej izbe 324, budeme teda hrať 324 - každý z vás sám vie, že nesmie dovoliť súperovi strieľať a každý z vás vie hrať florbal. Tak ho hrajte."

Petteri neskôr spomínal, že po zápase mu viacerí gratulovali k parádnemu výkonu hráčov v defenzíve. Pritom stačilo, že jeho florbalisti prestali myslieť na systém a svoje úlohy v ňom, namiesto toho poznali metódu na obranu (blokovanie streľby) a využívali vlastnú fantáziu pri útočení. Tento prístup, spolu s neustálym príchodom nových, dravých, technicky neskutočne vybavených hráčov postupne dostal Fínov na florbalový vrchol sveta.


Petteri Nykky je hlavným trénerom Fínska od roku 2004

Čo sa týka pozornosti divákov, sami sme zvedaví, či Fíni dosiahnu parádnu úroveň organizácie majstrovstiev, ktorú sme zažili v Prahe v roku 2018. Česi ukázali, že v organizovaní florbalových podujatí sú trendsettermi oni. Z toho, čo je zaťiaľ známe, Fíni prinesú na Majstrovstvá sveta novinku - špeciálnu edíciu rozhodcovských dresov.


Rozhodcovské dresy len pre MS v Helsinkách - príklad, že Fíni chcú florbal robiť vždy trocha originálne

Tri roky na prípravu mali aj naši reprezentanti po sklamaní z výsledku v Prahe 9.miesto bolo oprávnene hodnotené ako neúspech. V priebehu Majstrovstiev sveta v rokoch 2016 a 2018 tréner Petr Koutný vyskladal novú kostru reprezentácie, ktorú tvorili mladí hráči ako Čonka - Skyba, Dudovič, Gašparík, Ujhelyi a Kubovič, do prvej svetovej osmičky sa mu však preraziť nepodarilo. A tak kormidlo reprezentácie s veľkou chuťou prevzal ďalší tréner od našich západných susedov, svojský a charizmatický Radomír Mrázek, ktorý svojho času doviedol 1.SC Vítkovice až do finále Champions Cupu.


Radomír Mrázek na lavičke Slovenska

Počas troch rokov dal šancu ďalším mladíkom, hráčom, ktorí už s florbalkami v rukách vyrastali. Suverénne postúpil z popradskej kvalifikačnej skupiny, keď Slovensko pod jeho vedením nedalo žiadnu šancu Nórsku, avšak zároveň poukázal na naše limity - koľko nám chýba k svetovej top 4. Podľa jeho slov však reprezentácia postupne získava hernú tvár a dnes už má svoj štýl hry na súperov rovnakej váhovej kategórie a dokáže hrať vyrovnanejšie zápasy aj s najlepšími na svete.

Na Majstrovstvá Sveta ide 9 nováčikov vrátane mladíkov Kvasnicu, Virgu, Gajdoša, Mirta či Gricha. V reprezentácii zostali tradičné opory, ktoré aspoň v prípravných zápasoch ukazovali, že znova našli radosť z hry v drese s dvojkrížom na hrudi - Ladislav Gál, Lukáš Ujhelyi či Lukáš Řezanina. Pre tím pracuje ako stroj Martin Kubovič i nový kapitán Michal Pažák. Nad všetkými výkonmi v jednom z dvoch najlepších švajčiarskych klubov vyčnieva Michal Dudovič, naša najväčšia reprezentačná hviezda. Tím vyzerá byť vyvážený a veríme, že ak podá výkon, na ktorý je nastavený a cieľ skončiť do 5.miesta splní!


Reprezentácia Slovenska je pred MS odhodlaná dosiahnuť historický úspech

Súpiska Slovenska

číslo hráča, meno, vek, obvyklá pozícia, klub, počet účastí na MS a počet dosiahnutých gólov+asistencií=bodov na MS

4 Michal Dudovič (22) - útočník - SV Willer Ersigen (Švajčiarsko): 2xMS 15+18=33 bodov
7 Samuel Virga (19) - útočník - ŠK 1.FBC Trenčín: nováčik na MS
8 Martin Kubovič (25) - útočník - Tsunami Záhorská Bystrica: 3xMS 16+8=24 bodov
9 René Slezák (27) - obranca - Hattrick Brno (Česko): nováčik na MS
12 Martin Grlický (25) - útočník - Bulldogs Brno (Česko): 3xMS 5+9=14 bodov
19 Lukáš Řezanina (29) - útočník - FaBK ATU Košice: 4xMS 18+17=35 bodov
24 Lukáš Ujhelyi (25) - útočník - Sparta Praha (Česko): 3xMS 11+3=14 bodov
27 Michal Pažák (24) - útočník - Sparta Praha (Česko): 1xMS 4+6=10 bodov
28 Jakub Klobučník (27) - brankár - ŠK 1.FBC Trenčín: 1xMS
31 Adam Kohút (21) - brankár - Panthers Otrokovice (Česko): nováčik na MS
33 Ladislav Gál (28) - útočník - FBC Ostrava (Česko): 4xMS 18+16=34 bodov
38 Matúš Gajdoš (19) - obranca - FbS Bohemians Praha (Česko): nováčik na MS
47 Šimon Hatala (21) - obranca - 1.SC Vítkovice (Česko): nováčik na MS
71 Kristián Kozák (23) - obranca - Sparta Praha (Česko): nováčik na MS
77 Michal Miške (23) - obranca - FBC Grasshoppers Žilina: 1xMS 1+0=1 bod
79 Ronald Gašparík (21) - obranca - Panthers Otrokovice (Česko): 1xMS 2+5=7 bodov
88 Filip Čonka - Skyba (25) - útočník - 1.SC Vítkovice (Česko): 2xMS 10+4=14 bodov
89 Ladislav Mirt (20) - obranca - FBC Grasshoppers Žilina: nováčik na MS
93 Tomáš Kvasnica (18) - útočník - ŠK 1.FBC Trenčín: nováčik na MS
97 Jakub Grich (20) - útočník - Florko Košice: nováčik na MS

Dôvodom, prečo sa oplatí sledovať 13. Majstrovstvá Sveta mužov je otázka - kto zvíťazí?? V posledných rokoch bolo totiž obsadenie finále viac-menej zrejmé: Fíni proti Švédom, tretí Švajčiari a štvrtí Česi. Táto štvorica sa však prenáramne vyrovnáva - v Prahe sa Švédi temer nedostali do finále, čo sa ešte nikdy v histórii nestalo. Česi sa v rokoch 2019 a 2021 stali dvakrát Majstrami sveta do 19 rokov a z mládežníckej reprezentácie ich fínsky tréner Petri Kettunen zapracoval do kádra hráčikov ako Filip Langer, Filip Forman, Matyáš Šindler, Lukáš Punčochář. Fíni sa spoliehajú na osvedčenú víťaznú zostavu, Švédi zmenili trénera, spôsob hry a občerstvili káder niekoľkými vyzretými nováčikmi. No a Švajčiari, tí prídu furt s niečím novým. Pre zloženie finálovej dvojice bude základom, ako dopadnú skupiny, v ktorých Švédi budú čeliť domácim Fínom a Švajčiari nabudeným a po finále túžiacim Čechom. Budú to teda úžasné Majstrovstvá sveta!


Juniorskí Majstri sveta z Čiech...


... a nevyspytateľní skúsení Švajčiari - kto z nich zabráni Švédom a Fínom dostať sa do očakávaného finále?

Keď už si netrúfame tipnúť, kto na MS zvíťazí, zostavíme si aspoň ideálnu predšampionátovú zostavu z hráčov, ktorých sa oplatí obzvlášť pozorne sledovať:

Brankár Lassi Toriseva (Fínsko - SC Classic Tampere)
Obranna Tobias Gustafsson (Švédsko - Storvretta IBK) a Ondrej Němeček (Česko - Tatran Střešovice)
Útok Sami Johansson (Fínsko - SC Classic Tampere) - Justus Kainulainen (Fínsko - Espoo Oilers) - Claudio Laely (Švajčiarsko - Grasshoppers Club Zűrich)

 

Späť

13. Majstrovstvá sveta mužov vo florbale

3. - 11.decembra 2021

Helsinki - Fínsko

 

 

 

 

 

 

 

 

Zápasy Slovákov v základnej skupine

piatok 3.12. 16:45 SLOVENSKO - USA
sobota 4.12. 17:30 SLOVENSKO - Poľsko
nedeľa 5.12. 17:30 SLOVENSKO - Thajsko

Systém MS a zloženie skupín

16 účastníkov je rozdelených do štyroch štvročlenných skupín, ktoré ale nie sú rovnocenné. Aby sa predišlo zbytočným debaklom, top 8 tímov podľa dlhodobého rebríčka IFF je nasadených do skupín A a B, zvyšné tímy sú v skupinách C a D. Pred štvrťfinále play off sa hrá kvalifikačný osemfinálový zápas medzi najlepšími tímami zo skupín C a D a najhoršie umiestnenými tímami zo skupín A a B.

Zloženie skupín (v zátvorke je aktuálna pozícia v rebríčku IFF)

 

Skupina A: Fínsko (1), Švédsko (2), Dánsko (7), Lotyšsko (8)
 

Skupina B: Švajčiarsko (3), Česko (4), Nemecko (5), Nórsko (6)
 

Skupina C: SLOVENSKO (9), Poľsko (12), Thajsko (14), USA (15)
 

Skupina D: Estónsko (10), Kanada (11), Singapúr (16), Filipíny (35)



Celý rozpis MS

Pozvánka na sledovanie MS

Všetky zápasy online

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode