So Slovanom na repre aj v roku 2020

24.01.2020 17:07

Blížia sa zápasy kvalifikácie na 13. Majstrovstvá sveta mužov vo florbale, ktoré sa na začiatku decembra uskutočnia vo fínskych Helsinkách. Do kvalifikácie sa zapojí 33 reprezentácií - 23 z Európy, 8 z Ázie a 1 z Afriky. Kanada a USA tentoraz nemusia absolvovať kvalifikačné zápasy, pretože 13.MS budú súčasne rozhodujúce pre výber tímov na Svetové hry, ktoré v roku 2021 budú hostiť Spojené štáty. Samozrejmá je tiež účasť aktuálnych Majstrov sveta z Fínska ako organizátora.


Fínska radosť z Prahy 2018

V základnej kvalifikačnej skupine v Poprade sú našim najvážnejším súperom Nóri, ktorí v histórii Majstrovstiev sveta nikdy neskončili horšie ako na siedmej pozícii, pričom našim reprezentantom sa len raz podarilo dostať do prvej osmičky - aj tomu je už 6 rokov... Posledný zápas s Nórmi sme odohrali v roku 2016 na MS v Lotyšsku, kde nám vystavili stopku v osemfinále. Pred dvoma rokmi v Prahe Nóri obsadili 7.priečku, avšak zanechali výborný dojem, najmä v zápasoch s tímami top štvorky: výsledky 1:9 so Švédskom a Fínskom a 2:3 vo štvrťfinále so Švajčiarskom sú dôkazom, že ide o veľmi náročného súpera s nepríjemnou obranou.

Voči posledným MS sa zmenila osoba trénera slovenskej reprezentácie, keď tím po Petrovi Koutnom prevzal člen mladšej českej trénerskej generácie čoskoro 42 ročný Radomír Mrázek, veľmi známa a svojrázna trénerská osobnosť, ktorá doviedla Vítkovice až do finále Euro Floorball Cupu v roku 2010, dvakrát s nimi zvíťazil v Extralige, raz v Českom pohári. Predstavujeme ho výberom odpovedí z viacerých rozhovorov (1, 2, 3):

Môžeš nám popísať svoje prvé kontakty s florbalom?
S hraním som začal ako 16 ročný na strednej škole, neskôr si ma vyhliadol tím 1.SC Ostrava, kde sem hral štyri roky. Kamaráti založili malý klub pre deti FBT Ostrava – Poruba a spolu s nimi som tam trénoval prckov, čo sa však nepáčilo vedeniu klubu 1.SC Ostrava. Takže ma postavili pred rozhodnutie buď hrať a trénovať v 1.SC Ostrava, alebo ísť inam. A tak som šiel. Vítkovice v tej dobe nemali mládež a my sme potrebovali pre naše deti perspektívu. Podmienka pre extraligové tímy bola, že musia mať mládež. Vtedy došlo k spojeniu našej mládeže s Vítkovicami.

Kde si získával inšpiráciu a nové myšlienky pro svoj florbalový rozvoj?
V tej dobe nebol internet, takže som si pozháňal videokazety zo Švédska, napríklad finálový zápas Pixba s Warbergom z roku 1996 a tam som sledoval techniku i herné systémy a tie som potom učil svojich hráčov. Bohužiaľ aj deti. Dnes už viem, že to bolo zlé. Na tom som prišiel zhruba v roku 2002.

Ako si vnímal český florbal, keď si bol na svojom trénerskom vrchole okolo roku 2010?
Bohužiaľ, väčšina ľudí, ktorých som stretával okolo florbalu premýšľala veľmi krátkodobo. Uvažovali štýlom "budem učiť deti strieľať, budem ich učiť taktiku, aby sme čo najskôr vyhrávali". Málo ľudí sa pozeralo na to, čo dokážu hráči ako jednotlivci. To je ten hlavný trénerský problém. Je tam ten krátkozraký a jednoduchý pohľad, v ktorom len dobrý výsledok sa rovná dobre odvedená práca. Ale tak to nie je.

A ako to teda je?
Dobrý výsledek u detí nie je napísaný na zápise zo stretnutia. Ten je vidieť v tom, čo deti dokážu. Dám príklad. Keď v škole dostaneš jedničku z matematiky, ale tú jedničku máš na základe toho, že si celý rok odpisoval, tak máš sice super výsledok na papieri, ale pre život si nepoužiteľný. S touto logikou sme pracovali vo Vítkoviciach. Nepracovali sme s tímami, ale s jednolivcami.

Ako prišlo k dohode medzi Slovenským zväzom florbalu a Tebou?
Zástupcovia Slovenského zväzu florbalu ma oslovili s ponukou viesť reprezentačný výber mužov. Vzhľadom k tomu, že som šesť rokov úspešne odmietal všetky trénerské ponuky, stihol som si dostatočne odpočinúť od tejto práce. Prerušil som trénovanie ešte v roku 2013 a bol som vtedy maximálne vyčerpaný, no teraz to bola pre mňa nová výzva.

Čomu si sa venoval pre prerušení trénerskej kariéry?
V súčasnosti pracujem ako sekretár a školiteľ Českého florbalu.

Aký potenciál má podľa Teba slovenský florbal v porovnaní s okolitým svetom?
Realita je taká, že sa Slovensko pohybuje v „druhej výkonnostnej skupine krajín.“ Tu je veľký priestor sa posunúť na vrchol tejto skupiny a silou kolektívu, kvalitnej kondície a hlavne organizácie hry zmenšiť medzeru a teda rozdiel medzi tímami top štvorky.

Čo chceš priniesť do našej hry nové? Čo očakávaš od pôsobenia pri kormidle mužskej repre?
Predovšetkým zodpovednosť chlapcov za seba samých, no zároveň za celý tím. Čo sa týka organizácie hry, tak pre úspech na tejto úrovni je bezpodmienečne nutné mať zautomatizované niektoré časti hry, ktoré majú najväčší vplyv na výsledok zápasu. V tejto oblasti to budú mať chalani so mnou veľmi náročné. Tieto záležitosti by som veľmi rád prediskutoval aj s ligovými trénermi. Skvalitnenie tréningového procesu v kluboch má zásadný vplyv na kvalitu najvyšších súťaží a tým pádom aj na samotné reprezentačné družstvo. Veľa chlapcov poznám samozrejme z českej Extraligy, dôkladne som sledoval Majstrovstvá sveta mužov v Prahe ale aj juniorské Majstrovstvá sveta v Kanade. S Janom Purcom máme vytvorený širší káder, z ktorého si vyberáme.

V nominácii na kvalifikáciu sa ako nováčikovia predstavia 21 ročný Kristián Kozák zo Sparty Praha (odchovaný v ATU Košice) a 19 ročný Samuel Kelemen z ATU Košice. Nechýba talentovaná trojička v ešte len dorasteneckom veku: Matúš Gajdoš, 17 ročný bratislavčan hrajúci vo Švajčiarsku, 16 ročný Tomáš Kvasnica, hráč 1.FBC Trenčín (momentálne na čele bodovania Extraligy mužov s bilanciou 32+23!! v 17.zápasoch) a 17 ročný Samuel Virga, tiež z 1.FBC Trenčín (22+28 a 4.miesto v bodovaní Extraligy mužov...). Tých dopĺňa už extrenčan 19r Šimon Hatala hrávajúci vo Vítkoviciach. Po odmlke sa do reprezentácie vracia skúsený Marek Bulko, 27 ročný hráč 1.FBC Trenčín. V kádri samozrejme nechýbajú tradičné opory, ktoré majú Slovensko dotiahnuť minimálne k víťazstvu v základnej skupine kvalifikácie: Michal Dudovič (SV Willer Ersigen), Martin Kubovič (Tsunami Záhorská Bystrica), Filip Čonka - Skyba (ATU Košice), Lukáš Ujhelyi (Sparta Praha), Ľuboš Šefčík (FbS Bohemians Praha), Ronald Gašparík (UHC Waldkirch-St.Gallen) a Michal Pažák (Sparta Praha).

Ťahákom kvalifikácie v Poprade bude okrem našich reprezentantov samozrejme Švajčiarsko. V jeho kádri budú síce chýbať niektoré staršie opory, avšak napriek tomu nechýba hneď niekoľko hráčov svetového formátu: technicky mimoriadne zdatné obranné žihadlo Nicola Bischofberger, 27 ročný nižší bombardér Tim Braillard hrajúci v SSL za Mullsjo AIS, jeho klubový spoluhráč a jeden z najnadanejších švajčiarskych hráčov vôbec Jan Zaugg, a najmä najužitočnejší hráč posledných MS a jeden z najlepších brankárov súčasnosti Pascal Meier. Ten na Slovensku chytal aj v kvalifikácii na MS 2014, ktorá sa vtedy hrala v Bratislave. Pri ideálnom scenári by sme na Švajčiarov mali naraziť vo finále kvalifikácie v nedeľu od 18:00.


Nicola Bishofberger takto v Prahe bránil Kima Nilssona. Predstaví sa aj v Poprade.


Pascal Meier podal v semifinále MS 2018 životný výkon, ktorým temer zničil Švédov...

Absolútnou exotikou v Poprade bude Pobrežie Slonoviny. Florbal sa tam hráva organizovane od roku 2014, v roku 2018 zorganizovali prvý oficiálny medzinárodný turnaj v Afrike vôbec Africa Floorball Cup 2018 a na Slovensko vyslali skromný 11 členný káder, na ktorý hneď na úvod kvalifikácie čaká Švajčiarsko...


Snímka z finálového zápasu ligovej súťaže Pobrežia Slonoviny ako dôkaz, že kto florbal hrať chce, výhovorky nehľadá.

Slovan drží našim reprezentantom palce! V sobotu 1.2. si do Popradu spravíme určite výlet, v prípade záujmu aj v nedeľu. Bližšie info kedy ako skade ideme získaš u Joža Alušíka.

Späť

 

 

 

 

Z európskej kvalifikácie sa na MS dostane 9 reprezentácií, preto bolo 23 reprezentácií a 1 africký záujemca rozdelení do 6 kvalifikačných skupín. Zápasy sa odohrajú v troch mestách: Frederikshavn (Dánsko), Liepaja (Lotyšsko) a opäť aj na Slovensku - tentoraz prvý krát pod Tatrami v Poprad Aréne. Každé mesto hostí dve kvalifikačné skupiny. Po troch zápasoch v skupinách sa vo štvrtý hrací deň uskutočnia súboje o celkové 7., 5., 3. a 1.miesto, pričom prvé 3 reprezentácie z každého mesta sa dostanú na záverečný turnaj MS.

Na reprezentáciu mužov Slovenska čakajú florbaloví trpazlíci z Maďarska a Talianska, ale aj silné Nórsko, najvážnejšia prekážka za víťazstvom v skupine. Program Slovákov je nasledovný:

  • 30.01. 19:00 Slovensko - Maďarsko
  • 31.01. 19:00 Slovensko - Taliansko
  • 01:02. 15:00 Slovensko - Nórsko
  • 02.02. Zápasy o celkové umiestnenie od 09:00 o 7.miesto, od 12:00 o 5.miesto, od 15:00 o 3.miesto a od 18:00 o 1.miesto

V druhej kvalifikačnej skupine hranej v Poprade sa predstavia reprezentácie Švajčiarska, Ruska, Belgicka a Pobrežia Slonoviny.

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode