Rozhovor na Lukáša s Lukym Nôtom

17.10.2021 19:42

Keď sa deň po dni stále skôr zvečerieva, ráno čo ráno je chladnejšie a na tréning do Osemnástky si obliekaš viac a viac vrstiev oblečenia, máš istotu, že prišla jeseň. Sobotský florbalista však má aj ďalšiu životnú istotu - ak sa pozrie na tabuľku produktivity súťaže, v ktorej hráva náš odchovanec Lukáš Nôta, nájde ho na prvých priečkach. Lebo Lukymu je to proste jedno, či je to liga starších žiakov, dorastencov, 2.liga mužov, 1.liga mužov, Extraliga juniorov či samotná Extraliga - furt je beťár na špici!

Nie je tomu inak ani v sezóne 2021/2022.

Preto sme sa s dnešným meninovým oslávencom porozprávali o jeho florbalovom živote.


Lukášovo trestné strieľanie v zápase proti Žltému Snehu Košice

Lukáš, naposledy sme sa spolu rozprávali pred štartom minulej extraligovej sezóny, ktorá sa napokon prerušila po piatich zápasoch a neodhrala. V tejto sezóne máte za sebou zatiaľ sedem zápasov. Nakoľko sa tvoj tím Lido Bratislava za ten rok zmenil?
V tíme nastala mierna obmena hráčov, avšak gro tímu ostalo z minulej sezóny. Takisto aj trénerské trio ostalo nezmenené, rovnako ako preferovaná taktika, ktorú dolaďujeme a každým tréningom zlepšujeme. Prioritným cieľom je dostať sa do play off z čo najlepšej pozície a následne zabojovať o popredné priečky.


Lido Bratislava v sezóne 2021/2022

Aká je nálada v tíme po úvodných kolách?
Nálada v tíme je vcelku dobrá, máme veľkú chuť trénovať a hrať, tešíme sa na každý zápas. Avšak mrzia nás tri tesné prehry o gól. Naopak, výhra nad Tsunami Bratislava nás nakopla a dokázali sme si, že môžeme vyhrať nad každým súperom v lige.

S kým zvyčajne hrávaš vo formácii?
V defenzíve skúsená dvojica Daniel "Maňo" Maňkoš a Ondrej "Rudko" Gažík. Centrom našej formácie je kapitán tímu Ondrej "Pagy" Pagáč. Ja hrávam na ľavom krídle. Na opačnej strane sme museli pár zápasov hľadať spoluhráča, ktorý by pasoval do formácie. Nakoniec toto miesto obsadil nováčik v Lide Tomáš "Kopec" Kopecký.

Aký systém hry hrávate?
V podstate nehráme nič špeciálne. Snažíme sa hrať z dobre zabezpečnej obrany, vytvárať na protihráčov tlak. V útočnom pásme je to najmä o šikovnosti samotných hráčov. 


Typická Lukyho herná činnosť - streľba z ľavého krídla

Minulú nedokončenú sezónu Extraligy si bol najlepším strelcom súťaže, v tejto si priebežne druhý. Nedostal si ponuku na prestup inam?
Nijakú konkrétnu ponuku som nedostal. V Lide som spokojný, takže som to ani neriešil.

Si spokojný so svojimi výkonmi v zápasoch?
Stále sa dá v niečom zlepšovať a teda aj výkony môžu byť lepšie, ale viacmenej som momentálne spokojný. Myslím, že aj keď nemám najsilnejšiu a najpresnejšiu strelu, tak góly proste viem dávať. Vyberať si priestor, predvídať hernú situáciu. Za moju slabšiu stránku považujem fyzickú hru.

Dnes už máš nejaké extraligové skúsenosti. Aký je rozdiel medzi juniorskou a mužskou najvyššou súťažou?
Mužská Extraliga je náročná na fyzickú hru a príde mi aj rýchlejšia. Častokrát aj takticky založená, pri prechodoch do útokov, bránení, špeciálnom bránení určitých hráčov... Juniorská Extraliga vyniká technikou hráčov, predsa chlapci vyrastajú s florbalkami v rukách.

Ktorí Tvoji spoluhráči sú z pohľadu celej Extraligy výnimoční?
Z Lida vyniká bojovnosť Pagyho, výbušnosť Vlada Bačinského a šikovné ruky Beriaca.

Tvoj zatiaľ najlepší zápas v Extralige?
Ťažko sa to hodnotí, ale úvodný zápas tejto sezóny proti AS Trenčín mi celkom vyšiel, takže tento zápas môžem považovať za najlepší v Extralige.

Ktoré tímy sú podľa Teba favoritmi extraligového ročníka?
Tsunami Bratislava, 1.FBC Trenčín a Florko Košice. Dané tímy majú každoročne vysoké ambície, myslím si že oprávnene. Majú vyrovnané formácie, kľúčových hráčov, ktorí môžu rozhodovať zápasy. Avšak netreba zabudnúť na Lido.

Dostal si sa konečne už aj do školy? Aký je Tvoj vysokoškolský študentský život?
Vysokoškolský študentský život si chcem užiť, momentálne som na internáte. Izbu zdieľam s mojim spoluhráčom a zároveň aj spolužiakom Teodorom Beriacom, s ktorým určite nie je nikdy nuda, plus je to vychýrený šéfkuchár :D Škola bude prebiehať online celý semester, takže to stále nie je úplný ideál, čo ma mrzí.

A ako sa Ti v tej škole vlastne darí?
Školu zvládam celkom dobre, niekedy je toho dosť, ale dá sa to skĺbiť s tréningami a inými aktivitami. Celkom obľúbený predmet bola Štatistika, naopak dosť náročná mi prišla Ekonomická teória alebo Kvantitatívne metódy.

Aký máš tréningový plán teraz počas semestra?
Florbalové tréningy mávame vo večerných hodinách dvakrát do týždňa, plus mávame jeden špeciálny tréning v partnerskej rehabilitančej klinike, kde cvičíme power jogu, alebo iné kompenzačné cvičenia. Navyše častokrát do týždňa chodím behať. Na beh si nájdem čas medzi prednáškami.


Tento rok dal Luky na MMM v Košiciach polmaratón

Z nášho pohľadu by si ako jeden z najlepších strelcov v Extralige mohol pomýšľať aj na reprezentáciu, tréner Mrázek dáva šancu mladým hráčom. Ak by taká možnosť bola, prijal by si do repre pozvánku? Stíhal by si to?
Pozvánku by som určite prijal, ale je to na tréneroch reprezentácie, akú nomináciu vytvoria. Preto tomu nechávam voľný priebeh a uvidíme čo budúcnosť prinesie.

Blížia sa Majstrovstvá sveta v Helsinkách. V aké umiestnenie Slovenska dúfaš a koho tipuješ do finále turnaja?
Verím, že reprezentácia sa umiestni minimálne do 8.miesta. Vo finále sa o zlato pobijú Švédsko a Česko.

Jednou vetou prosím odkáž svojim nasledovníkom, prečo by mali hrať florbal?
Florbal je rýchly, jednoduchý a kolektívny šport s množstvom gólov a emócií.

Ďakujeme za rozhovor, uži si dnešný meninový deň a všetko dobré Ti do sezóny praje Tvoj Slovan!


Mimochodom, to trestné strieľanie Luky premenil (ako inak :))

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode