Prvý finálový víkend mal úroveň

09.05.2016 18:18

Slávnostne ladeným prvým finálovým večerom začala rozhodujúca časť Miniflorbalovej ligy. Kým v sérii o tretie miesto hranej skráteným spôsobom na dva zápasy si Retex pomerne jednoznačne poradil s hráčmi Mačos Lokos a na tretie miesto mu v piatok stačí uhrať aj remízu, finálová bitka medzi Flyers a Titánmi prebieha zatiaľ nerozhodne 1:1 na zápasy. O víťazovi MFL sa preto rozhodne najskôr v nedeľu 15.mája.

Prvý finálový zápas začali oba tímy opatrne z obrán strážiac si ostrostrelcov súpera. Prvý gól padol napokon v polovici polčasu po nenápadnom prieniku Peťa Astaloša popri mantineli, ktorý zakončil preňho typicky bekendom k žrďke a Titáni viedli. O dve minúty vyťahoval loptičku spred Štofaníka Julo Kováč stojac v malom bránkovisku a nariadený samostatný nájazd výborne zvládol Totkovič.

Z archívu: asi najznámejší gól Peťa Astaloša padol tiež bekendom

Prílišnú nervozitu oboch súperov na začiaku zápasu podčiarklo hneď niekoľko zákrokov za hranicami pravidiel a rozhodcovskej dvojici kus trvalo, kým hráčov usmernila do športových mantinelov. Tomu paradoxne najviac pomohla červená karta po zákroku Radnótiho na Kostoviča, ktorý bol posúdený ako hákovanie. Tesne po presilovke prekonal výborného Mateja Šándora Jany Blahuta a chvíľu po ňom chybu obrany "letcov" využil Julo Kováč.

Polčasových 1:3 Titánov upokojilo, po úvode druhého polčasu strelil svoj typický gól Kostovič a to "čiernych" uspokojilo až príliš. Flyers do zápasu vrátila úžasne spolupracujúca dvojica Škantár - Havran, pričom najmä Havranov zásah na 3:4 patril k ozdobám celého play off. Titánom vrátil dvojgólový náskok Peťo Astaloš, nedlho po rozohraní vlajku "letcov" opäť pozdvihol Bíro. Do konca zostávalo šesť minút, oba tímy si to začali uvedomovať a podľa rozdielu skóre sa aj zariadili. Dôležité bolo, kto strelí ďalší gól a preto sa súperi opäť sústredili najmä na dôslednú obranu. Hrdinom večera sa nakoniec stal Milko Kostovič, ktorý vymietol Šándorovi pavučinku z ľavého rožka bránky a poslal Titánov do vedenia 1:0 v sérii.

Flyers - Titans Rimavská Sobota 4:6 (1:3)
Totkovič, Škantár, Havran, Bíro - Astaloš 2, Kostovič 2, Kováč, Blahuta Jany

V nedeľné dopoludnie sa hral druhý finálový zápas. Jeho tempo bolo od začiatku svižnejšie, finalisti sa snažili ísť šťastene naproti útočnou hrou. Lepší vstup do zápasu mali hráči Flyers, keď ich kanonieri vyzvali do zakončenia menej tradičných zakončovateľov a Štefánik ani Mrva nesklamali. Hráči Flyers tak z pozície vedúceho jazdca kočírovali smerovanie zápasu.

Titánom vyšla situácia štyri mínúty pred sirénou, keď po dlhšom závare pred Šándorom nečakane spoza hráča vystrelil Daddy Kučerák a vrátil "čiernym" sebavedomie v zakončení. Z neho čerpali Jany Blahuta s Astalošom, ktorí spôsobili, že súperi šli do prestávky za stavu 2:2.

Do druhého polčasu nastúpili "letci" ani neprebudení a po necelej minúte prehrávali o dva góly. Tentoraz boli na koni Titáni, navyše vedomí si svojho vedenia v celej sérii. Flyers sa snažili stále viac hrať otvorenú hru, no udrelo na druhej strane. Po zosekaní uniknuvšieho Titána v čistej gólovej šanci s prehľadom premenil nariadený samostatný nájazd Kostovič. Zanedlho po rozohrávke nastala obdobná situácia na druhej strane palubovky, keď Radnótiho zostrelila dvojička Kučerák - Jany a Totkovič sa z nájazdu opäť nemýlil. Gól Flyers prebudil. Šándor od vlastnej bránky vysunul Milana Mrvu, ktorý zoči - voči v nedeľu perfektnému Štofaníkovi nezaváhal. Vyrovnanie päť minút pred koncom po nacvičenej spolupráci s Havranom zariadil Rišo Totkovič. Minútu na to bleskovo unikla dvojička Havran - Radnóti a "letci" po dlhom čase získali vedenie v zápase späť do svojich rúk.

Kritické vedenie v závere zápasu si Flyers strážili ani oko v hlave. Titáni však opäť raz ukázali svoju silnú stránku - bojovnosť a nezlomnosť. Polminútku pred koncom Peťo Astaloš vyrovnal ako veľký hráč: 6:6. Kurz zápasu bol tým pádom nasmerovaný do predĺženia, s čím však vôbec nesúhlasil Peťo Bíro. Nevinne vyzerajúci voľný úder nedovoli rozohrať ani Totkovičovi, ani Radnótimu, volil najprimitívnejšie riešenie - strelu - a na prekvapenie celej haly prestrelil všetkých! 16 sekúnd pred koncom tak bolo 7:6 a ani power play Titánov už skóre nezmenila.

Parádny zápas ako sa na finále patrí vyrovnal stav finálovej série na 1:1.


Flyers - Titans Rimavská Sobota 7:6 (2:2)
Mrva 2, Totkovič 2, Štefánik, Radnóti, Bíro - Astaloš 2, Kučerák, Kostovič, Kováč, Blahuta Jany

Prvý zápas o tretie miesto sa hral v omnoho uvoľnenejšom duchu. Treba napísať, že od začiatku do konca ťahali hráči Retexu za dlhší koniec povrazu. Ďakovať zato môžu extrémene produktívnym bratom Šagátovcom a veľkej pohode Jula Karáska v bránke. Mačos Lokos opäť raz sklamala dochádzka a s jediným hráčom na striedanie sa zázraky proti s chuťou hrajúcemu súperovi robiť nedali. Retexu teraz v rozhodujúcom súboji o bronz bude postačovať aj remíza. V prípade akéhokoľvek víťazstva Mačos Lokos nasleduje 10 minútové predĺženie (čistý čas), pričom prvý strelený gól v ňom bude mať príchuť bronzu.

FBL Retex Lučenec - Mačos Lokos 11:4 (5:2)
Šagát Michal 4, Šagát Martin 3, Karásek Michal 2, Bubenka Miro, Zadrobilek - Pajtáš, Božík, Slovák Igor, Cigánik

 

Individuálne štatistiky Vyššej ligy MFL

Najviac bodujúci hráči
1. Radnóti Michal (Flyers) 126 bodov
2. Blahuta Jany (Titans) 106 bodov
3. Totkovič Richard (Flyers) 87 bodov
4. Blahuta Mates (Titans) 86 bodov
5. Farkaš Denis (FBK Hornets ) 81 bodov
6. Božík Denis (Mačos Lokos) 73 bodov
7. Kostovič Milko (Titans) 71 bodov
8. Bíro Peter (Flyers) 70 bodov
9. Jakuba Peter (Retex) 66 bodov
    Astaloš Peter (Titans/Dynamo) 66 bodov

Najúspešnejší brankári Vyššej ligy (aspoň 7 odchytaných zápasov)
1. Štofaník Majo (Titans) 81,3%
2. Šándor Matej (Flyers) 81,2%
3. Šándor Juraj (Dynamo) 78,4%
4. Krštieň Samuel (Hornets) 75,6%
5. Gašparovič Henrich (Mačos) 75,1%

Ďalší program play off MFL

13.mája (piatok) Západ
19:45 Flyers - Titans Rimavská Sobota (3.finálový zápas)
20:45 FBL Retex Lučenec - Mačos Lokos (2.zápas o 3.miesto)
21:30 Odovzdávanie bronzových medailí

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode