Pred Majstrovstavmi sveta vo florbale 2016

02.12.2016 18:18

Od soboty 3.decembra do nedele 11.decembra sa o titul Majtra sveta bude pokúšať 16 najlepších svetových mužských tímov v Lotyšsku. Opäť na nich nebudú chýbať reprezentanti Slovenska: „Našou predstavou je podať tímový výkon a výber hráčov do záverečnej nominácie je podľa toho realizovaný. Dobre fungujúce družstvo musí byť zložené tak, aby každý hráč vedel, aké je jeho postavenie v kolektíve, pozícia a hlavne aký je jeho prínos pre tím. Zároveň sú všetci rovnako dôležití a musia sa k sebe správať s rovnakým rešpektom. Každý si musí uvedomiť, že ak chce byť úspešný a dobre reprezentovať svoju krajinu, musí tieto Majstrovstvá sveta naozaj odmakať aj za ostatných chlapcov, ktorí sa nevošli do tejto nominácie a zostali doma. To znamená, že aj títo hráči nemajú v budúcnosti zatvorené dvere. Myslím, že máme pred sebou obrovskú výzvu, nielen realizačný tím spoločne s družstvom, ale všetci, čo sa budeme podieľať na úspešnom reprezentovaní Slovenska!“ povedal na začiatok predšampionátového sústredenia tréner Peter Koutný. Mimochodom, toto posledné sústredenie sa uskutočnilo na Skalke v komplexe, ktorý poznajú aj naši muži štartujúci v 2.lige.

11.Majstrovstvá sveta sa odohrajú podľa už zabehnutého kľúča v štyroch štvročlenných skupinách, ktoré však nie sú rovnocenné. Skupiny A a B odohrá 8 najlepších tímov podľa rebríčka IFF, preto prví dvaja z nich postupujú priamo do štvrťfinále šampionátu. Zvyšné tímy z týchto skupín odohrajú osemfinále proti prvým dvom tímom skupín C a D. Slovensko štartuje v skupine C, t.j. v slabšej konkurencii. Našimi súpermi budú Poliaci, Austrálčania a Dáni, pričom sa predpokladá, že práve európski súperi budú najväčším konkurentom v boji o postup do osemfinále.

Program našich reprezentantov

4.12. 11:30 Poľsko od 11:15 na Dvojke
5.12. 12:00 Austrália od 11:45 na Dvojke
6.12. 10:15 Dánsko od 10:00 na Dvojke

„Čakajú nás tri náročné zápasy v skupine, ktoré sú pre ďalší priebeh šampionátu veľmi dôležité. Podľa svetového rebríčka by sme mali tieto súboje zvládnuť a čakať na súpera, ktorý sa umiestni na poslednom mieste v skupine „B.“ Ostatné udalosti nechcem veľmi predbiehať. Dôležitý je tento prvý krok. Samozrejme, že túžime uspieť a dostať sa medzi najlepších osem tímov sveta.“ povedal k cieľom Slovákov na turnaji ich tréner.

Práve pod jeho vedením nastala v slovenskej reprezentácii generačná obmena, omladenie kádra hráčmi, ktorých si už okukal v juniorke. Pred Majstrovstavmi sveta však káder vystužili aj niektorí starší hráči, aby tímu nechýbali skúsenosti. Jedným z nich je Juraj Matejka, 34 ročný útočník AS Trenčín. „V každom prípade chceme vyhrať skupinu a v ďalšom priebehu sa športovo pobiť o čo najlepšie umiestnenie, no budeme to mať veľmi náročné.“ povedal navrátilec do reprezentácie, s ktorou pred pár rokmi skončil pre názorové nezhody s bývalým reprezentačným trénerom Ságom. Vo svojom materskom klube nastupuje s číslom 21, ktoré mu zostalo aj v reprezentácii, aj keď nemuselo... „Veľmi sympatické gesto spravil náš mladík Miško Dudovič, ktorý mi svoju dvadsaťjednotku prenechal. Sám prišiel za mnou a prišiel mi povedať, že ho môžem nosiť ja, čo ma veľmi potešilo a ďakujem mu za to.“ Aj toto dokumentuje súdržnosť našej reprezentácie.

Slovanisti sa vo februári boli na našich reprezentantov pozrieť v súboji proti Francúzom počas kvalifikácie hranej v Nitre. Čo sa medzitým zmenilo v hernom prejave nášho družstva? „Zmenili sme toho celkom dosť. Vylepšili sme založenie protiútoku, či hru pri aktívnom napádaní súperom, no v podstate sme sa snažili zmeniť myslenie hráčov. Aby pochopili, že to, čo im stačí hrať v domácej ligovej súťaži, na medzinárodnom fóre nepostačuje. Nakoniec samotný šampionát ukáže, do akej miery sa nám to podarilo. Ja pevne verím, že naše vynaložené úsilie nebolo márne. Stále sa však máme v čom zlepšovať. Účasť na šampionáte v Lotyšsku je pre nás veľmi dôležitá, no podľa mňa bude ešte dôležitejšia účasť na MS v Prahe.“ konštatuje pred štartom MS reprezentačný tréner Koutný.

Reprezentácia nezmenila ani kapitánsky post „Túto pozíciu obhájil Lukáš Řezanina, ktorý je podľa mňa rešpektovanou osobnosťou a tímový typ človeka. Je prirodzenou autoritou tímu a prvý slovenský reprezentant, ktorý sa dostal do Švédska. Myslím, že je to človek na správnom mieste.“ povedal tréner Koutný.

Lukáš Řezanina, rodák z košíc a odchovanec ATU, hral na svetovom šampionáte v roku 2012 aj v roku 2014 (celková bilancia 11 zápasov, 12 gólov, 9 asistencií). V roku 2016 po piatich rokoch ukončil štúdium na vysokej škole v Ostrave, počas ktorého hájil farby pre Slovákov atraktívneho tímu 1.SC Vítkovice. S týmto popredným tímom v českej republike hral trikrát v superfinále extraligy. Po skončení štúdia šiel v profesnom aj športovom živote ďalej - prestúpil do kádra švédskeho vicemajstra Linkopings IBK, kde v lete úspešne absolvoval skúšku a jeho nový klub mu tam vybavil zamestnanie v odbore informačných technológií. Vzor pre mnohých mladých slovenských hráčov k tomu povedal: „Vo Vítkoviciach sme, podobne ako Linkopings, neuspeli v superfinále. Po ňom ma pozvali na týždennú skúšku. Testovali moju fyzickú aj hernú pripravenosť. Neskôr som tam išiel znova, tentokrát na dva týždne. Okrem florbalu mi už pomáhali aj nájsť si ubytovanie a prácu v odbore informačných technológií. Povedali mi, že herne som na tom veľmi dobre, no musím sa zlepšiť v taktike. Tú majú Švédi dotiahnutú do detailov. Navyše, musím viac zosilnieť, pretože sa tam hrá veľmi tvrdo. Pôsobenie vo Vítkoviciach mi dalo veľa, vyhral som tu titul, mám nádherné spomienky. Neodchádza sa mi ľahko, ale chcem ísť za svojím cieľom a natrvalo sa vo Švédsku presadiť. Som veľmi šťastný, že som prvým Slovákom v najlepšej lige sveta. Dúfam, že výkonmi pomôžem aj ostatným, ktorí by si tu chceli v budúcnosti zahrať.“ povedal.

Lukáš sa v spomienkach vrátil k začiatkom v českej extralige, kde to bolo v mnohom podobné jeho súčasným začiatkom: "Prijali ma na Masarykovu univerzitu do Brna. No brnenskí Bulldogs ma nechceli. A mňa to štvalo. Vo Víkoviciach boli omnoho trpezlivejší. Našli mi fakultu so zameraním, ktorému som sa chcel venovať aj v budúcnosti. Pamätám si, že som behal v starých teniskách a nechcel som od Vítiek nové, pokiaľ nezačnem hrať dobre a zaslúžim si ich. Časom sme vyhrali pohár a rozbehlo sa to. No začiatky boli ťažké. Poznal som v Ostrave len Peťa Klapitu, slovenského reprezentanta z Pepina. A aj ten mi napísal, že na to nemám. Dík Peťo :) Ale veľmi mi pomohol, veľký kamoš. Z partiou spoluhráčov na byte sme žili sme florbalom, od nového roka sme počítali dni do Superfinále. Písali sme výsledky zápasov na stôl, pozerali videa po nociach zo zápasov. Myslím, že sme sa zlepšili aj po športovej stránke, keďže sme s tým stále žili." Inšpiratívne slová kapitána slovenskej reprezentácie. Aj pre našich mladých hráčov!

Na našom webe sa budeme Majstrovstvám sveta venovať denne a všetci v klube budeme našim držať palce, aby hrali ešte lepšie, než si sami dokážu predstaviť!

Program MS v sobotu 3.decembra
11:00 Estónsko - Švajčiarsko
12:00 USA - Tajsko
13:45 Nemecko - Fínsko
15:00 Dánsko - Austrália
16:45 Česká republika - Nórsko
18:00 Kanada - Singapúr
19:30 Lotyšsko - Švédsko

Live prenosy zo všetkých zápasov

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode