Pred Majstrovstvami sveta v Prahe

26.11.2018 15:24

Blíži sa december a to je mesiac tradične spojený s vrcholným florbalovým podujatím. Po minuloročných 11.Majstrovstvách sveta žien v Bratislave  na nás čakajú v poradí dvanáste Majstrovstvá sveta vo florbale mužských tímov, ktoré bude od 1.decembra do 9.decembra hostiť Praha.

Formát Majstrovstiev sveta je tradičný so štyrmi štvročlennými skupinami, ktoré však nie sú rovnocenné. V skupinách A a B štartuje 8 lepších tímov podľa rebríčka IFF a preto prví dvaja z nich postupujú priamo do štvrťfinále šampionátu. Zvyšné tímy z týchto skupín odohrajú osemfinále proti prvým dvom tímom skupín C a D.
Do Prahy sa z prvej šestnástky svetového rebríčka reprezentácií neprebojovali len 11.USA a 15.Rusko. Skupiny a ich zloženie:

Skupina A: Česko, Švajčiarsko, Lotyšsko, Nemecko
Skupina B: Fínsko, Švédsko, Dánsko, Nórsko
Skupina C: Austrália, Estónsko, Poľsko, Thajsko
Skupina D: Slovensko, Kanada, Singapúr, Japonsko

Favoriti na zisk titulu Majstra sveta sú tradične dvaja - Fíni a Švédi, medailové ambície majú Švajčiari a Česi. Všetko ostatné by bolo obrovské prekvapko. Šance top svetovej štvorky sa však aspoň navonok javia najvyrovnanejšie v poslednom období, pretože "nadupaní" sú všetci: Švédi cestujú do Prahy s "dream teamom" najlepšej ligy sveta SSL, Fíni ako úradujúci Majstri sveta síce mali nepresvedčivé výkony (t.j. tu a tam prehrali so Švajčiarmi) v medziobdobí medzi MS, avšak sú známi svojou schopnosťou prekvapiť po taktickej stránke, Švajčiari s tímom plným výbušnosti hrajú momentálne asi najkrajší florbal pre diváka a domáci Česi na svoju lavičku povolali fínskeho odborníka Petri Kettunena rátajú so silnou diváckou podporou atakujúcou 10000 návštevníkov na každom zápase!

Naši reprezentanti nechýbajú na MS štvrtý krát v rade, pričom ich účasť bude zavŕšením šesťročného účinkovania trénera Petra Koutného na lavičkách Slovenska - štyri roky ako trénera juniorky a štyri roky A-tímu. Práve cez juniorku si pripravil mladíkov, ktorých už pred poslednými MS zaradil do tímu Tentokrát je omladenie ešte výraznejšie, pozri káder našej reprezentácie:

4 Michal Dudovič (19) - útočník - SV Willer Ersigen (Švajčiarsko): 1xMS 6+6=12 bodov
6 Lukáš Mráz (24) - útočník - Bulldogs Brno (Česko): nováčik
8 Martin Kubovič (22) - útočník - Tsunami Záhorská Bystrica: 2xMS 10+2=12 bodov
9 Matúš Machara (24) - obranca - Tsunami Záhorská Bystrica: nováčik
12 Martin Grlický (22) - útočník - Bulldogs Brno (Česko): 2xMS 4+3=7 bodov
19 Lukáš Řezanina (26) - útočník - 1.SC Vítkovice (Česko): 3xMS 15+13=28 bodov
21 Martin Kátlovský (25) - obranca - Florko Košice: nováčik
24 Lukáš Ujhelyi (22) - útočník - Sparta Praha (Česko): 2xMS 2+2=4 body
27 Rastislav Mazák (27) - brankár - TJ Sokol Kralovske Vinohrady (Česko): 1xMS 85% úspešnosť zákrokov
28 Jakub Klobučník (24) - brankár - FBC Ostrava (Česko): nováčik
29 Ľuboš Šefčík (22) - obranca - FbS Bohemians Praha (Česko): 2xMS 1+1=2 body
33 Ladislav Gál (25) - útočník - HuFa Panthers Otrokovice (Česko): 3xMS 10+13=23 bodov
38 Erik Moravčík (20) - obranca - FBC Ostrava (Česko): nováčik
48 Michal Kročko (23) - obranca - ATU Košice: 1xMS 4+0=4 body
72 Michal Pažák (21) - útočník - Sparta Praha (Česko): nováčik
78 Tomáš Reguly (24) - útočník - FbO Nižná: nováčik
79 Ronald Gašparík (18) - obranca - Tatran Střešovice (Česko): nováčik
81 Marek Koščo (22) - obranca - DSFV Blue Falcons (Holandsko): 2xMS 2+0=2 body
88 Filip Čonka - Skyba (22) - útočník - FBC Ostrava (Česko): 1xMS 0+3=3 body
97 Jozef Kriš (22) - obranca - TJ Znojmo (Česko): nováčik

Priemerný vek hráčov je 22 rokov 8 mesiacov, pričom len dvaja hráči hrali na všetkých troch posledných MS. V tíme je až 9 nováčikov. Z mladých je radosť pozerať na sebavedomé výkony Ronalda Gašparíka, Michala Dudoviča či Martina Kuboviča. Oproti februárovej kvalifikácii pribudol uzdravený Lukáš Řezanina, duša tímu a zdroj skúseností, spolu s obrannou dvojičkou Koščo - Šefčík.  Tréner Koutný po poslednom turnaji pred MS k faktu, že minimálne jeden gól na ňom strelilo až dvanásť hráčov povedal: „Dve päťky sú absolútne vyrovnané a keď sa k nim pridá aj tretia svojou obetavosťou, neobávam sa o dobrý výsledok a verím, že môžeme v Prahe prekvapiť. Navyše máme aj kvalitných gólmanov.“

Uvidíme, ako tím zareaguje na zodpovednosť, ktorú účasť na vrcholnom podujatí predstavuje. V skupine síce máme ľahších súperov, avšak nám neznámych. Problémy by nám však robiť nemali - s Japonskom aj Kanadou sme naposledy hrali pred štyrmi rokmi a zvíťazili sme 9:4, resp. 5:3. S tradičným účastníkom Singapúrom to bude premiéra, no tento ázijský zástupca sa v posledných rokoch tradične na MS umiestňuje ako posledný. Ak naši vyhrajú skupinu, čaká na nich posledný celok A skupiny - pravdepodobne Nemci, s ktorými v poslednom čase odohrali viacero úspešných zápasov, no výhry aj prehry sú zvyčajne jednogólové. Tu sa ukáže, či nebolo omladenie tímu prílišné. Víťazstvo v tomto zápase bude kľúčové pre hodnotenie úspešnosti šampionátu, Slovensko sa zatiaľ len raz prebojovalo medzi mužmi do elitnej osmičky. V juniorke sme v nej však už tradične a preto prienik do svetovej osmičky treba konečne ukázať aj medzi mužmi. Každé ďalšie víťazstvo, ktoré by potom nasledovalo, by bolo bonusom, ktorý nás môže pred žrebom ďalších MS posunúť do lepšej skupiny krajín. To je určite cieľom. Slovan im pritom drží palce!

Program Slovenska v základnej skupine D (všetky zápasy vysiela naživo RTVS):
Sobota 12:30 Slovensko - Kanada
Nedeľa 12:00 Slovensko - Japonsko
Utorok 12:45 Slovensko - Singapúr

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode