Pravidlá naše rimavskosobotské - fikcie a fakty II

07.09.2015 18:18

Tak ako pred minuloročnou miniflorbalovou sezónou, aj pred tou nasledujúcou budeme chvíľku venovať objasňovaniu nejasností vo výklade pravidiel - aby sa hráči aj diváci zbytočne nerozčuľovali a amatérski rozhodcovia v súťaži mali pomôcku, ako postupovať v tých či oných situáciách. Z časti budeme opakovať témy spred roka, lebo opakovanie je matka a Katka...

Na úvod si zopakujme správne florbalové názvoslovie. Vo florbale neexistuje žiadne "buly" ale vhadzovanie. Keď sa rozohráva loptička po tom, čo opustila ihrisko, hovoríme o rozohraní. Keď sa však rozohráva loptička po odpískanom priestupku, hovoríme o voľnom údere.

Zvláštnosti MFL pri vhadzovani
Pri vhadzovaní je jedno, ako ďaleko má hráč nohy od seba, podstatné je, aby stál rovnobežne so stredovou čiarou a chodidlá aj florbalku mal kolmo na ňu, pričom loptička musí byť uprostred čepelí.
Prvý kladie florbalku na plochu hráč brániaceho sa družstva (t.j. v obrannej polovici ktorého sa práve vhadzuje). V prípade vhadzovania v strede ihriska má túto výhodu:

  1. kto práve dostal gól - pri vhadzovaní po góle,
  2. kto prehráva - pri ostatných vhadzovaniach mimo úvodných. Pri úvodnom vhadzovaní zápasu má výhodu starší hráč, pri úvodnom vhadzovaní druhého polčasu družstvo ktoré bolo pri úvodnom vhadzovaní zápasu znevýhodnené. (Vo veľkom florbale má výhodu hosťujúci hráč, čo však v MFL nie je možné využiť, u nás sú všetci doma :)

Kedy sa rozohráva
Vždy po tom, ako loptička opustí ihrisko, čo znamená, že sa dostane ponad mantinel mimo priestor hry, alebo sa dotkne stropu telocvične.

Ako čisto vybojovať loptičku?
Podstatné je hrať florbalkou loptičku a nie dvíhať, sekať či blokovať súperovu "palicu". Súperovu florbalku je síce pri odoberaní lopžičky možné v rozumnej miere zasiahnuť, prvá však musí byť zasiahnutá loptička. POZOR! V prípade, že sa hráč snaží odobrať loptičku úplne bez možnosti zasiahnuť ju (tzv. lomidrevo štýl), musí byť tento hráč vylúčený.
Pri snahe vybojovať loptičku je dobré pomáhať si telom, avšak dovolený je stále len dotyk rameno na rameno a aj ten je obmedzený: tlačiť súpera nie je možné proti mantinelu, či bránke a vyslovene silou strkať súpera tiež nie je možné, pretože potom nasleduje vylúčenie.

Ako hrať správne loptičku nohou?
Chodidlá oboch nôh možno využívať ako "pomocné florbalky", nie je však možné driblovať (t.j. úmyselne sa nohou lotpičky dotknúť viac krát), ani ňou streliť gól (priamo či nastrelením a následným tečovaním). Zvyšok nohy možno používať až do výšky svojho pása kedykoľvek napr. na spracovanie prihrávky.

Čo robiť, keď som nervózny?
Správnu odpoveď na takúto otázku poskytne hráčovi študovaný psychológ. V tomto článku sa skôr zameriame na to, čo nerobiť. Aj keby pískal rozhodca so slepeckou paličkou a vlčiakom po boku, nielenže naňho neslobodno kričať, ale ani s ním nie je možné komunikovať, lebo hrozí vylúčenie do konca zápasu! Na komunikáciu s ním je tu kapitán, aj to musí komunikácia prebiehať v prerušenej hre a slušným spôsobom. So súperom si tiež nie je možné vymieňať akékoľvek názory, pretože ak to rozhodca považuje za nešportové voči súperovi, vrátane napríklad takého zosmiešňovania, previnilca vylúči na minútku. A najmä si je potrebné dávať pozor na hádzanie (či lámanie :) florbalky, trieskanie ňou v hneve na ihrisku, či mimo neho, kopanie do mantinelov, a ich úmyselné váľanie. Za to všetko má rozhodca právo hráča vylúčiť. V MFL na minútku, vo veľkom florbale na 2+10.

Čo rozumieť pod malou domov?
Často sa stávalo, že brankár prijal či prevzal prihrávku od spoluhráča a rozhodcovia mlčali. Na toto POZOR - úmyselná prihrávka brankárovi, ktorú brankár prijal vo veľkom (či malom) bránkovisku nie je dovolená a má nasledovať voľný úder. Za prijatie prihrávky sa považuje nielen chytenie do ruky, alej aj zaľahnutie loptičky, zakrytie loptičky, dotyk rukou či ramenom. Brankár však môže prijať prihrávku od spoluhráča, ak sa nachádza mimo veľkého bránkoviska - brankár môže hrať "libera", alebo pomôcť pri rozohrávke poza mantinel - samozrejme jediným dotykom nohou.

Prečo ten mrkviak nepíska, alebo pripomenutie si pravidla o výhode.
Rozhodca nemusí pískať každý priestupok, aby bola hra plynulá udeľuje zakričaním alebo ukázaním (rukou vpred) výhodu. Výhoda sa ale neudelí, ak by prípadná štandardná situácia družstvo zvýhodnila. Teda priestupky pred bránkou súpera sa zvyčajne pískajú hneď a nasleduje voľný úder. Pravidlo o výhode však platí aj pre trestné strieľanie či vylučovanie. Nemusí byť teda nariadené okamžite, ale až keď loptičku stratí družstvo, ktoré je vo výhode a nestrelí gól. Pozor však na zdržiavanie vo výhode pri hlásenom vylúčení - stáva sa že družstvo vo výhode posunie loptičku do obrany a tam si "užíva" hru so štyrmi hráčmi a očividne zdržuje - rozhodca hru preruší, hráča ktorý sa previnil vylúči a pokračuje sa v hre vhadzovaním.

Ako sa majú merať tresty viacerých hráčov na trestnej lavici?
Keď sú na trestnej lavici tímu viac než jeden hráč, tresty sa im merajú za sebou, t.j. až keď uplynie trest prvému hráčovi (po minúte, alebo po strelenom góle) sa začne merať čas ďalšieho hráča. Dodržiava sa poradie hráčov za sebou tak, ako prišli na trestnú lavicu. Toto platí aj keď hráč dostal dva minútové tresty - merajú sa za sebou. V MFL je však pravidlo o tom, že hráč si musí svoju minútku odsedieť celú tak či tak, ktoré týmto nie je nijak ovplyvnené. POZOR - tretí 1min trest znamená automaticky udelenie trestu do konca zápasu.

Čo je to hra na zemi?
Znamená že loptička trafí hráča ktorý leží, alebo sedí, alebo voľačo medzi tým (hádže šmýkačku), alebo kľačí na oboch kolenách, alebo má na ihrisku položenú ruku v ktorej nedrží hokejku (tú druhú s hokejkou mať na zemi môže) a loptička ho do nej trafí.

Ako je určený priestor na striedanie?
Vo veľkom florbale ide o 10m dlhý priestor umiestnený 5m od stredovej čiary a zvyčajne je na mantineloch vyznačený farebnou páskou. V MFL je tento priestor daný jednoducho - striedanie je možné len na strane ihriska, kde sú lavičky, len na vlastnej polovici ihriska a mimo oblúkového mantinelu. V telocvični ZŠ M.Tompu je to jednoducho priestor od začiatku zábradlia po oblúkový mantinel.

Kam siaha veľké bránkovisko, ak nie je vyznačené?
Ak na ihrisku nie sú vyznačené priestory veľkého bránkoviska, za šírku veľkého bránkoviska sa považuje vzdialenosť jeden a pol mantinelu meraná od stredu bránky a za dĺžku dva mantinely merané od oblúkových mantinelov. V prípade tesného prekročenia tohto priestoru je rozhodca zhovievavý.

 

Ako je to so vzdialenosťou pri rozohrávaní?
Pri rozohrávaní, alebo voľnom údere musí brániaci hráč zaujať postavenie nad 2 metre (v MFL). Ak stojí úmyselne bližšie, bude vylúčený, pričom nie je podstatné, či bol loptičkou trafený, alebo nie. Rozhodca nie je povinný hráča na blízke postavenie upozorňovať, to je predsa povinnosťou hráča strážiť si vzdialenosť. Pozor však na to, že postavenie musí byť úmyselné, t.j. ak súper ešte len zaujíma postavenie, ale neprejaví záujem hrať, alebo je k rozohraniu otočený chrbtom a presúva sa preč od miesta rozohrania, rozhodca ho nesmie vylúčiť.
Pri brankárovom vyhadzovaní loptičky si je tiež potrebné dať pozor na vzdialenosť - najlepšie je zaujať vzdialenosť 2m od brankára (vo veľkom florbale sú to 3m a pritom nesmie byť útočiaci hráč ani vo veľkom bránkovisku). Môže sa stať, že brankár súpera, ktorý ešte nestihol zaujaať vzdialenosť 2m trafí - považuje sa to za pasívne bránenie, hra sa preruší a nariadi sa voľný úder. V prípade úmyselného bránenia je však odmenou vylúčenie.

Keď vstúpi brániaci hráč do malého bránkoviska, nasleduje automaticky trestné strieľanie?
Blbosť. Pravidlá píšu, že ak sa priestupkom zabráni gólovej situácii nasleduje trestné strieľanie. T.j. ak brániaceho hráča v malom bránkovisku trafí loptička, alebo ju odohrá hokejkou, zabránil gólovej situácii priestupkom, nariadi sa trestné strieľanie. Ak však do bránkoviska vstúpil, ale na ihrisku žiadna gólová situácia nie je, rozhodca píska priestupok voči pravidlám a súper rozohráva z miesta na vhadzovanie v rohu ihriska.

Je rozhodca súčasť hry?
Ni. Ak ho trafí loptička, nariadi vhadzovanie. Avšak ak tým hra nie je nijak ovplyvnená, môže nechať hru pokračovať.

A čo hra nad pás?
Automatické vylúčenie :-*

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode