Pravidlá florbalu, verzia 2018

03.07.2018 18:21

Tak ako každé štyri roky, pristúpila Medzinárodná florbalová federácia k úprave pravidiel. Nové pravidlá platia od začiatku sezóny 2018/2019, t.j. od 1.júla. Zatiaľ čo pred štyrmi rokmi bolo najzásadnejšou zmenou povolenie prihrávky nohou, tentoraz sa zmeny dotkli najmä v oblasti trestov a trestného strieľania.
Úprava pravidiel sa koná každé 4 roky, no tentoraz si vedenie IFF ponechalo možnosť navrhnúť zmeny už v roku 2020, ak to bude potrebné. Súvisí to pravdepodobne s tým, že nie všetky očakávané zmeny boli prijaté (napríklad znížený počet hráčov počas predĺženia).

Zásadnejšie úpravy:

  • za hru vysokou florbalkou sa považuje hra nad úrovňou kolena a to nielen hociktorou časťou florbalky, alebo chodidlom, ako doteraz, ale aj predkolením. Ak hrá hráč predkolením nad úrovňou pásu, je potrestaný 2 minútovým trestom tak, ako za vysokú hru florbalkou, resp. členkom.
  • hra vo výskoku (obe nohy sa nedotýkajú palubovky) sa naďalej nepovoľuje, spresňuje sa však, že okrem behu sa za priestupok nepovažuje ani zastavenie lopty vo výskoku tou časťou tela, ktorá pri výskoku zostane do úrovne kolien (dôležité spresnenie pri blokovaní streľby)
  • pri trestnom strieľaní je dôležité, aby loptička, alebo hráč neprerušene smerovali k bránke. Ak si teda hráč pri "finte" posunie loptičku smerom od bránky, no sám pokračuje v pohybe vpred, je to ok (nejaký ten freestyle do výšky kolien je teda pri nájazdoch oficiálne dovolený)
  • ruší sa spojenie 2 minútového trestu a trestného strieľania, teda ak nie je trestné strieľanie premenené, pokračuje sa v hre s pôvodným počtom hráčov. Neplatí to však pri 5 minútovom treste, ten si hráč musí odsedieť bez ohľadu na výsledok trestného strieľania
  • ak sa pri avizovanom vylúčení brániaci tím snaží "jemným" faulom (takým, za ktorý by nasledoval len voľný úder) prerušiť hru, je každý faul trestaný ďalším 2 minútovým trestom za opakované priestupky. Týchto priestupkov môže byť odložených nekonečne veľa, na to pozor...
  • za hru na zemi sa nepovažuje len prípad, keď je sa hráč sediac, ležiac, na oboch kolenách dotkne loptičky, ale aj keď týmto priestupkom hráč ovplyvní hru. Nasleduje klasicky dvojka.
  • voľný úder sa po novom ukladá, ak tím zdržuje hru tým, že systematicky hrá za bránkou. Má však byť na pasívnu hru vopred upozornený
  • voľný úder sa tiež ukladá za hru hlavou - úmyselnú či neúmyselnú. Zrušil sa 2 minútový trest za tento priestupok
  • na mantineloch okolo ihriska má byť okrem priestoru pre striedanie vyznačený aj priestor trestných lavíc široký 2m a vzdialený minimálne 1m od stredovej čiary
  • rozhodca má možnosť hru prerušiť ak zlomená florbalka priamo ovplyvňuje hru, alebo ohrozuje hráčov (situácia v skrumáži, keď si hráč, ktorému sa florbalka zlomila nie je schopný ju okamžite vziať z ihriska)
  • ak brankár vyhodí alebo vykopne loptičku, gól už neplatí ani ak sa loptička odrazí od brániaceho či útočiaceho hráča

Na slovenský preklad nových pravidiel si ešte asi kus počkáme, pre nedočkavých sú na stránke IFF (už od februára 2018...)

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode