Navrhnuté sú výrazné zmeny v pravidlách florbalu

02.11.2018 11:34

Od júla 2018 sú v platnosti nové pravidlá florbalu. IFF si tentoraz ponechala možnosť upraviť pravidlá florbalu už po dvoch rokoch, t.j. v roku 2020, nie ako obvykle po štyroch. Dôvodom bol dotazník "Future of Floorball", navrhujúci niektoré výrazné zmeny v pravidlách a ktorý vypĺňali jednotlivé členské asociácie. Zhrnutie obdržaných odpovedí zverejnila IFF nedávno.

 

  • Zníženie počtu hráčov na súpiskách - predložený je návrh znížiť počet hráčov na 18 a stanoviť aj maximálny počet brankárov. V súčasnosti môže byť na súpiske 20 hráčov, z toho teoreticky aj 15 brankárov. IFF navrhuje 15+3 so zavedením od roku 2021. Nesúhlas prejavili najsilnejšie asociácie. Fíni aj Švédi chcú ponechať možnosť hrávať ako doposiaľ s výnimkou veľkých multišportových podujatí, ako sú Svetové hry a raz snáď aj Olympijské hry. Na týchto totiž organizátori tlačia asociácie k znižovaniu počtu účastníkov, keďže napríklad taká Olympiáda je mamutí superdrahý projekt s vyše 10000 športovcami, ktorý už pomaly preto nik nechce organizovať.
  • Skrátenie zápasov na 3x15 minút - súťažný florbal sa hrá 3x20 minút. Návrh na skrátenie zápasov na 3x15 minút síce tiež podporila väčšina národných asociácií v IFF, opäť však nie Švédi a Fíni. Tí súhlasia len po dôkladnom otestovaní na viacerých medzinárodných podujatiach a so zavedením skráteného času len na multišportových podujatiach typu Svetové hry.
  • Formát Majstrovstiev sveta - na základe viacerých návrhov je od Majstrovstiev sveta žien v roku 2021 navrhnuté, aby sa ich mohlo zúčastniť až 20 účastníkov, pričom ich termín by sa od roku 2022 posunul zo začiatku decembra na obdobie medzi 28.10. - 13.11. IFF sa snaží o zmenu v nadväznosti na ostatné halové športy (v septembri a októbri sa hrávajú vrcholné podujatia v basketbale, hádzanej a volejbale) pre možnosť získať viac priestoru v televíznom vysielaní. Bol tiež navrhnutý ďalší dotazník ohľadom Majstrovstiev sveta juniorov a junioriek s možnosťou znížiť vek na U18. Dôvodom je, že v krajinách ako Slovensko v čase MS (začiatkom mája) absolvujú hráči tejto vekovej kategórie maturitné skúšky. Znížením vekovej hranice by sa predišlo tejto nepríjemnej kolízii. Posúvanie termínu juniorských MS na leto sa totiž s pochopením nestretlo.


Zhrnutie: navrhované zmeny sú síce výrazné, ale zatiaľ celosvetovo nepriechodné. Najväčším krajinám vyhovuje hrávať 3x20minút s 20 hráčmi na súpiske. Je možné, že Švédi napokon so skrátením zápasov a nižším počtom hráčov na súpiske budú súhlasiť, ale len pre Majstrovstvá sveta s 20 účastníkmi. Vo svojich súťažiach toto nezavedú a v pravidlách bude hra 3x15 minút len alternatívou. Na základe dotazníka je však možné predpokladať, že sa k zmene prikloní Slovenský zväz florbalu, keďže ju podporuje a zavedie pravdepodobne aj český zväz. "Potešiteľné" pre nás je, že o dva (štyri) roky sa tak v zostave 5+1 budeme musieť trápiť len tri štvrťhodinky :D

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode