Martin Jakuba: "Dalo by sa založiť florbalový klub v Poltári..."

08.09.2020 07:42

Za 10 rokov Slovana modro - biely dres Rimavskej Soboty prepotil nejeden dobrý hráč, alebo hráčka. Pred začiatkom sezóny sme preto vybrali sedem hráčov a hráčok, ktorí v Slovane začínali, alebo v ňom zanechali výraznú stopu a teraz vo florbalovej kariére pokračujú v drese iného klubu, alebo v inej pozícii.

Po rozhovore s Mišom Mišurákom sme si na ten ďalší vybrali ľavé krídlo, ofenzívny tank, ktorý láme strelami tyčky, keďže sa do nich trafí častejšie, než do úplne prázdnej bránky. S chlapcom, čo na tréningy pravidelne mešká, lebo cestou prechádza cez dve časové pásma a 30 rokov z minulosti. Áno, dnes sa porozprávame s poltárskym florbalistom tisícročia, Martinom Jakubom.

Ahoj, uplynulú sezónu si odohral za Žiar nad Hronom Pirátos. Ako si sa tam vôbec dostal? Ako hodnotíš svoju sezónu v Žiari?
Servus. Do Žiaru som sa dostal cez trénera Alušíka. Boli úplní nováčikovia a my sme potrebovali niekde hrať. Fajn na tom bolo, že sme mohli len prekvapiť. Naopak zlé bolo to, že sa to skoro nikdy nepodarilo...
Ako je u mňa normálne, pred väčšinou zápasov som bou zranený. Najvydarenejší zápas minulej sezóny z môjho pohľadu bol proti Nižnej. Vyhrali sme 9:8, posledných päť gólov som dal ja a na prvé tri som nahral. Bol to asi najvydarenejší zápas, aký som kedy odohral.

Ty a Korona - ako Ťa ovplyvnila kríza v škole a vo florbale? Čo si celé dni robil?
U mňa sa nejak nič nezmenilo okrem toho, že som bol doma a nie v škole. Trénovať som trénoval, bohužiaľ po par dňoch doma ma boľavý zub odstavil na mesiac, za čo by som chcel "poďakovať" pánovi zubárovi. Potom, keď ma to prešlo, tak som trénoval dva - trikrát do týždňa ako vždy a cez voľnejšie dni som robil u otca na dvore. A bol som s Deniskou.


Martin & Deniska

Ako si prežil leto?
Ako každé leto. Veľa motorkoval, chodil so psom a keď sa mi chcelo, aj behal.

A čo tréning? Turnaje?
Áno, trénoval som. Ako som spomínal, dvakrát - trikrát do týždňa techniku práce s floralkou a keď sa mi chcelo, tak aj behal a cvičil. Na turnajoch som bol len vo Fiľakove a v Detve. Vo Fiľakove sa celkom darilo, no nezabudlo na mňa moje šťastie... po treťom zápase som si šiel kúpiť vodu a cestou naspäť po schodoch mi niečo puklo v triesle. To isté sa mi stalo aj v Detve. Už prvý zápas som nedohral. Ale sú to len "dorábky"... keby sa nezraním, vyhráme oba turnaje.


Kde budeš pôsobiť v novej sezóne a s akými cieľmi?
Budem pôsobiť v Žiari, ako minulú sezónu. Tento rok skúsime s Leom za Žiar juniorskú Extraligu. Moje ciele sú: v prvom rade sa nezraniť a dať do toho všetko!

Podľa čoho si vyberáš florbalku?
Pre mňa je určite dôležitá jej tvrdosť a dĺžka. Potom riešim farby. A ešte podla toho, ako pekne by sa mohla volať, ako napríklad moja terajšia "Sonička". Bohužiaľ, ešte nevymysleli Denisku.


Martin & Sonička

Vráťme sa v spomienkach späť. Ako si sa vlastne dostal do Slovana?
Dostal som sa tam cez pána učiteľa Rončáka ešte na základke... On ma nahovoril. Slovan vtedy nemal veľa hráčov.

Aké boli Tvoje prvé dojmy u nás?
Moje prvé dojmy boli super, celý kolektív bol super a tréner bol vážny... Ale nie, tréner bol tiež super. Tréningy boli ťažké, aspoň pre mňa. Keď som prišiel prvý krát, tak to nebolo vôbec dobré. Mal som 93 kilo a po prvom tréningu si pamätám, že som nevedel nastúpiť do auta. No a hala, tá ma už ďaleko od osemnástich :D Ale mne bolo, aj je mi jedno, kde trénujem. Zažil som v Osemnástke kopu srandy a podla mňa ešte aj zažijem.

Prečo si v Slovane vydržal pomerne dlho?
Bavilo ma tam chodiť. Ako som spomínal, bolo to všetko super a nemal som prečo meniť klub.

Mal si v Slovane nejaké prezývky?
Tak určite, bolo ich viac, ale asi jediná taká zaužívaná bola baranček - kvôli vlasom a tekvičiak :D

Ktorí boli Tvoji najobľúbenejší spoluhráči?
Tak jeden z najobľúbenejších bol Adam Drak. Je rovnako "ehm" ako ja... Vždy sme si robili zo seba srandu, alebo ešte z našej pani domácej Mareka Doľavu. Oni dvaja a Leo boli najobľúbenejší. Preto škoda, že ďalej už pokračujeme len ja a Leo.

 

Spomínaš na nejaký zápas za Slovan?
Najlepšie si spomínam na zápas, ktorý som nehral - proti Grasshoppersu. Sedel som bohužiaľ doma chorý a volali mi, že vyhrali. Skoro ma je..o!

Aký je dôvod Tvojich častých zranení pred turnajmi a zápasmi?
Neviem. Zo začiatku to bola asi moja sprostosť, že som robil pred zápasmi debiliny. A teraz... Môžem si dávať neviem aký pozor, aj tak tri dni pred zápasom ochoriem, alebo sa zranim.

Vieš si predstaviť, že v budúcnosti založíš florbalový klub v Poltári?
Podľa mňa by sa to dalo. Keby mesto nepodporuje teplúšikov, čo kopú to lopty... Môj klub by mal určite nejaký pekný názov ako napríklad IBK BRČKA Poltár. Farby by som nechal klasické poutárske červeno-biele. Ale muselo by sa trošku prebudiť mesto a posunúť sa aspoň o 30 rokov vpred...

Vrátil by si sa ešte do Slovana?
Áno, ak by to bolo možné, tak určite!

Vďaka za rozhovor a prajem všetko dobré do extraligovej sezóny v drese Žiaru!

V komentoch pod článkom na fb môžte Martinovi položiť ďalšie otázky, alebo hádať, s kým bude ďalší pokec. V sérii predsezónnych rozhovorov 2020 budeme totiž čoskoro pokračovať. Zostaneme pritom v Extralige, avšak presunieme sa do tej mužskej. Zostaneme na ľavom krídle,  no náš ďalší vyspovedaný má "kúsok" presnejšiu mušku než Martin, keďže to dotiahol až na najlepšieho strelca Extraligy juniorov... Už určite tušíte, o koho ide!

Späť

 

 

 

DOTAZNÍK

Meno: Martin Jakuba
Vek: 17
Stav: Zaľúbený
Škola / brigáda: Vysoká klampiarska Lučenec / U otca na dvore
Súčasný klub: Žiar nad Hronom Pirátos
Obľúbené číslo na drese: 99, alebo 46
Florbalka: Zone Hyper Air SL 27

***Pikošky***

S Martinom sme sa stretli už v roku 2015, kedy si v kategórii mladších žiakov odniesol z Miniflorbalovej ligy žiakov bronz. Ďalším ročníkom MFLŽ bou zase chorý, alebo zranený, nuž sa opäť v kádri Poltára objavil v roku 2017, kedy si chlapci odniesli striebro.

Potom už začal chodiť medzi nás do Slovana. Hneď v prvom ročníku v bielo - modrom drese nazbieral v 19 zápasoch starších žiakov 58 bodov (33+25+asi 100 tyčiek). Legenda hovorí, že si načierno zahral aj pár zápasov za mužov v M2... Svoje skúsenosti preukázal v drese Poltára aj v Miniflorbalovej lige žiakov 2018, kde skončili chlapci zo ZŠ Školská opäť na druhom mieste. Vo svetle takýchto pravidelne dobrých výsledkov je naozaj na uváženie, či by sa tamojší nadšenci nechceli pustiť do budovania vlastného florbalového klubu...

Vo svojej prvej dorasteneckej sezóne a poslednej v Slovane nazbieral v 16 zápasoch 27 bodov (12+15). Za slabšou štatistikou treba hľadať postupný rozpad tímu, ktorý súťaž ledva dohral.

Martin sa preslávil aj na výlete na Majstrovstvá sveta žien v roku 2017. Najprv nás dostala jeho vážna otázka pre zápasom ŽIEN ŠVÉDSKO (!!!) - Nemecko "a čo mysľíte, kto asi vyhrá?"... Na čo si po 26 sekundách hry sám odpovedal "aha... asi som sa zase pýtal ixovinu :)" Po zápase a po dobrom obede s milou tetou čašníčkou si nazabudol pred vstupom do haly kúpiť dve Mirindy, lebo ako znel jeho už zľudovaný výrok: "Radšej si vezmem dve, keby som bou smädný."

Samozrejme mu ich 2 minúty na to pred vstupom do haly zhabala SBS...

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode