Magazín MFL (28): Slovo má organizátor, 2.časť

22.08.2014 18:18

 

Miniflorbalová liga v Rimavskej Sobote sa chystá na už svoje štvrté pokračovanie. Organizátorom súťaže je FBC Slovan Rimavská Sobota, pričom riadením súťaže je poverený tzv. zástupca organizátora súťaže. Tým bude aj v nasledujúcej sezóne Jozef Alušík (J), s ktorým sme sa prednedávnom priniesli prvú polovicu rozhovoru o MFL. V jeho druhej časti sme sa ho opýtali na plány s MFL v budúcnosti, na postup prihlasovania sa do ligy a na ženský a žiacky miniflorbal.

R: Čo dievčatá a ženy?
J: Mám ich rád...

R: Mal som na mysli, čo dievčatá a miniflorbal? Koľko ich už hralo v MFL?
J: Ani jedna. Súťaž je od začiatku otvorená pre zmiešané družstvá, na prvé odvážne dievča stále čakáme. Chápem, že pre ne to nie je ľahké, miniflorbal je kolektívny šport a tomu sa vo všeobecnosti ženy málo venujú - keď už športujú, tak skôr individuálne. Ale v minulej sezóne sa nám podarilo zorganizovať turnaj pre mladšie žiačky a na tých dievčatách bolo vidieť také isté odhodlanie a zápal pre hru, ako na chalpcoch. Majú to v sebe, len doba je taká, že im sú ponúkané samé ľahšie cesty: namiesto driny na palubovke tabletky na chudnutie, namiesto zábavy pri športe "zábava" pri chlaste, namiesto radosti z pohybu šminky na tvár. Ale sme optimisti, my im stále dáme tú možnosť hrať a je len na nich, či ju využijú.

R: Aká je vízia rozvoja MFL?
J: Chceme z toho mať súťaž na úrovni regiónu, v ktorej budú hrať všetky typy družstiev: "výkonnostné" zložené z hráčov, ktorým ide o víťazstvá, "voľnočasové" zložené z hráčov, ktorým ide o zábavu a športovanie v rámci partie a "mládežnícke", ktoré sú tvorené začínajúcimi florbalistami a florbalistkami, ktorí sa chcú zlepšovať. Pritom chceme minimalizovať náklady pre družstvá a zachovať v hráčoch radosť z hry samotnej.

R: Aké sú plány do 4.ročníka?
J: Pokračovať v rozšírovaní základne hráčov (v prvom ročníku ich bolo cca 30, v druhom 80, v minulom 130) a družstiev. Preto v pravidlách súťaže pribudla možnosť prihlasovať aj vlastné B družstvá, resp. rozdeliť súťaže na dve časti. Prvú možnosť dúfame využijú skúsení vedúci družstiev na rozšírenie kádrov o nových mladých hráčov s tým, že budú mať možnosť ich preraďovať medzi A-čkom a B-čkom podľa potreby. Druhá možnosť verím pritiahne viac partií, ktoré hrajú florbal len tak pre zábavu a preto ich nebaví dostávať každý druhý zápas 15-20 gólové nášupy od napr. Dynama.

R: Kedy vlastne začne MFL?
J: Plánovaný začiatok je 19.septembra, prihlasovanie do súťaže však bude uzavreté už 7.septembra 2014. Koniec súťaže predpokladáme do konca apríla 2015.

R: Aký je postup prihlasovania sa do súťaže?
J: Na našej stránke nájdu záujemcovia o štart pravidlá súťaže, je tam dosť článkov z minulej sezóny, sú tam pravidlá florbalu a dokonca články s výkladom pravidiel - proste množstvo informácií, aby sa mohli záujemcovia zodpovedne rozhodnúť, či do toho idú. Ak majú záujem o štart v súťaži, na e-mail
miniflorbal@gmail.com musia poslať názov družstva, dať vedieť či prihlasujú len A-tím, alebo majú záujem prihlásiť tímy dva a hlavne kontakt na seba - telefón, majl. Ja sa im potom ozvem, dohodneme si čas a miesto osobného stretnutia. Na osobnom stretnutí vedúci družstva zaplatí zálohu do súťaže a v tom momente je prihlásený. Osobne budem rád, ak si družstvá prihlasovanie nenechajú na poslednú chvíľu.

R: Aký bude systém MFL?
J: To sa uvidí až po tom, keď budú do súťaže prihlásené všetky tímy. Podľa počtu tímov do týždňa od konca prihlasovania dáme vedieť systém súťaže. Každý tím má garantovaných 20 zápasov.

R: Ako je to s hospodáraním súťaže? Zarábate či prerábate na nej?
J: Súťaž má mať vyrovnané hospodárenie, ideálne by sa malo vyzbierať toľko, koľko sa minie. V minulej sezóne sme vyzbierali dohromady 2500€, časť z nich kryla výdavok na mantinely (cca 700€), ostatné šlo na telocvičňu, lotpičky, drobné ocenenia po sezóne. Zostalo nám asi 40 €. Za ne som vytlačiť propagačné plagáty pre ďalšiu sezónu.

R: Časté sú sťažnosti na rozhodcov. Čo s nimi?
J: V prvom rade som rád, ak sa rozhodcom nevenuje pozornosť počas hry. Vtedy treba hrať, nie diskutovať. Ďalej si je potrebné uvedmoiť, že ligu si pískame navzájom, rozhodcovia sú v podstate dobrovoľné neplatené osoby. Kto si pískanie vyskúšal vie, že to nie je tak jednoduché, ako to vyzerá z tribúny. Zo skúseností viem, že keď si hráči, ktorí mali voči rozhodcom najviac výhrad vyskúšali pískanie, stali sa voči rozhodcom omnoho zhovievavejší. Takže rada do súťaže - ak sa ti nepáči, ako rozhodcovia pískajú, ponúkni sa pískať sám.

R: Klub získal do podnájmu telocvičňu pod Šibeničným Vrchom (T18). MFL sa má hrať na Západe. Bude tomu tak po celú sezónu?
J: Osemnástku na MFL zatiaľ využívať nemôžme, nie je tam elektrina, voda ani nie je vyriešené kúrenie. V budúcnosti by sme tam radi hrali zápasy MFL, keďže sa nebudeme musieť prispôsobovať rozpisom iných športov - budeme môcť hrať od kedy chceme, do kedy chceme a hlavne kedy to potrebujeme. Avšak telocvičňa na Západe má jednú zásadnú výhodu - hľadisko. Preto podujatia ako napr. Zápas hviezd, či zápasy play off MFL, kde sme radi, keď príde veľa divákov podporiť svojich favoritov, plánujeme aj v budúcnosti hrávať na Západe.

R: V minulej sezóne ste zorganizovali obdobu MFL aj pre žiakov. Bude tomu tak aj v tejto sezóne?
J: Áno, radi by sme v MFL žiakov pokračovali po veľmi priaznivej odozve od žiakov a učiteľov. Radi by sme zorganizovali všetky štyri kategórie - mladšie i staršie žiačky, mladších i starších žiakov a tentoraz hrali dvojkolovo, t.j. jedno kolo na jeseň, jedno na jar. Závisí to však v prvom rade od ochoty škôl na zápasy deti a pedagogický dozor uvoľniť.

R: Čo pre Teba znamená MFL?
J: Veľa roboty. Ale aj veľa zaujímavých ľudí, ktorých by som inak nemal šancu spoznať.

 

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode