Magazín MFL (23): Flyers

18.04.2014 14:14

Družstvo Flyers zavítalo do 3.ročníka Miniflorbalovej ligy po tom, či si oťukli štýl hry a organizácie súťaže počas Malohontsko - Novohradského pohára 2013. V Rimavskej Sobote sa im zapáčilo aj keď na turnaji obsadili posledné miesto. Zatúžili pomerať si sily s miniflorbalistami z MFL a stali sa tak prvým "cezpoľným" alebo ak chcete "zahraničným" družstvom v MFL.

Družstvo pred sezónou prešlo obmenou kádra, keď starú skúsenú gardu doplnili mladíci z družstva lučenskej MFL Mačos Locos, ktoré sa po víťazstve v lige rozpadlo. Mimochodom títo mladíci v tomto ročníku zahviezdili aj v súťaži stredoškolských výberov, kde sa dostali až do celoslovenského finále. V MFL im len tesne ušiel postup do SS skupny, skupinu Skutočných amatérov však vyhrali bez straty bodu a dobre naladení vo štvrťfinále porazili 2:1 na zápasy Slovagre. Postupom do semifinále play off síce splnili predsezónny cieľ, ale s jedlom rastie chuť, nuž veľmi statočne hrýzli neskoršieho víťaza MFL - Čiernolúckych Vlkov. Semifinále rozhodlo len zopár slabších momentov a slabšia zostava na posledný rozhodujúci zápas série. V zápase o bronz proti Titánom ukázali, že sú bojovníkmi na pohľadanie a predviedli znova sériu na plný počet zápasov, opäť však s neúspešným koncom. Z pohľadu organizátora bezproblémové, vyspelé a kvalitné družstvo "letcov" radi uvidíme aj v 4.ročníku MFL, i keď chlapi z Lučenca vedia, že ich zrejme znova čaká obmena kádra...

Štatistiky:
Počet hráčov: 13
Počet strelených gólov / gólov na zápas: 247 / 8,5
Počet inkasovaných gólov / gólov na zápas: 175 / 5
Najlepší strelec: Juraj Šprlák, 40 gólov
Najviac bodujúci hráč: Martin Pajtáš, 67 bodov (33+34)
Základná zostava (podľa organizátora MFL): Gašparovič Henrich - Kurák Ján, Bíro Peter, Šprlák Juraj
Umiestnenie v ročníku 2013/2014: 4.miesto



Po sezóne sme hodili reč s vedúcim Flyers Peťom Bírom.
R: Na konci základnej časti vám nevyšiel súboj o SS skupinu. Napokon ste ale pozíciu v prvej štvorke dosiahli. Prečo to nevyšlo už po základnej časti?
Peter: Pre účasť v SS skupine bolo treba pracovať celú sezónu, a nám to nie vždy šlo podľa predstáv. Jednak sme boli nováčik prakticky bez skúseností, a jednak sa náš malý káder nielenže zohrával, ale bol nútený neustále improvizovať na jednotlivých postoch, kedže dochádzka nebola optimálna. Na prvé dva tímy sme - hovorím otvorene - nemali. Ostali dve priečky do SS a 3 tímy ktoré sa o ne bili. Postup teda závisel na vzájomných zápasoch, kde bol dôležitý každý bod. Nakoniec sa v našom prípade rozhodovalo v tom úplne poslednom zápase proti Titanom, kde sme vyhoreli.

R: Čo rozhodlo štvrťfinálovú sériu proti Slovagre?
Peter: Určite emócie, tie nás po prvom prehratom zápase nakopli a náš tímový duch zrazu stúpol na ideálnu hladinu. Zároveň sme dávali pozor na kľúčových hráčov Slovagre, snažili sme sa ich pokrývať ako sa len dalo a maximálne znepríjemňovať hru, no a skvele zachytal náš gólman. Chceli sme zvíťaziť a do bodky naplniť predsezónny cieľ t.j umiestnenie v prvej polke mužstiev pôsobiacich v tejto sezóne. Určite zohralo rolu aj to že sa tretí zápas hral hneď na druhý deň a tak sme boli stále naladení na víťaznej vlne.

R: Odohrali ste tri série play off, v každej ste prehrali prvý zápas. Čím to bolo?
Peter: Ono to súvisí s tým čo som písal na začiatku. Nie sme zohratí a chýbajú nám skúsenosti, čo sa prejavuje tým, že nám väčšinou ujdú prvé polčasy a potom doťahujeme, keď už nemáme v hlavách zbytočné myšlienky a len chceme hrať. Podobne to bolo aj v playoff, v prvých zápasoch. Výnimkou bol semifinálový duel proti vlkom, kde sme nemali čo stratiť, nešpekulovali sme a skoro sme ich zaskočili nebyť 100 sekúnd pred koncom :(. Druhé zápasy, keď sme mali v podstate nôž na krku, sme hrali bez zbytočného taktizovania, pozorne a srdcom a preto sme ich aj vyhrali. V treťom zápase proti vlkom bol problém v tom, že práve tretí duel bol obdeň k druhému, víťazná vlna síce bola ale tímový duch sa počas jedného dňa rozplynul, a každý znás vie ako pristúpil k tomuto duelu. Z mojho pohľadu - najhorší deň čo sa týka organizácie FLYERS. V boji o bronz to bol opäť rovnaký scenár, na tretí duel sme nenastúpili v plnej sile, kopili sme chyby a neurobili protiotočkové opatrenia voči Matesovej prezahnutej florbalke:). Boli sme premotivovaní tak isto ako v súboji o SS a asi najpodstatnejšie bolo to, že Titani chceli viac vyhrať než my.

R: Splnil štart v MFL RS vaše očakávania, presa len ste šli do neznámeho prostredia, cudzieho mesta?
Peter: Áno splnil a sme veľmi spokojní s úrovňou a s odstupom času aj s konečným výsledkom. Určite sa vidíme na budúcu sezónu, teda aj skôr na Malohontsko - Novohradskom pohári. Oceňujeme hlavne organizáciu celej súťaže, kde vidieť že aj zmála sa dá vytvoriť niečo veľké, kvalitné, stačí chcieť - podrobná evidencia ligového diania na webe a pravidelný update, magazín, ktorý približuje nadšencom dianie okolo ligy a v jednotlivých tímoch. Čerešničkou bol určite zápas hviezd, kde nás príjemne zaskočilo všetko od organizácie, cez kulisy a divákov, úroveň zápasu, a vôbec celý nápad. Mesto už poznáme a tiež kde čo čapujú, jediné mínus je, že v nedeľu doobedu tam nič nie je otvorené, a tak nemôžeš dodržiavať pitný režim :D
R: Čo vás v MFL najviac prekvapilo?
Peter: Kvalitné tímy sme očakávali, zaujali a upútali nás ale individuálne zručnosti niektorých hráčov, resp. gólmanov. Naštastie sú porozhadzovaní prakticky vo všetkých tímoch. Či už sú to lídri kanadského bodovania, tvorcovia hry, obranné valy, strážcovia klietok, ale aj tí ktorí stmeľujú tím, baviči, organizátori. Ďalej by som asi vyzdvihol to že aj napriek niektorým vypätým okamihom a zápasom, ostalo len pri slovných výmenách názorov. Ďalej to bol už spomínaný zápas hviezd, ktorý mal vynikajúci priebeh intro i outro.

R: Čo sa vám v súťaži najviac nepáčilo?
Peter: Na túto otázku neviem objektívne odpovedať pretože hráme aj našu lučenskú ligu a tá je len zárodkoch. Snívame o tom, aby sme sa aspoň priblížili k úrovni MFL, preto sa mi prakticky páčilo všetko. Snáď len rozhodcovia - ale pichnem aj do vlastných radov ohľadom pískania. Nie je to jednoduché, ako sa na prvý pohľad zdá a určite nik nemal snahu poškodiť jeden či druhý tím. Preto by som asi privítal organizačne vyčleniť viac času príprave rozhodcov na samotnú ligu. Samozrejme vždy je čo zlepšovat. Ešte mi kus vadilo, že v hľadisku nemáme podporu a cítime sa každý zápas ako hostia, nemá nás kto nabudiť, nakopnúť v tom správnom čase :(

R: Ktorý z 29 zápasov v MFL Ti najviac utkvel v pamäti a prečo?
Peter: Je ich viac, každý zápas mal niečo špecifické a pamätám si všetky, kedže som admin našich stránok :) (ak má niekto chuť sú tam všetky zápasy opísané z nášho pohľadu www.flyers-fbc.webnode.sk). Medzi naj zápasy samozrejme patria všetky playoff série - Slovagre, Vlci, Titáni. Ďalej to boli aj zápasy v bežných či nadstavbových kolách. Občas sme prišli v plnej sile, občas piati, občas všetci v liehu ak bol šofér, občas len šoférske menu (pivo poldeci), niekto občas ani nevedel kde je a proti komu sa hrá a v akom meste sme. Ale to sú historky, ktorých obdobu má určite každý tím :)

R: Ktorých troch hráčov z iných družstiev MFL by si si vedel predstaviť v radoch Flyers?
Peter: Samozrejme každý tím chce mať čo najlepších hráčov vo svojich radoch a siahať po najvyšších priečkach. My vieme že najlepšie sa hrá a vyhráva v dobrej partii s ľudmi čo sa poznajú aj mimo palubovku a sú friends, veď je to amatérska súťaž a preferujeme skôr dobrý kolektív ako nadupané hviezdy s móresmi :D. Nebránime sa draftu k nám ani od nás, ale má to háčik že sme z iného mesta a tak nastáva problém logisticko tréningovo tímový a pod. Navyše naši mladíci odchádzajú študovať tak sme nútení hľadať a rozšíriť káder. Keď to zhrniem, tak budeme potrebovať gólmana a dvoch troch hráčov. Z fantasy draftu si teda vyberám jedného zo Šándorovcov do klietky, a dvojicu Radnóti - Totkovič. Vieme poskytnúť 5* ubytovanie, služobné auto, spoločníčky, jedlo a alkohol all inclusive :D


 

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode