Magazín MFL (21): Úroveň ligy sa zlepšila

10.04.2014 08:08

Rozhodujúci víkend MFL 2013/2014 je pred nami! Posledné dva zápasy? Alebo len jeden zápas rozhodne o držiteľovi titulu, o ktorý bojovalo sedem mesiacov deväť družstiev a vyše 100 nadšencov florbalu? Der Tag ist gekommen!
Finalisti sa už medzi sebou poznajú spamäti, nuž sa v dnešnom rozhovore pozrieme na MFL ako celok s druholigovým ťahúňom FBC Slovan Rimavská Sobota, jedným z dvoch zväzom certifikovaných rozhodcov florbalu v Rimavskej Sobote, študentom Univerzity Komenského a milovníkom stejkov Milkom Kostovičom. Milka sme si pre magazín vybrali aj preto, že v minulej sezóne hájil farby Dynama Diviaky a získal s ním Malohontsko - Novohradský pohár, z druholigového družstva Slovana zas pozná gro hráčov Čiernolúckych Vlkov.

R: Sleduješ na ďiaľku finálovú sériu? Čo na ňu hovoríš?
Milko: Sledujem ju jedným očkom vďaka záznamom. Zaujal ma najmä gól Miša Rádnótiho z posledného zápasu, to bol vážne cirkusový kúsok. Inak chodia diváci, padá veľa gólov, tímy hrajú v plnej zostave, čiže zatiaľ ideálny scenár.


R: Poznáš hráčov z oboch družstiev. Čo je podľa Teba silnou stránkou jedného a druhého finalistu?
Milko: Dynamo má predovšetkým individuality, ktoré dokážu rozhodnúť celý zápas. Vlci síce tiež majú vo svojom kádri obávaného (však Brezno :) ligového kanoniera, ale myslím si, že ich hlavnou zbraňou je kolektív.
R: Ako podľa Teba séria skončí?
Milko: Nemám síce vešteckú guľu, ale piaty zápas by som bral, nech je dráma do poslednej chvíle. Potom by som si vsadil na Vlkov.


R: Ako jeden z mála Soboťanov ovládaš pravidlá florbalu a si certifikovaným rozhodcom v 2.lige SZFB. Odpovedz teda ako rozhodca - ktoré sú podľa Teba najčastejšie priestupky voči pravidlám florbalu v MFL?

Milko: Jednoznačne sekery, treba však povedať, že sa to zlepšuje. Potom tlačenie protihráča nedovoleným spôsobom - nie rameno na rameno - vysoké hokejky, hra na zemi a nedodržiavanie vzdialeností. Možno som na niečo zabudol, ale tieto sú určite najčastejšie. Čo ma mrzí, že je veľa a často nepotrestaného nešportového správania, najmä voči rozhodcom. Povedať si názor môže každý, aj konzultovať rozhodnutia, ale urážať je silné kafé. Pritom ide len o úplne zbytočné oslabenie svojho mužstva.
R: Ktoré sú najväčšie chyby rozhodcov v MFL?
Milko: Asi hlavnou chybou je, keď rozhodca neovláda dostatočne pravidlá a vytvára sa namiesto nich vlastné. Ďalším problémom je, keď rozhodca posudzuje všetky situácie zo stredu ihriska a z poza mantinelu. Myslím si, že z tohto miesta nedokáže objektívne posúdiť väčšinu situácií, nehovoriac o tom, že neuvidí, či lopta v spornej situácii prešla bránkovou čiarou, čo je asi najdôležitejšie. Podobne ako priestupky v bránkovisku. Vo florbale je tiež dôležitý prvok výhody, ktorý nie je zatiaľ rozhodcami dobre aplikovaný. Spomeniem iba tieto tri chyby, pretože sa dajú pomerne ľahko odstrániť. Čo sa nedá pripísať konkrétnym rozhodcom, ale problémom je aj tak podstatným, že metre rozhodcov sú dosť rozdielne. To ale súvisí aj s tým prvým bodom.
R: Ktoré priestupky si navykli rozhodcovia a hráči v MFL posudzovať nesprávne? Ktorým priestupkom by sa nemala prikladať taká veľká dôležitosť a ktorým by sa naopak mala prikladať vyššia dôležitosť?
Milko: Je toho dosť, ale budem čo najstručnejší. Vychádzam najmä z ligovej praxe, kde je trošku iný meter. Minimálny dôraz sa kladie na dva neúmyselné dotyky nohou, tiež úmyselná prihrávka nohou nie je tak často posudzovaná. Rozhodcovia prehnane nekontrolujú správny spôsob rozohrávky. Už vo vlaňajšom ročníku miniligy som tiež nerozumel vymyslenému pravidlu o zákaze státia loptičky, či jej manipulácií za bránou a potrebou hrať, "nezdržiavať". Dôležitosť by som pripísal spomínaným najčastejším priestupkom, ktoré sa posudzujú benevolentne aj v tom zmysle, že je často "odpustené" spojené vylúčenie. Vysoká hokejka = nad pás, hra na zemi, opakované priestupky vo výhode, vzdialenosti pri rozohrávaní, za toto všetko sa majú dávať automaticky nižšie tresty.


R: Skús porovnať úroveň tohto a predošlého ročníka MFL, nielen ako rozhodca, ale aj ako hráč. (Pre zaujímavosť, Milko Kosotovič odohral v 2.ročníku MFL 22 zápasov s bilanciou 17+12, tento rok v rovnakom počte zápasov nazbieral 74 bodov za bilanciu 53+21)
Milko: Hoci si vlaňajší ročník už úprimne až tak dobre nepamätám, myslím si, že úroveň ligy sa zlepšila. Prispeli k tomu podľa mňa najmä kritizované mantinely a väčší priestor pre hráčov v systéme 3+1, kde môže vyniknúť hráčska technika. Z tohto pohľadu sa to lepšie posudzuje aj rozhodcom. Oceniť tiež treba nové tímy, ktoré ešte viac skvalitnili a vyrovnali ligu a priniesli tiež mnohých šikovných hráčov. Snáď v ďalšej sezóne pribudne ešte viac tímov. Ako hráč chcem tiež záverom vyzdvihnúť vysokú úroveň ligy po organizačnej stránke a to napriek obmedzeným prostriedkom a úzkemu organizačnému tímu. Preto klobúk dole pred MFL, najmä v kontexte Rimavskej Soboty.

Pred piatkovým finálovým zápasom vystúpi ako predkapela skupina "Titáni z bronzu"v s bubeníkom Matesom Blahutom a basgitaristom Julom Kováčom, pričom sparingom budú melodické mladé gitary "dorastencov" pod hlavičkou Slovana, t.j. hráčov do 16 rokov ktorých povedú sólisti s grindovými prvkami a´la Denis Farkaš či Lukáš Benda. Diváci ktorý si nechcú nechať ujsť tento uvoľnený súboj a dostať hlasivky a dlane do prevádzkovej teploty sú v telocvični vítaní už od 19:50.

Program zápasov v piatok 11.4.2014

19:50 Dorast - TITANS

20:40 Čiernolúcki Vlci - Dynamo Diviaky (vzájomné zápasy v sezóne 3:0, 3:4, 3:3, 7:6, 5:11, 10:8, rozhodujú Kostovič a Tóth)

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode