Lukáš Nôta: V Slovane sme boli dobrá partia s veľkým potenciálom

11.09.2020 08:29

V Slovane sme odpočiatku mali v každom družstve jedného, alebo viacerých "prémiových" strelcov. Florbalistov, alebo florbalistky, ktorí dokázali streliť aj polovicu gólov svojho družstva v sezóne. Čo je ešte dôležitejšie, dokázali to v tých najpotrebnejších chvíľach aj z nemožných pozícií. Zaujímavosťou je, že mnoho z týchto "prémiových" strelcov boli a sú florbaloví praváci, nuž zväčša ľavý krídelník Slovana bol aj jeho najlepším zakončovateľom.

Pred začiatkom sezóny 2020/2021 sme vybrali sedem bývalých Slovanistov na zaujímavý pokec. Po Mišovi Mišurákovi a Martinovi Jakubovi na rad prichádza Lukáš Nôta, ktorý presne spĺňa kritérium slovanistického "prémiového" strelca. Pred štartom svojej prvej Extraligovej sezóny medzi mužmi nám v rozhovore poskytol zaujímavé informácie. Nuž čitajte!

Ahoj, naposledy sme sa spolu rozprávali ešte začiatkom minulej sezóny, keď si sa usadil na čele poradia kanonierov juniorskej Extraligy. Napokon si na čele poradia bodovania celej súťaže aj skončil - gratulujeme! Čomu všetkému to pripisuješ, komu a čomu za to ďakuješ?
V Dukle Banská Bystrica sme spoločne s Dominikom Hutkom a Rišom Míšekom vytvorili silný útok napriek tomu, že sme spolu neabsolvovali ani jeden spoločný tréning. Každý z nás vynikal v niečom inom, na ihrisku sme si rozumeli a to z nás urobilo najproduktívnejší útok celej ligy. Poďakovanie patrí im, všetkým trénerom, ktorí ma trénovali počas mojej šesťročnej florbalovej kariéry, no predovšetkým môjmu otcovi, ktorý to so mnou ťahá od začiatku až doteraz a je mi veľkou oporou.


V drese Dukly Banská Bystrica v juniorskej Extralige 2019/2020

Videli sme Ťa aj na kvalifikácii na MS mužov v Poprade. Čo hovoríš na zápasy? Trúfal by si si aj ty na medzinárodnú úroveň florbalu?
Myslím si, že postupne sa slovenský, ale aj celkovo medzinárodný florbal dostáva bližšie k top štvorke, ktorú predstavujú Fínsko, Česko, Švajčiarsko a suverénni Švédi. Ale stále tam badať istú medzeru. Podľa môjho názoru tímu prospelo, že reprezentácia má nového trénera, ktorý sa na florbal pozerá iným pohľadom a dáva priestor mladým hráčom. Svojim dravým herným prejavom ma zaujal Ronald Gašparík. Určite by som si rád vyskúšal medzinárodný florbal, aj keď v súčasnosti je ťažké dostať sa do reprezentácie. Takže budem makať ďalej v novom tíme a možno niekedy v budúcnosti.

Ako si prežíval Koronu?
Bolo to náročné obdobie pre všetkých a vyzerá to tak, že ešte nejakú dobu bude. Čo sa týka školy, tak zo začiatku to bolo dosť chaotické. Bol som v maturitnom ročníku a keď sme už pomaly išli do finále, tak sa zavreli školy. Nakoniec maturity prebehli tak ako prebehli, no mňa to celkom potešilo, keďže sa zúročilo moje štvorročné úsilie. V období pandémie som však dosť veľa behával, poprípade bicykloval, takže som sa nenudil.

Kde a čím si trávil leto?
Väčšinou som športoval. Beh, bicyklovanie, turistika. Počas horúcich letných dní niekde pri vode alebo na chalupe. Taktiež som dva týždne strávil u babky na Orave.

Tvoja letná príprava?
Keďže sa venujem aj behu, tak som teda skoro každý deň trénoval, či už intervalové alebo dlhé behy. Taktiež som zaradil do tréningu aj cvičenia na core a silovo rýchlostné cvičenia. A vo voľnom čase som dolaďoval techniku s florbalkou.

Kde budeš v novej sezóne pôsobiť?
V novej sezóne budem obliekať dres tímu ŠK Lido Bratislava. Idem študovať do hlavného mesta a už keď som začínal s florbalom, tak som mal cieľ, že keď budem na vysokej, tak si zahrám mužskú extraligu. Ponúk som mal viacero, či už Tsunami Záhorská Bystrica, Snipers Bratislava alebo aj tímy z 1. mužskej ligy. Bolo náročné sa rozhodnúť, a preto som si vyskúšal tréningy vo viacerých tímoch a v Lide sa mi páčilo najviac. Taktiež podmienky, ktoré mi Lido dokáže poskytnúť sú dobré, majú kamarátsky kolektív a to mi pomohlo rozhodnúť sa. Dobrý kolektív je základ úspechu. V mužstve je stanovený cieľ skončiť do štvrtého miesta v základnej časti.

Vieš už, s kým budeš hrávať vo formácii?
Tréneri zatiaľ na tréningoch a zápasoch skladajú formácie. Moja je už ako tak hotová, celkom nám to spolu ide. Mal by som hrávať tradične na ľavom krídle. Center je Ondrej "Pagi" Pagáč, dlhoročný hráč Lida a pravé krídlo Peter "Dusty" Ondrejmiška, majster Slovenska zo sezóny 2014/2015 za Žilinu. V prípravnom zápase proti Snipers, ktorý skončil 5:5 dala naša formácia štyri góly. Ja som si v danom zápase pripísal dva góly a dve asistencie.


Z prípravného zápasu proti Snipers so svojimi spoluhráčmi z útoku

Kto je trénerom tímu a aký máš z neho pocit?
Tím vedie trojica hrajúcich trénerov. Gabriel Mészáros, päťnásobný majster Slovenska, bývalý reprezentant Slovenska a účastník MS vo florbale. Roland Bluska, najlepší tréner za rok 2019. Patrik Paulikovič, bývalý reprezentant Slovenska. Každý z trénerov má skúsenosti z reprezentácie, takže úroveň je vysoká a mne môžu odovzdať cenné rady.

Aké sú Tvoje osobné ciele do nového ročníka - čo sa týka školy, aj florbalu?
Úspešne zvládnuť prvý ročník. Ako sa vraví - škola je prvoradá. :)  Lidu by som chcel čo najviac pomôcť, aby sme splnili stanovený cieľ. Samozrejme získať množstvo skúseností, ktoré ma posunú vpred.

Na ktorých spoluhráčov zo Slovana najradšej spomínaš?
Na všetkých! V Slovane som začínal ako starší žiak, kde sme boli veľmi dobrá partia s veľkým potenciálom. S Andrejom Bodorom sme boli spolužiaci a vo florbale nám to spolu dosť išlo. Neskôr s Paľom Rapčanom a Filipom Frankom, ktorí tvorili spoľahlivú obranu. V mužskej kategórii mi sedel Mišo Radnóti, s ktorým sme dali veľa gólov. Jednoducho v Slovane bolo plno kvalitných hráčov a myslím, že mali na viac ako len hrať M2.

Top zápasy a zážitky zo Slovana?
Hneď prvá sezóna, keď sme ako starší žiaci vybojovali bronzovú medailu a to sme pred prvým zápasom sezóny ledva vedeli pravidlá florbalu. V živote sme nehrali na takom veľkom ihrisku. Rád spomínam aj na zápas proti maďarskej repre do 19 rokov, kde sme podali celkom slušný výkon. Tých zápasov je veľa, hlavne takých kde sme nemohli striedať :) Teraz sa na to pozerám s úsmevom, že čo sme to vlastne robili. No jeden z najväčších zážitkov pre mňa bol, keď sedem Slovanistov bolo na na turnaji Ninja cup v Nižnej a chcelo stanovať pri Oravskej priehrade - nakoniec všetci spali u mojej starkej. Dokonca jeden nemenovaný Slovanista, s ktorým už bol rozhovor, si po sprchovaní nechal boxerky v kúpeľni, asi až tak sa cítili ako doma.

Kde sa vidíš o 5 rokov osobnostne, kariérne a florbalovo?
Už by som chcel mať vyštudovanú školu. Pomaly myslieť na život ozajstného dospeláka, riešiť prácu, bývanie a rodinu. A čo sa týka florbalu, tak to uvidíme, ako to časom pôjde. Kde zakotvím, čo budem robiť.

Držíme palce a radi sa s Tebou znova pozhovárame!
Ďakujem.


Pripravený na sezónu!

Po treťom Slovanistovi na pokec už tradične v náznakoch uvedieme, na koho sa môžete tešiť najbližšie.

Prenesieme sa medzi bývalé Slovanistky. Stačí asi prezradiť toľko, že ide o "enfant terrible" celého rimavskosobotského florbalu, dievča ktoré mohí obdivujú a ešte mnohejší zatracujú, no ona to berie s úsmevom a snaží sa mať každého ... rada :p

Späť

 

 

 

DOTAZNÍK


Meno: Lukáš Nôta
Vek: 19
Stav: Zadaný
Škola: Ekonomická univerzita, Národohospodárska fakulta, Odbor - Financie, bankovníctvo a investovanie
Súčasný klub: ŠK Lido Bratislava
Obľúbené číslo na drese: 8 a 28. V Lide nosím 28, pretože 8 je vyradená na počesť klubovej legende
Florbalka: Zone Hyper Air Fight Cancer 27 - Limited edition
 

Lukáš v Slovane pôsobil od jesene 2014, t.j. od svojich trinástich rokov. Slovan vtedy začal pracovať s mládežou a tímom mladších a starších žiakov, ktorých základ predstavovali chlapci zo ZŠ Pavla Dobšinského v Rimavskej Sobote a ktorých k florbalu prieviedol Lukášov otec Peter.

Okrem tréningov nevynechal Lukáš žiadnu príležitosť hrať. Kto si pamätá na tie časy, tak vie, že tých príležitostí hrať bolo neúrekom: Miniflorbalová liga svojim formátom 3+1 bola na učenie sa floralu ideálna a Lukáš v nej hral v oboch jej posledných ročníkoch, i v jej pokračovní v Lige nezlomných. Že nehral slabo svedčí aj jeho nominácia do Zápasu hviezd MFL 2015, t.j. hneď pri svojej premiére v tejto súťaži v trinástich rokoch! Lukáš sa presadzoval v Gemerskom pohári mladých florbalistov (2015, 2016,  2017 ), v Miniflorbalovej lige žiakov, na zahraničných turnajoch... To všetko spolu s jeho tréningovým úsilím z neho v pomerne krátkom čase spravilo špičkového hráča, ktorý sa presadil v A-tíme Slovana.

Míľniky "LN08" ako ich mapoval slovanrs.sk

Marec 2015: Už nám bolo jasné, že máme výnimočných mladíkov
Apríl 2015: Po zisku bronzu v Stredoslovenskej lige bol Lukáš vyhlásený za Slovanistu roka
Október 2015: Prvý rozhovor Lukáša ako kapitána starších žiakov
Marec 2018: Rozhovor s Lukášom po jeho poslednej sezóne za Slovan
Apríl 2019: Najlepší strelec DTF Detva v 1.lige mužov
Október 2019: Lukáš sa prvý krát ocitol na čele bodovania Extraligy juniorov
Marec 2020: Najproduktívnejší hráč Extraligy juniorov

 

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode