Lukáš Nôta: V dôležitých momentoch som potiahol tím

18.05.2023 20:24

S Lukášom Nôtom sme sa stretli po jeho úspešnej sezóne 2022/2023, v ktorej ako najviac bodujúci hráč svojho tímu pomohol Lidu Bratislava k štvrtému miestu v Extralige a v ktorej sa dostal ako prvý odchovanec rimavskosobotského florbalu do širšieho kádra mužskej reprezentácie Slovenska. Tém na florbalový rozhovor bolo preto neúrekom.

Pre pripomenutie si môžeš prečítať naše posledné interview z októbra 2021.

R: Ako prebiehal záverečný bakalársky ročník na Vysokej škole ekonomickej?
L: Tento semester som mal voľnejší, keďže sme mali len jeden predmet a venoval som sa len písaniu bakalárskej práce, ktorú som akurát odovzdal. Mám mesiac na prípravu na štátnice. Keďže som mal dosť voľného času a rád by som si mal čo napísať po škole do životopisu, začal som brigádovať v Slovenskej sporiteľni. Venujem sa tam administratívnej činnosti, no pracovný režim mám voľnejší.

R: Pomaly sa Ti začína aj letná príprava?
L: Áno, koncom mája máme vstupné testy.

R: Ako prebieha letná príprava v Extraligovom klube?
L: Minulý rok sme trénovali v utorok a vo štvrtok s kondičným trénerom silu a v stredu sme mali behy na dráhe. Okrem toho sme mali cez víkend každý sám odtrénovať buď posilňovňu alebo beh. 


Takto vyzerá obvyklý spôsob "strečingu" Lukyho počas extraligových zápasov... :)

R: A počas sezóny? Po príchode do Lida si hovoril, že máte dva tréningy do týždňa v hale a jeden silový.
L: Túto sezónu to bolo rovnaké, dvakrát do týždňa sme boli v hale a venovali sa florbalu, v stredu sme mali kondičného trénera. Haly v Bratislave sú drahé a keďže tréneri z Lida sú boli na stážach vo Fínsku, možno prejdeme na "severský štýl", t.j. kondičný tréning mimo haly a po ňom ešte hodina florbalu vo vysokej intenzite.

R: Pred minulou sezónou ste menili trénerov...
L: Zmena nastala už počas predminulej sezóny. Dovtedy nás viedli traja rovnocenní tréneri (Mészároš, Bluska a Paulikovič, pozn.R). V polovici sezóny nás vtedy prebral Tomáš Škarupa. Mal väčšiu autoritu a bolo to lepšie, než predtým. Po sezóne však odišiel do Capitolu, za ktorý hrával. Vedenie klubu na jeho miesto zohnalo trénera juniorskej reprezentácie Jakuba Horeckého. Ten má v Lide pozíciu šéftrénera, čiže nastavil metodiku a princípy trénovania v celom klube.

R: Čo sa okrem toho pred minulou sezónou zmenilo?
L: Horecký nás naučil nový štýl, "W" obranný systém. Začali sa sa ho učiť od augusta, avšak trvalo dlhšie, než sa s ním zžili. Do tímu prišli od našich súperov z Nižnej skúsené posily Patrik Bachnan a Peter Čuporák, ktorí už dlhšie žijú v Bratislave. Okrem toho tím posilnili aj nejakí mladí hráči, aj z vlastnej juniorky. Tréner s florbalom žije, robí nám rozbory súperov pred zápasmi. Myslím, že trénerská kvalita v Lide šla jeho príchodom nahor, má nám čo ponúknuť.


Zo zápasu proti AS Trenčín

R: Dlho to však vyzeralo, že sa nedostanete ani do play off...
L: Sezónu sme začali zle, prehrávali sme. Mal som z toho divné pocity a obavy, či nebudeme náhodou hrať baráž. Potom sme sa zžili s novým systémom, v kabíne sme si povedali, že takto to ďalej nejde a začali sme vyhrávať proti tímom zo špice tabuľky. Napokon to osud zariadil tak, že všetko sa rozhodovalo v poslednom zápase proti ATU Košice, našim priamym konkurentom o play off. Ten sme vyhrali a skončili tak na šiestom mieste. Veľmi nás potešilo, že si nás potom nik nechcel vybrať do play off za súpera a zostali sme jediný na výber pre AS Trenčín. Na nich som si veril, moja forma smerom k play off tiež stúpala a darilo sa aj mne aj tímu.

R: Opäť ste v play off prekvapili, rovnako ako v predminulej sezóne ste ako horšie nasadení prešli do semifinále. Ako by si porovnal tieto dve štvrťfinálové série?
L: Túto sezónu mi štvrťfinále pripadalo ľahšie, mohli sme postúpiť 3:0 na zápasy, avšak jeden zápas sme prehrali po nájazdoch. Predošlú sezónu sme mali v play off množstvo zranených hráčov. Ukazuje sa, že silová príprava nám veľmi pomohla aj pri predchádzaní zraneniam. Tento ročník nebol nik vážene zranený, hrali sme v plnej sile.

R: A semifinále? Dvakrát po sebe ste skončili na napokon majstrovskom 1.FBC Trenčín.
L: Ako som povedal, predminulú sezónu sme sa trápili so zraneniami a semifinále sme chceli hlavne odohrať. Teraz sme si viac verili. Porazili nás len vďaka prvej päťke, ktorá je rozdielovou v celej Extralige - Kvasnica, Amrich, Kubovič, Machara a Ondrášik sú na inej úrovni, jasne vyhrali aj finálovú sériu. Keby nemali ich... Trenčín má jednoznačne najlepšie podmienky v celej lige, prístup do haly, vlastnú posilňovňu.

R: Kam sa teda Lido tento rok posunulo?
L: Minulú sezónu sme boli skôr defenzívny tím. Súperi nás tak asi berú aj naďalej vďaka obrannému systému W, ktorý hráme, ale podľa mňa sme začali viac tvoriť hru, častejšie sme mali loptičku a vpredu sme vymýšľali pekné akcie aj proti silnejším tímom. Novým kapitánom sa stal Ondro Gažík a dobre sa toho chytil. Je lídrom v kabíne, čo možno z hľadiska tak ani nevidieť.

R: Na koho by sa mal nestranný divák v Lide pozerať? Kto z Tvojich spoluhráčov má čo ponúknuť divákom?
L: S Teom Beriacom, ktorý je stále mojim spolužiakom, máme podobné vnímanie hry, Rolo Kažimír z Košíc má veké zrýchlenie, čo je pre divákov atraktívne a Čuporák s Bachnanom sú behaví a majú drajv na loptu.

R: Ako hodnotíš svoje výkony?
L: Pred sezónou sme mali individuálne pohovory s trénerom v ktorom mi naznačil, že pre neho budem dôležitým hráčom. Povedal mi, že ak sa bude bodovo dariť mne, bude sa aj tímu. Skutočne, túto sezónu to bolo tak, že v dôležitých momentoch som potiahol tím. Darilo sa mi aj napriek tomu, že súperi si na mňa už dávajú pozor. V novom systéme som najprv hrával na podhrotovej pozícii zľava, no v polovici sezóny som prešiel na hrot. Pokiaľ to bolo možné, hrali sme na tri formácie, pričom ja som nastupoval v druhej. Avšak prvé dve formácie sme mali rovnocenné. 

R: V minulosti si zakaždým hovoril, že Tvojou slabinou je fyzická hra. Platí to stále?
L: Vo fyzickej hre som sa dosť posunul. Predsa len som dospel a častejšie vyhľadávam osobné súboje. V súvislosti s tým, že veľa behám dlhé behy si myslím, že by som sa vedel ešte zlepšiť v rýchlosti. V lete chcem znova odbehnúť celý seriál "Behaj lesmi" v ktorom som celkovo v minulej sezóne skončil štvrtý a tento by som sa chcel umiestniť v celkovom poradí ešte vyššie. Na prvých pretekoch teraz na Devíne som sa cítili veľmi dobre, podarilo sa mi zlepšiť o 12 minút voči minulému ročníku, keďže som sa udržal vo vedúcej skupine. Silová príprava počas celej sezóny mi zjavne pomohla, keď som sa porovnával s ostatnými, okolo ktorých som bežal.


Zo série pretekov "Behaj lesmi"

R: Slovan mal niekoľko odchovankýň v juniorskej reprezentácii, no nikdy nikomu sa nepodarilo dostať na zraz Áčkovej repre, až Tebe. A to napriek tomu, že v dorasteneckom a juniorskom veku Ťa tréneri úplne prehliadali. Kedy si dostal reprezentačnú pozvánku, ako to celé vnímaš a aké máš dojmy z reprezentačných zrazov?
L: Prvý kontakt s reprezentáciou som mal už na konci minulej sezóny počas regionálnych reprezentačných zrazov, kedy sa v každom regióne uskutočnil zraz reprezentantov z daného regiónu spolu s nádejnými adeptami. Tam sme mali len fyzický test - beep test a behali sme osmičky - a potom sme hrali rôzne florbalové hry 3 na 3 či 5 na 5. Bol som rád už len zato, že som mohol mať na sebe tričko so slovenským znakom na hrudi. O to viac ma potešilo, keď ma pozvali na riadny zraz teraz na konci sezóny. Teraz je začiatok nového cyklu (prípravy na Majstrovstvá sveta vo Švédsku v roku 2024, pozn.R.), je priestor na skúšanie nových hráčov. Myslím si, že som sa medzi nich dostal vďaka vydarenému záveru sezóny. V reprezentácii sme ako jeden tím, aj takí hráči čo v lige na seba nepekne zazrieme, spolu kamarátsky vychádzame. Potešilo ma, že ma ostatní poznajú, berú medzi seba, oslovujú Luky. Veď keď som začal hrávať florbal, bolo mojim cieľom dostať sa niekedy do Extraligy a o reprezentácii som len sníval. Na zrazoch hráme vo vysokom tempe, tréner nás okrem toho nabáda, že si máme veriť, zdôrazňuje že nevadí, ak pritom urobíme chybu. Tréner Mrázek so mnou nemal žiadny osobný pohovor, on sa nevyjadruje k hráčom konkrétne. Aj keď kritizuje, kritizuje napríklad celú päťku.

R: Lido oslavovalo 20 rokov existencie. Ako si to vnímal ty ako hráč, ktorý predsa len v Bratislave nevyrastal?
L: Ja som výročie toľko neriešil. Avšak galavečer pri príležitosti jubilea bol zaujímavý, stretli sa tam kluboví zakladatelia, klubové legendy. V rámci kultúrneho programu som sa dosť nového o Lide dozvedel.

R: Ako to vyzerá s kádrom pre budúcu sezónu?
L: Vedenie nám naznačilo, že sa posilníme, ale oficiálne ešte o nikom neviem.

R: Na záver, aké leto teda očakávaš?
l: Ako som spomenul, teraz ma čakajú vstupné testy do letnej prípravy, kde sa dozvieme aj koncept celej prípravy. V lete chcem behať lesmi a dostal som pozvánku do tímu Riša Gondu, komentátora F1 na štafetový beh Od Tatier k Dunaju, ktorý by sme radi vyhrali. V septembri potom bude reprezentačný zraz, na ktorom sa však už zúčastní celé Áčko vrátane Dudoviča, takže neviem, či sa tam zmestím do nominácie. Avšak určite budem celé leto počas týždňa trénovať a pracovať v Bratislave a cez víkendy cestovať buď na preteky, alebo aj domov.

Vďaka za rozhovor a želáme úspešné štátnice!

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode