Gergely Szabó: Prísť do Slovana bolo mojim najlepším životným rozhodnutím

09.10.2020 09:55

Sériu rozhovorov pred sezónou 2020/2021, ktorá sa už rozbehla bez priamej účasti družstiev s názvom FBC Slovan Rimavská Sobota, no za účasti mnohých našich bývalých hráčov a hráčok, zakončujeme podobne, ako sme ju začali - v hlavnom meste susednej krajiny, pri veľkej európskej rieke. Dnes vyspovedaný chlap to dotiahol až do reprezentácie svojej krajiny napriek tomu, že do bránky sa dostal až ako 19 ročný mladík. Po viacerých sezónach v najvyššej maďarskej súťaži od januára 2015 obliekal v bránke s hrdosťou dres nášho Slovana až do roku 2018, kedy sa družstvo mužov definitívne rozpadlo.
Na naše otázky odpovedal Geri Szabó.

***
Čítaj aj ďalšie predsezónne rozhovory

Mišo Mišurák: "Dokázal som všetko, čo som mohol!"
Martin Jakuba: "Dalo by sa založiť florbalový klub v Poltári..."
Lukáš Nôta: "V Slovane sme boli dobrá partia s veľkým potenciálom"
Vanessa Schvarcová: "Nech som v akomkoľvek klube, všetko čo som potrebovala som si so sebou zobrala zo Slovana!"
Leo Hlodák: "Florbal mi zmenil úplne celý život"
Čiči Kučeráková: "Najlepšie sa mi hralo s Daniellou"

***


Geri v drese Slovana

Szia barátom! V tvojom osobnom živote Ťa postihla smutná udalosť, ktorú väčšina Slovanistov zaznamenala, avšak pre našich čitateľov priblíž, čo sa stalo...
Ahoj! Bohužiaľ, moja manželka pred rokom náhle umrela, mala len 36 rokov. Zostal som sám s dvojročnou dcérkou. Toto bol hlavný dôvod, pre ktorý som opustil Slovensko. Našťastie, dcérka veľmi nevnímala, čo sa stalo, ale ako bude rásť, určite bude chcieť vedieť, čo sa stalo s mamou. Moja manželka ma sprevádzala na mnohých zápasoch a turnajoch, na brankárskych tréningoch a keďže ste ju mnohí poznali, myslím si že aj rodina Slovana utrpela stratu...

Poďme teda k florbalu. Na začiatok prosím pripomeň našim čitateľom, ako si sa vlastne stal florbalovým brankárom?
Ja som pôvodne futbalový brankár, už 26 rokov… Ale do florbalovej bránky som sa prvý krát dostal náhodou v roku 2005 (na turnaji v Bratislave, pozn. red.).

Predpokladáme, že si športoval aj predtým...
Áno. Začínal som s vodným pólom, potom prišiel na rad futbal a napokon som hádzanie šípok nechal kvôli florbalu.

Čo považuješ za svoj najväčší florbalový úspech?
16 krát som chytal za reprezentáciu a v roku 2018 som v Lotyšsku chytal na kvalifkácii na Majstrovstvá sveta.


Geri v repre (ten unavený chlap vľavo dole :p )

Tvojich päť najlepších spoluhráčov, ktorých si kedy zažil?
Nemôžem vymenovať len päť hráčov. Bolo mi cťou hrať s každým jedným spoluhráčom.

Ako skúsený hráč a bývalý reprezentant - aký máš názor na maďarský florbal? Ide správnou, alebo nesprávnou cestou?
Maďarský florbal nekráča po správnej ceste, ako ani celý svetový florbal. Všetko je podriadené tým veľkým, malí nemajú šancu na ihrisku, ani za rokovacím stolom. Nedá sa uspieť bez peňazí a tiež bez dostatku mládeže...

Vedel by si si predstaviť, že v Budapešti založíš florbalový klub?
Nie, nikdy som nad tým ani neuvažoval. Na to treba veľa peňazí, mládeže a samozrejme času, ktorý nemám.

Kedy bude maďarský florbal aspoň taký dobrý, ako slovenský?
Určite nie v najbližšom čase. Žiaľbohu, už nás predbehli aj tí, pred ktorými sme mali desiatky rokov vývoja náskok. Bolo by potrebné veľa práce, peňazí a energie na to, aby sme dosiahli nejaký úspech.

Máš v Maďarsku svoj obľúbený florbalový klub?
Nemám žiadny.

A vo svete?
Prirodzene. Slovan :)


Obľúbený klub? "Prirodzene. Slovan :)"

Ty a korona? Ako vnímaš celú situáciu?
Nebojím sa vírusu. Myslím, že okolo toho vládne príliš veľká panika, čo podľa mňa nie je dobré. Dúfam, tomu všetkému bude čoskoro koniec.

Aký je tvoj aktuálny florbalový status?
Môj status je zaujímavý. Oficiálne bránim v najvyššej maďarskej súťaži OB1, avšak už nie som tak aktívny, chytal som len v pár zápasoch.

Pamätáš sa ešte na to, ako a prečo si sa rozhodol prísť do Slovana? A bol to vôbec dobrý nápad, prísť k nám chytať?
Pred šiestimi rokmi bol môj tím, v ktorom som chytal, vylúčený zo súťaže. Už som viac nechcel hrať v Maďarsku, takže som sa pozrel na slovenské súťaže, cez Google som narazil na Slovan a zvyšok je už známa história. Prísť do Slovana bolo mojim najlepším životným rozhodnutím, ani dnes by som to nechcel zmeniť.

Aké boli Tvoje prvé dojmy u nás?
Hra bola veľmi rýchla a potreboval som dva zápasy, kým som si zvykol na to tempo. Našťastie proti Bystrici týždeň nato mi to už šlo a vyhrali sme prvý zápas so mnou v bránke. V Slovane som zažil veľké úspechy, neúspechy, skvelé zápasy. Čo ma bolí je, že môj posledný zápas za Slovan sme prehrali.

Keby si mal zostaviť hviezdnu formáciu Slovana, ako by vyzerala?
Nezostavím jednu, ale hneď tri hviezdne formácie:
Najlepší piati spoluhráči zo Slovana: Ján Blahuta, Krisztián Nádor, Matej Blahuta, Lukáš Nôta a Michal Radnóti
Najnadšenejší spoluhráči, na ktorých hru sa najlepšie pozeralo: Filip Franko, Pavol Rapčan, Denis Farkaš, Lukáš Nôta a Andrej Bodor
Moji najobľúbenejší spoluhráči: Rišo Totkovič, Murhead Brozman, Mišo Radnóti a Milko Kostovič

Čo by si poradil mladým brankárom. Čo je pre nich dôležité sa naučiť, čo trénovať?
Chytať veľa zápasov, zápasy prinášajú skúsenosti a neustále trénovať. No najdôležitejšie je nevzdať sa svojich snov a zostať na ihrisku, dokiaľ nie si spokojný s tým, ako to robíš.

Máš ešte nejaké florbalové plány a sny?
Síce už budem mať 38 rokov, ale pokojne môžem povedať, že som v dobrej forme a ešte ma pár rokov uvidíte na palubovke. Zostáva mi len jeden sen, totiž vrátiť sa domov a znova hrať za Slovan!

 

Späť

 

 

 

 

 

DOTAZNÍK

Meno: Gergely Szabó
Vek: 37
Stav: vdovec, dcéra Dora Laura (3 ročná)
Zamestnanie: Manažér logistiky
Súčasný klub: Dunai Krokodilok
Číslo na drese: 4
Značka výstroje: Nemám preferovanú značku výstroje

***

Perličky zo šatne (alebo čo sa len tak o Gerim nedozvieš):

  • Keď bol malý chlapec, chodieval na Slovensko do letných táborov. Tu si obľúbil nápoj, ktorý v Maďarsku nedostať - Kofolu! Takže keď mu chcete urobiť radosť, darujte mu 6pack tohto nápoja.
  • Geri používa brankársky dres výhradne s krátkym rukávom.
  • Florbal je amatérsky šport, v Maďarsku zvlášť. Ale Geri bol hráčom s najprofesionálnejším prístupom v Slovane. Napríklad, pred svojim prvým zápasom si ako samozrejmosť vypýtal základné florbalové frázy v slovenčine, aby vedel dirigovať obranu pred sebou. Na jeho časté rozmrzenie, naša obrana zostávala aj tak dezorganizovaná (lebo Murhead), takže si zvykol, že zápas často stojí a padá na jeho zákrokoch :)
  • Geri je tiež klubista. Tričko Slovana nosil pod výstrojou aj na zápasoch reprezentácie, aby dal všetkým vedieť, kde hráva. Sám si nechal vyrobiť brankársky dres s logom klubu. Klubové tričko (veď viete ktoré... "nie je dôležité zvíťaziť, hlavné je nebyť gay!") s bielo modro červenou trikolórou si vzal aj do krčmy pred zápasom Ferencvárosu, na ktorý sa chystal. Až na prosbu jeho kamarátov, si cez neho prehodil mikinu (nechceli byť lynčovaní :D ).
  • Geri mal často problémy s ramenom, mal ho niekoľkokrát operované a aj jeho premiéra v reprezentácii mu kvôli tomu dvakrát ušla. Aj počas pôsobenia v Slovane s ním mal problém, no pravidelne sa zajímal o to, ako to vyzerá s tímom, akú máme prípravu, aký je program zápasov. Vedúcemu družstva bolo občas až trápne, keď mladí stredoškoláci mali namiesto zápasov iné neodkladné povinnosti a otec od rodiny z Budapešti bol ochotný kedykoľvek prísť na zápas...
  • Geri neustále vtipkuje, avšak kvôli rečovej bariére sa mu najlepšie vtipkovalo s tými, s ktorými si rozumel v rodnej reči - s Murheadom, s "Bodorkom" a Mišom Radnótim. Menej vtipné mu však pripadalo hádzanie petárd do sprchy po zápase v podaní dua Bodorka & Pallo XD

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode