Stále ešte "horúce" novinky v pravidlách florbalu ed.2022

29.09.2021 09:38

 

Florbalovým fajnšmekrom dávame do pozornosti, že na zasadnutí IFF boli 5.septembra prijaté nové pravidlá florbalu. Zmeny v pravidlách sa uskutočňujú každé 4 roky, naposledy tomu bolo v roku 2018 .
Ktoré zásadnejšie zmeny budú platné od 1.júla 2022?

Pravidlá budú klásť dôraz na správne udeľovanie trestov. K tomu prispieva úprava kapitoly 6 pravidiel, v ktorej budú tresty popísané v logickejšej štruktúre. Presnejšie budú vymedzené úrovne popisujúce nebezpečnú fyzickú hru a k nim priradené tresty:

  • careless (nedbalivý) = minor (nižší trest),
  • reckless (bezohľadný) = major (vyšší trest),
  • violent (násilný) = match penalty (zápasový trest, ČK1),
  • brutal (surový) = match penalty (zápasový trest, ČK3).

Veľká zmena pritom prebehne u vyššieho trestu, kde namiesto v súčasnosti používaného 5 minútového vylúčenia bude udelený trest 2+2, t.j. v rámci jednej presilovej hry možno streliť maximálne 2 góly. Práve vedomie toho, že 5 minútový trest zásadne ovplyvní hru, lebo dobré tímy sú počas neho schopné úplne rozhodnúť zápas, mnohých rozhodcov odrádzalo od udeľovania vyššieho trestu.
Ďalšou zmenou, ktorá nadväzuje na umožnenie prihrávky nohou v pravidlách z roku 2014 (ozaj, kto si ešte pamätá na časy, kedy prihrávka nohou bola priestupkom?) je umožnenie hrať nohou viac ako raz.
Menšou ale vcelku logickou zmenou je, že v prípade odloženého vylúčenia pokračuje hra po prerušení voľným úderom z miesta priestupku, kým doteraz to bolo vhadzovanie, resp. rozohranie, ktoré záviselo od spôsobu prerušenia hry. Z tejto zmeny pravdepodobne vyplynie zvýšené nacvičovanie štandardných situácií, čo umožní vyššie využitie presilových hier.

Text pravidiel v angličtine ešte nebol na stránke IFF zverejnený, avšak hneď ako bude, dáme vedieť ;-)

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode