12. MS mužov Praha 2018

19.12.2018 09:46

Pred vyše týždňom sa v Prahe skončili 12.Majstrovstvá sveta (MS) mužov, ktoré sledoval celý florbalový svet. Vraciame sa k nim aj my niekoľkými poznámkami.

Účinkovanie slovenskej repre:
Cieľom reprezentácie Slovenska bolo skončiť do 8.miesta, čo by jej pri dostatočne dobrom umiestnení (6. - 7.miesto) s najvyššou pravdepodobnosťou zabezpečilo účasť v lepšej skupine tímov štartujúcich na nasledujúcich MS v roku 2020. Pred MS sme napísali, že cesta za týmto cieľom vedie cez víťazstvo v základnej skupine a následnú porážku Nemecka. Víťazstvo v skupine bolo suverénne, s florbalovými trpazlíkmi sa Slováci nemaznali: Kanada 12:3, Japonsko 15:1, Singapúr 18:2. V osemfinále však na nich čakali - Lotyši. Tomuto tímu síce nevyšli domáce MS pred dvoma rokmi, avšak v dlhodobom rebríčku je to určite 5. - 6. najlepší tím sveta, t.j. hneď v závese za suverénnou štvorkou "ŠŠFČ". Je v silách súčasnej slovenskej repre prejsť cez takéhoto súpera? Je. No tentoraz to nevyšlo. Po prehre 1:6 na našich čakali zápasy o umiestnenie, ktoré zvládli - vyprášili Austráliu 13:2, následne otočili zápas s Estóncami, s ktorými prehrávali 4 krát, no zvíťazili 7:5. Konečné 9.miesto je však sklamaním, pretože cieľ nebol splnený.

Petr Koutný:
Pred MS sa hovorilo o tom, že by to mohla byť jeho rozlúčka s bohatou trénerskou kariérou. Počas jeho štvroročného pôsobenia na lavičke reprezentácie došlo k výraznému omladeniu kádra, čo bolo potrebné pre to, aby mohla hrať svetový florbal. Viac ako jednu účasť na MS mali len šiesti hráči z pražského kádra, priemerný vek tímu nebol ani 23 rokov a na MS malo premiéru až 9 hráčov. K skladaniu tímu pre web szfb.sk tréner Koutný povedal „To je najťažšia úloha trénera. Každá formácia potrebuje lídra, ale aj bojovníka, či technického a rozumného hráča. Všetko musí do seba zapadnúť. Ak sa vám také niečo podarí zrealizovať, na ihrisku sa potom zložia jednotlivé formácie, ktoré vzájomne spolupracujú a plnia úlohy pre spoločný cieľ všetkých. Tímovosť a pravé vzťahy medzi sebou v kolektíve sa často ukážu až v skutočných krízových situáciách. Spoločne s ostatnými kolegami z realizačného tímu veríme, že sme mali šťastnú ruku a že sme vybrali vhodné typy ľudí, ktorí budú úspešne a so srdiečkom bojovať za svoju vlasť.“

Už pred MS bolo jasné, že našim jediným cieľom je vyhrať osemfinálový súboj. K tomuto - aj podľa vyjadrení trénera po MS v Lotyšsku - smerovala celá jeho štvorročná misia. Cieľ nebol splnený. Tréner k tomu "A či budem pokračovať? Pred časom som povedal, že uvažujem o konci trénerskej kariéry pri reprezentačnom družstve Slovenska. Ale ja ešte záujem pokračovať v tejto práci mám. Ostatné je skôr na rozhodnutí funkcionárov zväzu. Je pravda, že sme na dvoch šampionátoch mužov, kde som bol hlavným trénerom, prehrali vždy ten najdôležitejší zápas, no naše účinkovanie hodnotím z celkového pohľadu pozitívne."

Náš názor - treba trénerovi poďakovať za poskladanie kostry tímu pre ďalšie 2-3 MS, no s tímom by mal pokračovať niekto iný. Či sa zväz rozhodne pre kontinuitu pri tíme v podobe Jána Purca, alebo v podobe iného odborníka z novej generácie trénerov - v oboch prípadoch môžu podľa nás dokázať to, čo tréner Jedlička pri tíme žien.

Sklamanie s Lotyšskom:
Najpresnejšie to vystihol Rastislav Mazák, brankár Slovenska: „Takmer nič z toho, čo sme chceli hrať v súboji proti Lotyšom, nám nevyšlo. Nikomu z nás sa vôbec nedarilo a šance, ktoré sme si vypracovali sme nedokázali premeniť. To všetko nás s pribúdajúcimi minútami zápasu psychicky ubíjalo, čo sa prejavilo na našej hre.“ Čestne sa k výsledku súboja postavil aj najskúsenejší hráč, kapitán Lukáš Řezanina: „V takýchto zápasoch musia rozdieloví hráči tímu podať podstatne lepší výkon. Nikto z nás však tak v súboji s Lotyšmi nezahral, čiže sa logicky prehralo. Lotyši sú však výborným tímom a nemôžme očakávať, že ich budeme pravidelne zdolávať, no keď sa lámal súboj bolo potrebné streliť nejaký gól a zastaviť to, čo sa nestalo.“

Tí, čo sme videli zápas naživo, musíme s ich výpoveďami súhlasiť. V zápase nás dlho držal Mazák, fantastickými zákrokmi maril Lotyšské šance dlhé minúty. Bol však jediným zo skúsených reprezentantov, ktorý podal výkon, aký sa čakal. Od mladých v takýchto zápasoch ťažko očakávať, že to potiahnu a "starým" sa nedarilo. Kapitán Řezanina bol viditeľne nervózny, viac behal za rozhodcami, ako za loptou, Laco Gál bol v obranných činnostiach slabý, dva góly šli priamo cez neho, Koščo ako najskúsenejší obranca úplne pohorel. Kritizuje sa samozrejme ľahko. Dobré je, že lídri tímu si svoje chyby uvedomujú a o dva roky snáď budú mať šancu na nápravu. Budú o dva roky skúsenejší a všetci dúfame, že prekonajú doterajšie najlepšie umiestnenie mužskej reprezentácie na 8.mieste...

Kam ďalej so slovenským florbalom:
MS hodnotíme ako neúspešné, no lámať palicu nad slovenským florbalom nemožno. Výsledkovo naša účasť na MS naznačuje stagnáciu, no veci v pozadí sa pohli vpred. Podmienky pre reprezentáciu sa za 4 roky dostali na úplne inú úroveň, rozbehlo sa systematické vzdelávanie trénerov mládeže, začala sa systematická práca s regionálnymi výbermi... Horšia je však stagnácia v počte hráčov a klubov z dôvodu nedostatku športových hál, ktorý pociťujeme aj u nás v Rimavskej Sobote. To však florbalisti priamo ovplyvniť nemôžu. No treba na tento problém neustále upozorňovať. Keď štát nájde peniaze na tribúny pre futbalové kluby, ktoré pôsobia ako súkromné obchodné spoločnosti, musí si nájsť časom peniaze aj pre halové športy. Florbal má - žiaľ zatiaľ stále najmä vďaka ľuďom, ktorí priamo vo funkciách v rámci zväzu nepôsobia - stále veľkú popularitu u mladých ľudí. Škoda ju nevyužiť.

SuperFíni:
MS potvrdili, že žijeme vo výnimočnej ére - v ére fínskej florbalovej dominancie. Fíni sú dvakrát po sebe Majstrami sveta juniorov a teraz druhý krát po sebe získali zlato aj na MS dospelých. V súbojoch prvej štvrorky - v semifinále aj vo finále - dominovali. A to napriek nie príliš dobrým výsledkom v príprave na MS. No v Prahe šlapali ako stroje. Nebili súperov ako žito, nezaznamenali ani jedno dvojciferné víťazstvo. No okrem zápasov so Švédskom bolo každému súperovi od prvej sekundy jasné, že bude ťahať za kratší koniec povrazu.

A to vďaka tomu, že nemali vo svojej zostave slabinu. Najlepší hráč sveta Peter Kotilainen hral tretí útok, pre niekoho nebol toľko na očiach - avšak v rozhodujúcich zápasoch bol na neudržanie. Zo všetkých Fínov to bol najaktívnejší strelec a pritom si zachoval vyše 20% úspešnosť streľby. Prvý útok viedol len 24 ročný kapitán Nico Salo, jeden z najvyťaženejšíc hráčov svojho tímu. Prospešný pri bránení, vystrelil počas celých MS len 7 krát na bránku... no strelil 4 góly, vrátane superdôležitého vo finále, v ktorom mimochodom odohral 28 minút... Najnebezpečnejším hráčom bol pritom Sami Johansson, zabiják s číslom 77. Dal gól v každom jednom zápase Fínov, pričom si udržal vyše 40% úspešnosť zakončenia. Jeden z najlepších útočníkov súčasnosti.

#19 Joonas Pylsy

Svoj buldozér mali Fíni v osobe Eemeli Salina, 193cm útočníka, ktorému sa síce strelecky nedarilo, no jeho bránenie stálo súpera množstvo síl. Najviac sa nám však páčil asi najlepší hráč MS, Joonas Pylsy, #19, drobný 176cm vysoký, neuveriteľne technický, drzí útočník, prototyp florbalovej motorovej myši. V semifinále roztrhal Čechov, vo finále dal 30 metrovú prihrávku Kotilainenovi, po ktorého akcii padol zlomový gól na 3:2. Za jeho vklad do zápasu hovorí plus mínus štatistika, lebo mať vo finále MS proti Švédom pri víťazstve 6:3 päť plusových bodov... V defenzíve je potrebné spomenúť legendu svetového florbalu, Miku Kohonena, ktorý debutoval na MS v Českej republike ešte v roku 1998... Vynechal teda len úplne prvé MS vo Švédsku, inak bol na každých jedných jedenástich, ktoré po nich nasledovali. A má doma vo vitrínke štvrtý titul Majstra sveta. Parádny príbeh napíšal Mikko Leikkanen, ktorý sa v 30 rokoch dostal na svoje prvé MS. Dal druhý gól v semifinále proti Čechom (svoj prvý na MS vôbec...), a vo finále prihrával svojmu kolegovi z obrany Kivilehto-vi na otvárací gól. Dlho teda šiel za svojim snom a napokon sa za dôveru trénerov odvďačil nevídaným spôsobom v rozhodujúcich zápasoch. V bránke majú Fíni svoju dlhoročnú oporu Eera Kosonena, hráča SPV Seinajoki, ktorého štýl je založený na jeho fyzických parametroch - má vyše 190cm... Tento brankár podržal Fínov v rozhodujúcich momentoch.

Mika Kohonen, legenda svetového florbalu a Rasmus Enström, hviezda Falunu v SSL

Top osobnosti MS:
Okrem Fínov bolo možné vidieť v akcii ďalšie osobnosti svetového florbalu. Švédi prišli s dream teamom SSL, z ktorého podľa nás na týchto MS nesklamal najmä florbalový unikát Alexander Rudd. Ak by Švédi MS vyhrali, mal by právo hrdiť sa titulom najlepšieho na svete. Takto sa môže hrdiť len titulom najlepšie bekendujúceho hráča asi celej florbalovej histórie. Na túto nezvyčajnú stranu rozdával prihrávky ako z partesu, jeho nájadzy v semifinále proti Meierovi, či vo finále proti Kosonenovi boli ukážkou drzosti a sebadôvery a bekendový príklep vo finále len podčiarkol, že túto stranu florbalky lepšie nevyužíva nik.

#92 Alexander Rudd

U Švajčiarov vynikol Pascal Meier. V ére vysokých brankárov sa presadzuje svojim pohybom, je rýchlejší v postoji na kolenách, ako mnohí hráči pri šprinte. Za všetko hovoria čísla, v semi proti Švédsku podal životný výkon keď kryl 37 pokusov Švédov a udržal si proti nim vyše 90% úspešnosť! Čím ťažší zápas, tým lepší bol aj jeho výkon. Vďaka nemu sa skoro udiala senzácia, keď Švédi temer na 12-ty pokus nepostúpili do finále MS.

#30 Pascal Meier, najužitočnejší hráč MS 2018

U domácich sa páčil Adam Delong, 22 ročný útočník Vítkovíc, ktorý do hry svojho tímu vnúšal tie správne emócie. Mimoriadne sa mu vydaril zápas v skupine proti Švajčiarom, v ktorom českí florbalisti ukázali asi svoj najlepší výkon na šampionáte.

Adam Delong

Rekord(y) v návštevnosti
MS v Prahe sa hrdia najvyššou účasťou divákov v histórii - zápasy videlo dohromady 181 518 návštevníkov. Doterajšie maximum bolo zľahka cez 100 000 ľudí... Finále malo tiež rekordnú prítomnosť divákov - videlo ho 16 276 divákov.

Rekord v návštevnosti bol jedným z cieľov šampionátu a podľa toho vyzerala aj príprava jeho organizátorov. Napriek tomu, že O2 (originál Sazka) Aréna je obrovský kolos s temer 18000 hľadiskom, organizátor si ju vybral ako hlavné ihrisko pre MS. A to preto, aby sa na domácich mohol pozrieť skutočne každý, kto sa pozrieť chcel. Čo však s ostatnými zápasmi? Aj tam sa organizátori snažili, čo to šlo. Na "neatraktívne" doobedňajšie duely poskytli lístky školám z celej Českej republiky. Tak bola návštevnosť na týchto zápasoch často vyššia, než na poobedňajších dueloch, kde boli "platiaci" diváci. Ako samotní organizátori pred MS povedali, v ČR to nie je žiadna výnimočnosť, že sa poskytujú lístky školám. Školáci sú preto "namlsaní" a zväčša už tieto ponuky odmietajú. No zväz na propagácii florbalu u našich susedov nerobí len tu a tam, alebo len pred MS, "aby sa nepovedalo". Keďže funkcionári tam pracujú 24/7 na tom dostať florbal na druhé miesto v popularite, teraz sa im ich snaha vrátila v podobe odmeny - školy využili temer všetky poskytnuté vstupenky, čo sa stretlo s podivom aj u zástupcov českého futbalu, či hokeja, ktorí takí úspešní zvyčajne nie sú. Poskytnutím lístkov sa samozrjeme starostlivosť o školákov neskončila, počas celých zápasov boli k dispozícii dvaja spíkri, ktorí s davom detí neustále pracovali, aby ich zapojili do sledovania zápasov a pripravili pre ne a aj pre hráčov zo zväčša exotických krajín, životný zážitok. Ekonomický efekt? Nespočíva len v budúcnosti - na MS sa zúčastnili mnohí budúci florbalisti a fanúšikovia florbalu. Ale bol aj okamžitý, keďže školáci na výlete míňali peniaze rodičov v bufetoch a pri kúpe aspoň jedného suveníru, čo i len loptičky či kľúčenky. Od organizátorov to bol veľmi dobrý krok. K práci štábu MS pri propagácii tohoto podujatia by sa dali napísať ešte množstvá riadkov. Dali množstvo poučných príkladov pre florbalový svet.  

Späť

Poradie 12.Majstovstiev sveta
1.  Fínsko
2.  Švédsko
3.  Švajčiarsko
4.  Česká republika
5.  Lotyšsko
6.  Nemecko
7.  Nórsko
8.  Dánsko
9.  Slovensko
10. Estónsko
11. Kanada
12. Austrália
13. Poľsko
14. Thajsko
15. Japonsko
16. Singapúr

Najužitočnejší hráč turnaja (neoficiálne najlepší hráč sveta): Pascal Meier (Švajčiarsko) - brankár, 18.06.1990 (28 rokov), Grasshopper Club Zürich

Pascal Meier s trofejou pre MVP MS

All star šampionátu: brankár Pascal Meier (28, Švajčiarsko, Grasshopper Club Zürich) - obrana Emil Johansson (26, Švédsko, IBF Falun), Robin Nilsberth (29, Švédsko, Störvreta IBK) - útok Kim Nilsson (30, Švédsko, FBC Kalmarsund), Adam Delong (22, Česko, 1.SC Vítkovice), Joonas Pylsy (28, Fínsko, Classic Tampere)

Najviac bodujúci hráč MS: Michal Dudovič (19, Slovensko, SV Willer Ersigen) 9+12 = 21 bodov

Najbližšie zaujímavé reprezentačné podujatia:
Ženy Slovenska čaká na začiatku februára v Trenčíne kvalifikácia na 12.Majstrovstvá sveta žien, ktoré sa uskutočnia v Neuchâteli vo Švajčiarsku. Na kvalifikácii samozrejme nebudeme chýbať a držať im palce. Juniorov Slovenska čakajú MS na začiatku mája v kanadskom Halifaxe.

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode