11.MS žien: Slovenky naplnili svoje sny

13.12.2017 14:35

Florbalistkám Slovenska sa podarilo na MS žien v Bratislave naplniť svoje ciele a sny.

Po osemfinálovom víťazstve nad Nemeckom, ktoré potvrdilo ich prienik do prvej osmičky rebríčka IFF (na 6.miesto za Lotyšsko a top 4 sveta, tesne pred Poľsko) na nich čakal superfavorit z Fínska. Kto čakal jednoznačný priebeh zo strany severaniek musel byť veľmi príjemne prekvapený hrou slovenského tímu, ktorý sa v priebehu prvej tretiny dostal dvakrát do vedenia. V druhej tretine naše výborne bránili a inkasovali len raz. V tretej tretine Slovenkám hrajúcim na 1,5 formácie proste došli sily a Fínky napokon zavŕšili víťazstvo 6:2. Bolo to ale jednoznačne najvyrovnanejšie štvrťfinále šampionátu.

Na naše baby potom v piatok na obed čakali Nórky. Tie v posledných rokoch porážame (posledná prehra v zájomnom zápase je z roku 2011) a nebolo tomu inak aj tentoraz, i keď sa dievčatá po výbornom výkone proti Fínkam spočiatku dlhšie hľadali. No v druhej tretine úradovala Paulína Hudáková prihrávkou a dvoma gólmi a pomohla k víťazstvu 7:4 v rozhodujúcich okamihoch zápasu. Jej druhý gól znamenal 26 bod na šampionáte a prekonala ním dovtedajšie maximum niekdajšej hviezdy ženského florbalu Emilie Lindströnovej  zo Švédska, ktorá na MS v roku 2011 dosiahla 25 bodov. Emilie však dodnes drží rekord v celkovom počte bodov zo všetkých MS: 73 bodov. Paulína ich má zatiaľ 42, má teda ešte koho dobiehať :)

V súboji o piate miesto zviedli Slovenky tuhý boj s Lotyškami. Tie sa zo stavu 2:0 a 3:1 pre Slovenky dostali k vyrovnaniu, no naše dvoma strhujúcimi zásahmi Kristíny Hudákovej získali rozhodujúce vedenie minútku pred koncom a napokon sa radovali z víťazstva 6:4.

Z celkového pohľadu šampionát prekvapenie nepriniesol, bronz si odniesli Švajčiarky, striebro Fínky a zlato Švédky. Ale...

Švajčiarky v semifinále Fínkam vzdorovali veľmi statočne a len šťastie a (ne)priazeň rozhodcov ich odsúdila na boj o bronz. Fínky už v tomto semifinále ukázali, že závery zápasov sú ich silnou stránkou, zatiaľ čo Švédky proti Češkám v druhej polovici zápasu odpadli. A temer im to bolo osudné aj vo finále. Pretože zatiaľ čo v prvých 30 minútach nebolo o víťazstve Švédok pochýb, Fínky dokázali dvakrát vyrovnať a vybojovať si rozhodnutie v samostatných nájazdoch. Tie však nezvládli tak suverénne ako Švédky, ktoré získali šiesty titul Majsteriek sveta v sérii...

Vďaka parádnej úspešnosti sa naša Paulína Hudáková nestala len najviac bodujúcou hráčkou MS, ale dokonca sa dostala aj do ideálnej zostavy celých Majstrovstiev sveta! Ešte nedávno čosi neuveriteľné!!
Nech slovenský ženský florbal naďalej napreduje!


Štatistický súhrn:

Poradie 11.MS
1. Švédsko
2. Fínsko
3. Švajčiarsko
4. Česká republika
5. SLOVENSKO
6. Lotyšsko
7. Poľsko
8. Nórsko
9. Dánsko
10. Nemecko
11. Estónsko
12. USA
13. Thajsko
14. Japonsko
15. Austrália
16. Singapúr
 

Najviac bodujúca hráčka: Paulína Hudáková 27 bodov (12+15)
Najlepšia strelkyňa: Michelle Linhart (USA) 14 gólov
Najlepšie nahrávajúca hráčka: Paulína Hudáková 15 asistencií
Zostava MS: brankárka Tiltu Siltanenová (FIN) - obrankyne Moa Tschöpová (SWE) a My Kippiläová (FIN), center Corin Rüttimann (SUI) a útočníčky Emelie Wibron (SWE) a Paulina Hudakova (SVK)

Najcennejšia hráčka MS - neoficiálne najlepšia hráčka sveta: Emilie Wibronová. Táto Švédka má 25 rokov, hrá za IKSU, s ktorým je úradujúcou víťazkou Pohára majstrov.

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode