Pokec mesiaca: Paľo Rapčan

10.04.2017 14:14

V rámci našej rozhovorovej rubriky "pokec mesiaca" sa snažíme oslovovať osobnosti, ktoré v uplynulom čase zaujali, alebo jednoducho majú čo povedať k aktuálnej téme. Slovo tentoraz dostal Slovanista Paľo Rapčan (Pali, Paľko, Travolta či Veľká Hlava), ktorý sa za rok 2016 stal športovcom okresov Rimavská Sobota a Revúca vo svojej dorasteneckej vekovej kategórii. Tento individuálny úspech získal za svoje výborné výsledky na zápasníckej žinienke. O zápasení i florbale by bolo možné s Paľom hovoriť donekonečna. Paľo je však svojská osobnosť, tvrdá hlava a proto ho buď máte radi, alebo nenávidíte. Preto sme náš rozhovor začali otázkou ťakžého kalibru...

Prečo Ťa nikto nemá rád?
To tam nepíš.... vyškrtni to... Ach. Neviem, asi preto lebo aj ja mám rád len určitých ľudí.

Ako by si sa predstavil nejakému novému Slovanistovi?
Volám sa Paľko Rapčan, prezývaný "Veľká hlava", chodím do prvého ročníka "Kereskedelmi Akadémia". A snažím sa športovať.

Gratulujeme Ti, stal si sa športovcom okresu! Čakal si to?
Nečakal som to, ani som nepoznal konkurenciu, ktorá so mnou o túto poctu "bojovala". Keď som prišiel na vyhodnotenie, boli sme tam traja nominovaní športovci a z nich vybrali mňa.

Aké si mal pritom pocity?
Ma to prekvapilo, i keď som čakal dobré umiestenie, lebo som bol minulý rok majstrom Slovenska. Pocity boli zmiešané, keďže som nevedel, na čo sa ma opýta moderátorka večera a čo za odpoveď budem musieť rýchlo vymyslieť, kus sa mi pred tým triasli kolená. Na druhej strane som bol veľmi rád, že som vyhral.

Zaväzuje Ťa víťazstvo v prestížnej ankete do budúcnosti?
Áno, chcem čo najviac trénovať, robiť čo najviac pre seba. Nie je podstatné, či ma vyhlásia znova za športovca okresu, aj keď opätovná nominácia by samozrejme potešila.

Ako si sa dostal k zápaseniu?
Pred deviatimi rokmi som skončil s futbalom. Keďže môj starší brat chodil na zápasenie a poznal partiu zápasníkov, tak ma tam tiež dovliekol. Chytilo ma to, a už som nevedel byť bez tých tréningov a bez tých ľudí.

A najväčšie úspechy, ktoré si v tomto športe dosiahol?
Majster Slovenska vo voľnom štýle medzi kadetmi do 54 kg a každá medaila ktorú som si vybojoval.

Aké ciele si dávaš do tohto roka?
Vyhrať nasledujúce Majstrovstvá Slovenska vo svojej váhovej kategórií, ktoré budú 6.mája v Rimavskej Sobote. Taktiež chodiť na reprezentačné sústredenia a kvalifikovať sa na Majstrovstvá Európy do Bosny a Hercegoviny, ktoré budú v júli.

Vieme, že si sa už raz zúčastnil Majstrovstiev sveta kadetov. Ako si na ne spomínaš?
Pamätám si to ako keby to bolo včera :D. Boli sme tam super kolektív... ale  nemal som tam čo jesť, bolela ma hlava, nosil som polystyrény až do blba. Makali sme až do noci a tak podobne. To všetko v rámci prípravy MS, ktoré boli v roku 2014 v Humennom. Ale keď to všeto začalo, bavilo ma pozerať sa na druhých zápasníkov a učiť sa od nich.

Vysvetli neznalým, ako je to momentálne s Tvojim vzťahom k florbalu?
V poslednej dobe bolo náročné po finančnej stránke venovať sa obom športom naraz. Je tiež tažké byť dobrý v oboch športoch súčasne a mať dostatok energie pre toľko tréningov a súťaži. Preto som na jeden rok florbal vypustil, lebo sa chcem dostať na Majstrovstvá Európy. V budúcej sezóne by som sa však znova chcel vrátiť k florbalu.

Čo sa ti na florbale najviac páči?
Spoluhráči, dobrý kolektív a to naše jadro, ktoré máme v tíme. Florbal je rýchly a dynamický šport, páčia sa mi v ňom súboje telo na telo. V tíme je sranda, nie len na ihrisku, ale aj na cestách.

Momentálne máš teda od sobotského florbalu kus odstup. Čo hovoríš takto z ďialky na jeho súčastný stav?
Vzhľadom na podmienky a oklieštenú zostavu si myslím, že je 4. miesto mužov v 2.slovenskej lige viac než dobré. Aj dievčatá majú v poslednej dobe pekné výsledky. Je dobré, že stále je také to jadro, ktoré chodí na tréningy, že sú hráči, ktorí chcú niečo robiť pre seba a u nich sa to potom aj odráža na dobrých výkonoch v zápase.

Vraj si chcel byť pôvodne florbalový bránkár?
Ja stále chcem byť florbalový brankár!!! Ale snažím sa pomôcť na tom poste, na ktorom ma potrebujú. Mal som veľmi ťažký začiatok brankárskej kariéry v zápase proti Flyers, nuž som potom radšej začal hrávať. Ale kedykoľvek by som znova zakľakol do brány.

Ktorí sú podľa Teba najlepší Sobotskí hráči?
Tých je veľa, musel by som vymenovať celý tím, lebo u nás každý hráč ťahá vpred svojho spoluhráča. Ťahúňom je samozrejme Mišo, ktorý vie v správnom čase timu pomôcť najviac ako sa len dá.

A tvoji najlepší florbaloví kamaráti?
Najlepšie si rozumiem s Matesom, ale ni :D. Asi s Andrejom poznáme sa dlho, sme spolužiaci. A na ihrisku samozrejme s Filipom v obrane, tam nie je o čom :P.

Čo by bolo treba v Slovane zlepšiť v budúcnosti?
Jednoznačne nám treba novú halu, alebo aspoň lepšie podmienky, než máme dnes. Mládeži by pomohlo znova zorganizovať florbalovú ligu žiakov, čo pritiahne do tímov nových hráčov.

Tvoj odkaz čitateľom na záver rozhovoru?
Mám taký odbľubený citát "Radšej sa pokúsiť dotknúť oblohy ako mať po celý čas ruky od blata!".

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode