Peter Bondra prestúpil do Kecskemétu!!!

02.01.2015 18:18

"Čože?? Neverím!" to by bola očakávaná reakcia ktoréhokoľvek slovenského hokejového fanúšika, keby zazrel takýto nadpis článku informujúceho o prestupe slovenskej hokejovej legendy do... "kamže to vlastne? A hrá sa tam vôbec hokej?" Čitateľ tohto článku určite uznáva, že takáto reakcia hokejového fanúšika by bola úplne prirodzená.
"Mi?? Az nem lehet igaz!" tak a toto je skutočná reakcia ktoréhokoľvek maďarského fanúšika florbalu pri pohľade na zoznam medzinárodných prestupov. Maďarská florbalová legenda, 5 násobný účastník Majstrovstiev sveta vo florbale vrátane tých úplne prvých, ktoré sa konali v roku 1996 vo Švédsku (!), 70 násobný maďarský reprezentant (bilancia 55+23...), 10 násobný víťaz maďarskej najvyššej florbalovej súťaže, 5 násobný víťaz maďarského pohára, 13 sezón najviac bodujúci hráč maďarskej florbalovej ligy, ktorého kvôli tomu Maďarský florbalový zväz v roku 2013 oficiálne tituloval "kráľom strelcov na veky vekov" - proste Krisztián Nádor (r.1972)- prestúpil do Slovana Rimavská Sobota! "A hova? És játszik ott valaki florbal?"

Keď sa nám 3.decembra ozvali dvaja maďarskí florbalisti z klubu z najvyššej súťaže - Kinizsi TTK, že by radi skúsili hrať za nás, keďže ich klub zväz vylúčil zo súťaže (nesplnili podmienku štartu mládežníckeho tímu), potešilo nás to. Aj keď slovenský florbal je na vyššej úrovni než ten maďarský, náš Slovan hrá predsa len tretiu najvyššiu súťaž, nuž 32 ročný brankár a 42 ročný strelec si určite svoje miesto v kádri najdú. To sme ešte nevedeli, s kým máme tú časť. Brankár Gergely Szabó, člen širšieho kádra maďarskej reprezentácie, ktorý nás našiel - čitateľ nech sa nediví - cez Google (!), nás postupne informoval o tom, kto to vlastne za nás má možnosť hrať. Vyskytli sa však problémy finančného charakteru. Keďže ide o medzinárodný prestup, tento musel byť realizovaný cez Medzinárodnú florbalovú federáciu, ktorá má administratívny poplatok stanovený na 200 švajčiarskych frankov za hráča... To je aj medzi bratmi veľa, tobôž pre náš malý klub, ktorý od mesta na činnosť za 5 rokov existencie nedostal ani halier a funguje najmä z príspevkov vlastných hráčov a rodičov žiakov. Keď k tomu prirátame, že sa snažíme pre naše mesto znovusprevádzkovať telocvičňu pod Šibeničným vrchom, čo nás stojí nesmierne množstvo financií a času, zamrzol nám úsmev na tvári. Tu sa ukázala ľudská veľkosť maďarských športovcov, ktorí nám sami od seba navrhli dohodu fifty - fifty, teda že polovicu poplatku uhradia oni sami z vlastného vrecka. Áno, čiteteľ číta a chápe správne. Nie, čitateľ nech sa nepokúša o porovnanie napríklad s takým "profesionálnym" futbalom... Túto už prijateľnejšiu sumu sa nám podarilo uhradiť vďaka promptnej pomoci fy.Homeville z Bratislavy (prečo z takej diaľky? Čitateľ nech už sa radšej nečuduje ničomu...).

 

Posily do tímu prichádzajú v správnu chvíľu. Ako sme už informovali, pre nelichotivú životnú situáciu na určitý čas náš klub a mesto opúšťajú dva piliere Slovana - bratia Blahutovci, ktorí idú za prácou do Anglicka. Do tímu pribudli okrem dvoch skúsených maďarských reprezentanov dve "domáce" posily - talentovaný "dravec" Denis Farkaš, ktorý doteraz znepríjemňoval život súperom v miniflorbale sa rozhodol vyskúšať veľký florbal. Druhou posilou z domácich zdrojov je tiež "odolný typ" hráča Peter Mrnka. Mladú krv a veľké skúsenosti Szabá s Nádorom sa pokúsime čo najviac využiť pre ďalšie zvyšovanie úrovne rimavskosobotského florbalu.
Neraz sme o tom hovorili, či písali - Slovan je klub s poslaním. Poslaním umožniť mladým chlapcom a dievčatám získať nielen florbalové zručnosti, ale aj naučiť sa pôsobiť v kolektíve, pravidelne športovať a prekonávať prekážky, ktoré športový a neskôr aj skutočný život prináša. Poslaním klubu je aj robiť radosť - radosť amatérskym florbalistom, ktorí majú možnosť súťažiť, majú motív športovať a o dôvod viac stretávať sa s priateľmi v Miniflorbalovej lige. A súčasťou poslania klubu je vytváranie podmienok, aby tí najlepší amatéri mali možnosť konfrontovať svoje schopnosti v mužskom tíme Slovana proti klubom z iných slovenských, ale aj zo zahraničných miest. Propagovať tak mesto, na ktoré sa nejak zabúda a šikovných ľudí v ňom. Postupne vychovávať florbalistov, ktorí aj ak sa rozletia do sveta za školou či prácou, budú nám a nášmu mestu robiť dobrú reklamu. A snáď to raz vrátia - nám i mestu - tým, že sa k nám a do mesta vrátia, aby ho postavili na nohy.

O posilách sme sa porozprávali s trénerom a Vedúcim klubu Michalom Radnótim.

R: Ako ste sa dostali k novým posilám z Maďarska, Krisztiánovi Nádorovi a Gergelyovi Szabóvi?
Mišo: Hráči sa nám ponúkli sami, bola by blbosť nevyužiť to. Niekoľkými e-mailami sme sa dohodli na podmienkach a prestup bol na svete.
R: Čo od nich očakávate?
Mišo: Nový náboj, mohli by do mužstva vniesť skúsenosti a kvalitu. Je to pre nás niečo nové, takže uvidíme, akú to prinesie zmenu.
R: Stretli ste sa s nimi? Aký dojem z nich máte?
Mišo: Áno, mali sme spoločné stretnutie v Salgótarjáne. Z oboch ide pozitívna energia a hneď sme si padli do oka. Určite zapadnú do kolektívu, toho sa neobávam.
R: Nie je Slovan Rimavská Sobota pre nich podradný klub?
Mišo: Určite nie. Možnože úroveň bude kus slabšia, než očakávajú, ale určite to pre nich nebude prechádzka ružovou záhradou. Náš klub je síce mladý, no sami uznávajú našu prácu, čo sme za päť rokov existencií dokázali.
R: Ako chce klub toto posilnenie využiť?
Mišo: Náš klubu opäť dokázal, že ak sa pracuje cieľavedomo, jednoducho a rozumne, je možné aj napriek zlej finančnej situácii uskutočniť napríkld prestup dvoch výborných hráčov. Minimálne týmto získame výborné kontakty na budapeštiansky florbal. A ak potiahnu naše mužstvo vyššie v tabuľke, bude to len plus.
R: Aké sú ciele klubu v druhej polovici rozbehnutej sezóny 2014/2015?
Mišo: Vyhrať ešte nejaké zápasy a udržať dobrú partiu, na ktorú je náš klub pyšný. My reprezentujeme naše mesto s hrdosťou, a tak aj bojujeme. To je pre nás dôležité a súčasť filozofie klubu. Nové posily by k tomu mohli napomôcť, keďže okrem Krisztiána a Gergelya pribudnú Denis Farkaš a Peťo Mrnka. Napriek odchodu Blahutovcov to znamená, že by sme mohli byť na tom lepšie a trúfať si na viac než dve víťazstvá, ktoré máme na konte zatiaľ.

Napokon ešte odkaz na fotoprezentáciu Krisztiána Nádora.

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode