Ohliadnutie sa za účinkovaním Slovákov na MS 2016

18.12.2016 14:14

Slováci sa medzi úplnou elitou predstavili po tretí krát v histórii a po ôsmej (2012) a desiatej (2014) priečke skončili tentoraz devati. Keďže sa chceli dostať do prvej osmičky, je toto umiestnenie pre nich sklamaním. Na druhej strane, formát turnaja je o jednom zápase, ktorý rozhoduje o úspešnom a neúspešnom ponímaní šampionátu. Výkony v druhej polovici MS určite potešili srdce florbalového fanúšika. Čo na to hovorí samotný kapitán repre Lukáš Řezanina, ktorý bol v spomenutej druhej polovici MS skutočnou oporou tímu?

"Účinkovanie Slovenska na šampionáte hodnotím po poslednom zápase pozitívne. Nedostali sme sa síce do štvrťfinále, čo bol náš cieľ, prvýkrát sa nám však podarilo zdolať tím z prvej osmičky. Odohrali sme vyrovnaný zápas aj s Nórskom. Dlho sme si vraveli, že na to máme, ale výsledok, ktorý to potvrdil, sa dostavil až teraz. Odohrali sme tri zaujímavé zápasy. Jeden s Dánskom, ktorý sme v tretej tretine nezvládli a dva podarené proti Nórsku a Lotyšsku. Vo zvyšných stretnutiach sme zvládli rolu favorita."

Na otázku, či sa môžme optimisticky pozerať do ďalších rokov kapitán Řezanina odpovedal takto:

"Jasné. Mladí, ktorí tu boli teraz s nami, šampionát zvládli stopercentne. Doma máme ďalšie talenty, dúfam, že sa pobijú o miesto a pár hráčov ešte mužstvo posilní. Na čo si môžeme trúfať o dva roky na MS v Česku? Najskôr musíme zvládnuť kvalifikáciu, ktorá bude podľa všetkého veľmi náročná. Potom môžeme vyhlásiť aj útok na 5.miesto. Dovtedy však musíme zlepšiť milión vecí, takže ideme trénovať!"

Ako je kapitán spokojný so svojim výkonom na MS?

"Keď to spočítam, bol som pri šiestich inkasovaných góloch. A to sa mi páči, v príprave som bol len proti Nórsku pri šiestich inkasovaných góloch v našej sieti. Niektoré situácie som však nezvládol tak, ako by som chcel. Sľubujem, že sa ešte zlepším."

Peter Koutný, reprezentačný tréner, zhodnotil šampionát takto: „Čo bolo pred dvomi rokmi už nehodnotím a čo sa týka aktuálneho pôsobenia družstva na Majstrovstvách sveta v Lotyšsku, môžem konštatovať, že našu predstavu, ktorou bol tímový výkon sme zvládli. Chlapci si uvedomili, že v tíme prebieha generačná obmena. Myslím, že sa nám podarilo skĺbiť niekoľkých starších a skúsenejších hráčov s mladými, ktorí majú perspektívu a budúcnosť. Pomer mladších a starších hráčov bol jedenásť ku deviatim. Cieľom bol však postup do štvrťfinále, čo sa nám nepodarilo. Na tomto šampionáte sa prejavil nedostatok kvalitných a náročných zápasov počas prípravy, čo chceme v budúcnosti zmeniť. Čo sa týka obrannej činnosti, myslím, že sa chlapci dobre rozbehli, no útok nebol až tak strelecky produktívny ako som od nich očakával. Nepredviedli všetko, čoho sú schopní. Prehra s Dánskom nás mrzí, no Dáni napokon skončili na piatom mieste a potvrdili, že majú prepracovanú obranu, proti ktorej sa veľmi ťažko presadzuje. Pred najdôležitejším zápasom šampionátu sme pristúpili k zmenám v zostave, ktoré tímu prospeli. Chlapci si viac verili a vyhecovali sa k výborným výkonom. S Nórskom nám naozaj chýbalo len trochu šťastia. Posledný zápas s Lotyšskom ukázal veľkú silu kolektívu, chlapci plnili pokyny a príkladne bojovali. Ich odmenou bol obrat a konečné víťazstvo, ktoré si zaslúžili. Myslím, že sa nemáme za čo hanbiť.“

Na čo sa chcete zamerať počas prípravy na ďalší šampionát?

„Máme pred sebou veľmi veľa práce. Florbalisti sú v podstate amatérmi a každý z nich má svoju civilnú prácu. Najmä na Slovensku je pre hráčov strašne náročné skĺbiť pracovné a športové povinnosti. Mám pocit, že v tejto krajine si menej vážia takýchto športovcov a nie je im umožnené reprezentovať. Nemajú prakticky žiadne úľavy a všetko si zabezpečujú z vlastných dovoleniek na úkor rodiny a to by chcelo zmenu. Taktiež sa na Slovensku v kluboch podľa mňa málo trénuje. Reprezentantom nestačia dva, prípadne tri tréningy do týždňa. Na druhej strane chápem, že v tejto krajine nie je infraštruktúra, chýbajú športové haly a ceny za prenájom sú neúmerne vysoké. Chlapci reprezentanti však musia na sebe pracovať aj individuálne. Musia pracovať viac ako v kluboch. Máme rezervy napríklad v kondícií, čo sa prejaví ak odohráte za päť dní päť náročných zápasov. Chceme spraviť pol roka pred nasledujúcim šampionátom užšiu nomináciu, s ktorou budeme poctivo a pravidelne pracovať.“

Predstavitelia Slovenského zväzu florbalu nedávno podpísali zmluvu o účasti na pravidelnom turnaji šiestich krajín "druhého sledu" (Dánsko, Nórsko, Nemecko, Lotyšsko, Poľsko a Slovensko) Six nations floorball challenge. Čo si o tom myslíte?

„Veľmi dobrý projekt, ktorý nám určite pomôže. Svetová štvorka všetkým výraznejšie ušla vďaka turnajom, ktoré medzi sebou pravidelne organizujú. Slovenský tím ťahá vo vzájomných súbojoch hore súperov ako Maďarsko, či Poľsko a chýba mu konfrontácia s od nás silnejšími krajinami. A tými práve sú Dáni, Nóri, či Nemecko s Lotyšskom. Slovensko potrebuje vyššiu konkurenciu a tou sú práve tieto krajiny. My potrebujeme v príprave dostávať „na prdel“ aby sme sa postupne posúvali nahor.“

K šampionátu sa z pohľadu nezávislého komentátora výborne vyjadril bývalý brankár slovenskej reprezentácie Gabriel Mészáros v denníku Šport.

"Majstrovstvá sveta vo florbale, na ktorých sme obsadili deviate miesto, ukázali veľa. Napríklad, že Švédska dominancia je už minulosť, že medzi tímami z top 4 a ostatnými je stále veľká výkonnostná priepasť. Tímy na 5. až 10.mieste sú obzvlásť vyrovnané, keďže v tomto športe tak nepravdepodobná remíza sa zrodila takmer v každom vzájomnom zápase. Cieľom nášho tímu bol postup do štvrťfinále, čo sa mu, žiaľ, nepodarilo. Už nomináciu spravádzali viaceré otázniky. Rozhodnutie vynechať Regulyho a Komínka, hráčov schopných vymyslieť niečo navyše a rozhodovať zápasy, pripravilo mužstvo o obrovskú palebnú silu. Prednosť dostali mladosť, dravosť, bojovnosť, strojové dodržiavanie taktiky a útočných šablón, čo sa nám aj čiastočne vypomstilo. Šokujúca bola nominácia Mazáka, brankára z tretej najvyššej českej súťaže, na úkor extraligového Kloboučníka. Ako keby našou hokejovou jednotkou na olympijských hrách nebol Halák, ale napríklad Dzubina.... Mazák predviedol kvalitné výkony a tím viackrát podržal, v hlave je však povestné "ale". Čo keby tam bol brankár, ktorý má viac skúseností z ťažkých zápasov? Z hry v skupine nebudem hodnotiť zápas proti Austrálii, s ktorou by vyhral aj podpriemerný tím slovenskej extraligy. Keď odrátam góly do prázdnej bránky, i ten v hre piatich na troch, dali sme v dvoch ďalších dueloch len päť gólov z hry. A to je žalostne málo. Najmä v súboji proti Dánsku sme hrali do sformovanej obrany súpera príliš staticky, bez ducha a myšlienky. Našej obrane - až na pár výnimiek - chýbala smerom dopredu tvorivosť a kvalita. Útoku a finálnej fáze zas moment prekvapenia a body hráčov, ktorí zotali doma. V bojoch o umiestnenie chalani príkladne zabojovali. V osemfinále proti Nórsku sme nemali viac z hry, ale oduševnený výkon takmer priniesol postup. Veľmi pomohol ťah trénera Koutného, ktorý zaradil Řezaninu do obrany, v ktorej náš kapitán herne pookrial. V poslednom súboji s Lotyšskom sme opäť miestami chýbajúcu kvalitu nahradili nasadením a obetavosoťou, tentoraz s úspešným koncom. Šampionát potvrdil, že naše miesto vo svete je niekde medzi siedmou a desiatou priečkou. Niektorí hráči milo prekvapili, viacerí však sklamali. Ako tím sme v skupine nepresvedčili, v zápase o všetko sme však predviedli jeden z najlepších výkonov na turnaji. Nestačilo to, pretože vo vyrovnaných dueloch rozhodujú najmä skúsenosti, ktoré tento mladý tím nemá. Trénera treba pochváliť za niektoré taktické ťahy a po nevýrazných výkonoch v skupine odvážne premiešanie zostavou. Vyčítal by som mu príliš radikálnu generačnú výmenu hráčov. Zaskočilo ma jeho vyjadrenie, že pripravuje mužstvo na MS v Česku, ale zobrať si do tímu veľa mladých a talentovaných hráčov a potom sa vyhovárať na nedostatok skúseností je alibizmus. Bral tento šampionát len ako prípravu? MS sú predsa vrcholom dvjoročného cyklu..."

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode