Krisz sa vracia domov

07.09.2017 14:14


 

Maďarská florbalová legenda a v súčasnosti tréner reprezentácie mužov a juniorov vo svojej vlasti, ukončila po 2,5 sezóne svoje účinkovanie v našom klube. Po senzačnom prestupe v decembri 2014 odohrala slávna #66-tka za Slovan niekoľko výborných zápasov v ktorých nám svojimi skúsenosťami a prehľadom v hre nesmierne pomáhal. V sezóne 2015/2016 dokonca pôsobil ako hrajúci tréner tímu. V uplynulom ročníku však už za Slovan nastupoval poskromne. Medzitým sa mu narodilo druhé dieťa a náročná práca ho často na zápasy z Budapešti do destinácií ako Rabča či Turany nepúšťala. Keďže o svoj čas nechcel oberať vlastnú mladú rodinu, rozhodol sa tento 45 ročný útočník ukončiť svoje pôsobenie u nás. Od 4.septembra 2017 je Krisz hráčom Dunai Krokodílok, budapeštianskeho tímu, ktorý tento rok vyhral titul. Pôsobiť bude ako hrajúci tréner B-tímu zloženého z mladých hráčov aj veteránov.

Krisz sa stal legendou aj v Slovane. Ukázal neskutočne profesionálny prístup, prinútil nás robiť dovtedy nepredstaviteľné veci ako napr. predzápasové rozcvičky, zaviedol pitný a výživový režim počas zápasov, trpezlivo vysvetľoval úplne základné taktické prvky. Vo svojom veku sa udržiaval fyzicky na výške, neopovážil sa prísť na zápas nepripravený. Neskutočne ho štval každý inkasovaný gól, každá prehra. Tie neznášal. Nekričal, ale každý na ňom videl, že sa hnevá. V našich amatérskych podmienkach ukázal mladým hráčom svojim prístupom úroveň, na ktorý žiaľ absolútna väčšina z nich ešte nedorástla, čo je im na škodu. Klub a tím Kriszovi veľmi ďakuje z množstvo času a pomoci. Sme radi, že sme si v Maďarsku našli takého kamaráta!
 

Pri príležitosti ukončenia jeho pôsobenia v Slovane sme s Kriszom urobili krátky rozhovor.

Prečo opúšťaš Slovan?
Bohužiaľ mám málo voľného času. Nemám dostatok energie na náročné cestovanie na zápasy a tak som na väčšine z nich ani nemohol byť a kde som bol som nemohol ukázať to najlepšie, čo vo mne je.

Prečo prestupuješ práve do B-tímu Dunajských Krokodílov?
Tento tím trénujem už druhú sezónu roky. Dunajskí krokodíli sú dobrý klub s dobrými hráčmi a podmienkami.

Ako hodnotíš 2,5 sezóny v Slovane?
Počas prvého polročníka bolo náročné zvyknúť si na tempo hry, no v nasledujúcej sezóne sa mi už hralo dobre. Ten ročník som bol veľmi úspešný a som hrdý, že som počas väčšej časti sezóny bol v popredí bodovania celej súťaže a napokon som sa stal najviac asistujúcim hráčom celej ligy. V minulej sezóne som bol len na štyroch zápasoch, keďže väčšina sa hrala strašne ďaleko od Budapešti. Z týchto štyroch zápasov mi vyšli len dva.

Tvoje najlepšie zážitky v klube?
Dobrých spomienok mám veľmi veľa. Najradšej spomínam na jeden z úplne prvých pozitívnych zážitkov. Bol to len môj druhý kontakt s mužstvom. Hrali sme proti silnej a favorizovanej Banskej Bystrici a tímu som pomohol prihrávkou a víťazným gólom k úspešnému koncu zápasu. V tomto zápase som svojim spoluhráčom dokázal, že sa na mňa môžu spoľahnúť.

S kým sa Ti najlepšie hralo?
Najlepšie s Mišom (Radnótim) a tiež som si na ihrisku rozumel s mladými Slovanistami .

V čom sa musí podľa Teba Slovan zlepšiť, aby raz mohol postúpiť do 1.ligy?
Myslím si, že najmä je veľmi potrebné zlepšiť obranu a súhru celého tímu. Tiež sa je potrebné zlepšiť v taktických zručnostiach.

Ako hodnotíš úroveň 2.slovenskej ligy?
V 2.slovenskej lige hrá mnoho mladých a talentovaných hráčov. Vždy sú tam tri-štyri veľmi dobré tímy.

Akú úroveň súťaže by mohol hrať Slovan v Maďarsku?
Ak by hral Slovan v Maďarsku, tak je na úrovni špičky druhej ligy, medzi 1. a 3.miestom. Ale dokázal by poraziť aj niektoré tímy z najvyššej súťaže.

Odporúčal by si maďarským florbalistom prestup na Slovensko? Aj do Slovana?
Mnohí mladí madarskí hráči by urobili dobre, keby hrali na Slovensku. Je tam iné florbalové prostredie a rýchlejšia hra. Ja si myslím, že niektorí by mohli vyskúšať aj Slovan.

Aké sú Tvoje ciele ako trénera maďarskej reprezentácie v nasledujúcej sezóne?
Ako zväzový kapitán (repre tréner) mám pred sebou veľmi veľa práce. Budeme mnoho trénovať a odohráme viacero medzinárodných zápasov. Na konci januára sa potom predstavíme v Lotyšsku na kvalifikácii na Majstrovstvá sveta (za účasti domácich, Švačiarska, Ruska, Talianska a Islandu).

Čo si robil v lete? Kde si oddychoval?
Nemal som nejakú veľkú dovolenku. Ale každý víkend sme oddychovali s rodinou pri Balatone na pláži.

Nastúpiš ešte niekedy za Slovan, hoci aj v priateľskom zápase?
Ak ma zavoláte a budem mať čas, rád si zahrám v nejakom priateľskom zápase, či na turnaji. No som si istý, že Slovan bude naďalej cestaovať do Budapešti a potom bude pekné znova sa stretnúť a kus si zahrať :)

Späť

Kontakt

FBC Slovan Rimavská Sobota
Liesková 2
979 01 Rimavská Sobota

0908 548 510

© 2010 Všetky práva vyhradené.

Vytvorené službou Webnode